Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιδείνωση των διμερών σχέσεων

Τα περί «πολέμου πολιτισμών» επιχειρούν να κρύψουν τον σφοδρό ανταγωνισμό αστικών τάξεων και μονοπωλίων με θύματα τους λαούς

Στην επιφάνεια ξαναβγήκαν οι σοβαρές αντιθέσεις Τουρκίας - Γαλλίας (και όχι μόνο), μετά από νέα φραστική επίθεση του Ρ. Τ. Ερντογάν κατά του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, σε μία περίοδο που τα συμφέροντα των δύο πλευρών συγκρούονται σε Ανατολική Μεσόγειο, Αφρική αλλά πλέον και Κασπία Θάλασσα (βλ. σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν).

Η ανάκληση του Γάλλου πρέσβη Ερβέ Μαγκρό ανακοινώθηκε μετά από την παρέμβαση Ερντογάν σε συνάντηση του κόμματός του (ΑΚΡ) στην Καισάρεια, όπου αναρωτώμενος ποιο είναι «το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ», συμπλήρωσε ότι «ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο». Την Κυριακή επανήλθε δηλώνοντας ότι «το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του...».

Η γαλλική προεδρία μίλησε για «απαράδεκτες» δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι «η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές...», ενώ ο ίδιος ο Μακρόν ανέφερε ότι «τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ. Η ιστορία μας είναι εκείνη της μάχης εναντίον των τυραννιών και των φανατισμών. Θα συνεχίσουμε (...) Σεβόμαστε όλες τις διαφορές υπό το πνεύμα της ειρήνης...».

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Φαχρετίν Αλτούν είπε ότι «ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες (...) επιτίθενται στις ιερές αξίες μας, στη γραφή μας, στον προφήτη μας και στους πολιτικούς ηγέτες μας - τον τρόπο ζωής μας», ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τού απάντησε: «Συγγνώμη που θα σας απογοητεύσω, αλλά αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη μας. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής».

Οι γαλλο-τουρκικές εντάσεις αναζωπυρώθηκαν μετά και από την εμφάνιση σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ σε προσόψεις κτιρίων σε μεγάλες γαλλικές πόλεις, που προκάλεσαν αντιδράσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Ωστόσο, αφετηρία τους δεν είναι καμιά «σύγκρουση πολιτισμών», όπως ισχυρίζονται τα αστικά επιτελεία, αλλά βαθιές γεωπολιτικές και άλλες αντιθέσεις. Το Παρίσι ζήτησε πάλι «η Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και την περιοχή», ενώ κατήγγειλε και την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Αγκυρας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η τουρκική ηγεσία κάλεσε σε «μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων», ενώ έντονες διαμαρτυρίες εκδηλώθηκαν και σε Κουβέιτ, Κατάρ, Ιορδανία, Μαρόκο κ.τ.λ. Στο Πακιστάν, ο Γάλλος πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για διευκρινίσεις, ενώ το Ισλαμαμπάντ έκανε λόγο για «συστηματική εκστρατεία ισλαμοφοβίας υπό το ένδυμα της ελευθερίας της έκφρασης».

Σημειωτέον ότι παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF) Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ, που όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αμοιβαίου μποϊκοτάζ, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό» και «δεν απαντάμε με βλακεία στη βλακεία (...) δεν τίθεται θέμα να μποϊκοτάρουμε οποιονδήποτε, το θέμα που τίθεται είναι η διαφύλαξη των αξιών της Δημοκρατίας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ