Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ισραήλ στην Αθήνα

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Κυρ. Μητσοτάκης στηλίτευσε τη «δράση» της Τουρκίας, αποδίδοντάς της «ρόλο ταραξία» που «καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη». Απηύθυνε μήνυμα στη Μόσχα ότι «είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και να θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί τα πραγματικά του όρια». Υποστήριξε, μάλιστα, πως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος των ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν εμποδίζει τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων, προσπερνώντας τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας στα οποία πρωτοστατούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Θύμισε ότι έχει απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν και τον πρίγκιπα Κάρολο της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόφ χαρακτήρισε την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή «πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης», εξ ου και τόνισε ότι «χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης (...) για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων». «Αυτό αφορά», διευκρίνισε, «και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου». «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης», εξέφρασε τη σχετική διαθεσιμότητα της Μόσχας. Κατέληξε λέγοντας ότι ναι μεν η συμμετοχή της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, αλλά «επιθυμητό θα ήταν και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να μη μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε μεταβεί στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ν. Δένδια, και υπέγραψαν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του Ετους Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας το 2021».

Στις δηλώσεις τους κατόπιν ο Ν. Δένδιας έστειλε μήνυμα ότι «η Ελλάδα, κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιθυμεί και εργάζεται για τη διατήρηση και την ενδυνάμωση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των Οργανισμών αυτών και της Ρωσίας, μέσω των θεσμοθετημένων δομών», ξαναπαίζοντας, εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης, το χαρτί του διαύλου, μεταξύ των δύο μερών.

Τόνισε ότι η επίσκεψη Λαβρόφ «λαμβάνει χώρα τη στιγμή στην οποία η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς» της Τουρκίας. Επισήμανε, μάλιστα, στον ομόλογό του «το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας και του γεγονότος ότι ο εξοπλισμός αυτός αποσταθεροποιεί το σύνολο των χωρών της περιοχής», μια έμμεση αναφορά - και - στους «S-400».

Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. και στηλίτευσε τις τουρκικές «παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Διαβεβαίωσε, βέβαια, ότι στην ελληνική κυβέρνηση είναι «πάντα προσηλωμένοι σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», προσθέτοντας ότι «δεν υφίσταται περιθώριο διαλόγου υπό το κράτος πιέσεων και απειλών».

Ο δε Λαβρόφ παρέπεμψε στο Δίκαιο της Θάλασσας, λέγοντας ότι κάθε μέλος αυτής της Σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων «έως 12 μίλια, τηρώντας την κοινή λογική και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες». Πρόσθεσε ότι διαφορές και προβλήματα πρέπει να λύνονται «μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός» και «βάσει του Διεθνούς Δικαίου». Χαρακτήρισε το Δίκαιο της Θάλασσας «κλειδί» για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Προηγουμένως, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, αναγνώρισε μεν το δικαίωμα σε επέκταση «έως τα 12 ναυτικά μίλια», αλλά συμπλήρωσε: «Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες περιπτώσεις οι χώρες για κάποιους λόγους καθορίζουν τα χωρικά ύδατα μικρότερου εύρους. Και όταν προκύπτει το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης (χωρικά ύδατα) μεταξύ των όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διευθέτησης οιωνδήποτε διαφορών αποκλειστικά μέσω του πολιτικού διαλόγου, της εκπόνησης των μέτρων εμπιστοσύνης, της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

«Κινητικότητα» σε όλα τα μήκη και πλάτη

Ο Λαβρόφ συναντήθηκε αργότερα και με τον Αλ. Τσίπρα, με τον οποίο «συνομίλησαν για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τις προοπτικές τους την επόμενη περίοδο» και «για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκ. Ασκενάζι, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα καθώς σήμερα γίνεται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με αντικείμενο «την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε τομείς όπως η οικονομία και η Ενέργεια, καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Χτες το μεσημέρι βρέθηκε στην Αθήνα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος είχε γεύμα εργασίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπου «συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ο συντονισμός ενεργειών Ελλάδας - Κύπρου. Εξετάστηκαν, επίσης, οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Σχετικά με τα παραπάνω δεν περνά απαρατήρητη η αντίδραση του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, που έσπευσε να αναπαραγάγει σε προσωπικό του ιστολόγιο την είδηση ότι η Εκκλησία της Κύπρου αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ζήτημα - αγκάθι για τη Μόσχα.

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Ασκενάζι συναντήθηκε διαδοχικά με Μητσοτάκη και Δένδια. Κατά το Μαξίμου, Μητσοτάκης και Ασκενάζι «αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στις σχέσεις της με την ευρύτερη γειτονία της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ