Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα σε υγειονομικούς

Πληθαίνουν καθημερινά τα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι υγειονομικοί και ασθενείς μένουν εκτεθειμένοι, χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους και για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων.

Χαρακτηριστικά, μέσα σε λίγες μέρες εντοπίζονται κρούσματα, μεταξύ άλλων, σε εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Αττικόν», στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη και στο Νοσοκομείο Καβάλας.

14 κρούσματα στο «Αττικόν» μέσα σε λίγες μέρες

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν», τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 14 εργαζόμενοι, εκ των οποίων η μία νοσηλεύεται.

Με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα, ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Τα 14 ενεργά κρούσματα εργαζομένων στο νοσοκομείο, στους οποίους ευχόμαστε περαστικά από καρδιάς, αποδεικνύουν ότι οι υγειονομικοί έχουν αναλάβει πλήρως τις ευθύνες που τους αναλογούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το καλό των ασθενών. Η κυβέρνηση συνεχίζει την υποκρισία, την κοροϊδία και την επίκληση στην ατομική ευθύνη. Συνεχίζει την τραγική πολιτική που υποτάσσει την υγεία στον στενό κορσέ των "αντοχών της οικονομίας". Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τα ασαφή πρωτόκολλα - αλαλούμ για τους υγειονομικούς στο όνομα της υποστελέχωσης.

Κάθε μέρα που περνάει φαίνεται πόσο επίκαιρο και αυτονόητο είναι αυτό για το οποίο παλεύουμε: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατί όποιος αρρωσταίνει πρέπει να αντικαθίσταται), μονιμοποίηση των συμβασιούχων (γιατί οι ανάγκες που καλύπτουν είναι διαρκείς κοινωνικές ανάγκες), τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους υγειονομικούς, έγκαιρη ιχνηλάτηση και απομόνωση των ύποπτων κρουσμάτων (γιατί δεν μπορεί τα νοσοκομεία να μετατραπούν σε χώρους διασποράς). Χρειάζεται αυτός ο αγώνας να δυναμώσει κι άλλο γιατί αφορά την ίδια τη ζωή υγειονομικών και ασθενών».

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που έγιναν στο προσωπικό του ΑΧΕΠΑ την προηγούμενη βδομάδα, διαγνώστηκαν περίπου 30 θετικά κρούσματα σε διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Καρδιολογική Κλινική, καθώς βρέθηκαν θετικοί 8 γιατροί, νοσηλευτές και μία διοικητική υπάλληλος και τέθηκε σε καραντίνα όλο το προσωπικό από την Παρασκευή.

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο διαγνώστηκαν θετικοί ακόμα 3 υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές), αυτήν τη φορά στο Αναισθησιολογικό Τμήμα.

Στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, στα 4 κρούσματα της προηγούμενης βδομάδας, προστέθηκαν και 3 κρούσματα στην Κλινική Μαστού, με αποτέλεσμα να αναβληθούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία όλης της βδομάδας.

Και στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» διαγνώστηκε θετικός γιατρός στην Παθολογική Κλινική.

Επίσης, στο Νοσοκομείο Καβάλας διαγνώστηκε θετική μια νοσηλεύτρια που εργάζεται στο Τμήμα Επειγόντων, ενώ θετικοί βρέθηκαν και ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής του Κέντρου Υγείας Νιγρίτας Σερρών.

Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, οι υγειονομικοί αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των διορισμένων από αυτή διοικήσεων των νοσοκομείων.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ. Το Σωματείο Εργαζομένων ήδη από τις 7/10 είχε καταγγείλει τους κινδύνους για ασθενείς και εργαζόμενους, χωρίς στο μεταξύ να υπάρξει καμιά προσπάθεια βελτίωσης. Αντίθετα, όπως αναφέρει, οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν μεγάλες (35% περίπου στη νοσηλευτική υπηρεσία, 40% περίπου στην ιατρική υπηρεσία, 45% στη διοικητική υπηρεσία, 80% στην τεχνική υπηρεσία και 20% στο παραϊατρικό προσωπικό), ενώ «υπάρχουν καθημερινά συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτών από τμήμα σε τμήμα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Ολοι αυτοί καλούνται να εργαστούν σε χώρους που δεν γνωρίζουν, με κομμένες άδειες και ρεπό». Το Σωματείο αναρωτιέται μέχρι πότε το ΑΧΕΠΑ μπορεί να συνεχίσει να είναι συγχρόνως «κέντρο αναφοράς, πανεπιστημιακό νοσοκομείο με εκπαιδευόμενους, να συμμετέχει κανονικά στις εφημερίες και ένα μεγάλο μέρος του να βρίσκεται υπό ανακαίνιση». Απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας ασθενών και εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ