ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
Μέρα της Επανάστασης και «διαδήλωσης των μαχητών»

Ο Φιντέλ Κάστρο ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές

Associated Press

Ο Φιντέλ Κάστρο ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές
ΑΒΑΝΑ.-

26 Ιούλη 1953 και οι πρώτες ομάδες των Κουβανών επαναστατών, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, επιτίθενται στο στρατόπεδο Μονκάδα, κοντά στο Σαντιάγκο δε Κούμπα. Η ημέρα αυτή θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα, με οδηγό τις επαναστατικές δυνάμεις του κινήματος της 26ης Ιούλη, που κατέληξε στη νίκη της επανάστασης, την 1 Γενάρη του 1959.

41 χρόνια μετά, τα εκατομμύρια των Κουβανών ετοιμάζονται να δώσουν το αγωνιστικό «παρών» στην επέτειο της Μέρας της Επανάστασης.

Η φετινή επέτειος αποκτά νέα σημασία, καθώς όπως τόνισε τόσο η εφημερίδα «Γκράνμα», όσο ο ραδιοφωνικός σταθμός Ρελόχ, είναι η «διαδήλωση των μαχητών», τονίζοντας τις δηλώσεις του Κάστρο ότι θα είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στο νησί της Επανάστασης. «Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο κάτοικοι της Αβάνας θα διαδηλώσουν απαιτώντας ένα οριστικό τέλος στο δολοφονικό εμπάργκο»...

Παραμονή της μεγαλειώδους διαδήλωσης - που ήταν προγραμματισμένη για χτες το μεσημέρι- άλλη μία διαδήλωση έγινε, στην πρωτεύουσα όπου εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Αβάνας συγκεντρώθηκαν στο τμήμα της παλιάς πόλης και ένωσαν τη φωνή τους σε μία αποφασιστική απαίτηση, να τερματιστεί το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ. Παρών ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο που μάλιστα πορεύτηκε μαζί τους όλη τη λεωφορείο Μαλεκόν μέχρι τα γραφεία της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ.

Η σημαία της Κούβας μαζί με τη σημαία του Κινήματος της 26ης Ιούλη

Associated Press

Η σημαία της Κούβας μαζί με τη σημαία του Κινήματος της 26ης Ιούλη
Η Κούβα βρίσκεται υπό το καθεστώς απόλυτων εμπορικών κυρώσεων από το Φεβρουάριο του 1962. Ο ασφυκτικός και θανατηφόρος εναγκαλισμός έγινε ακόμη ισχυρότερος από το 1963, ενώ η χαριστική βολή θέλησε να δοθεί με το νόμο Χελμς - Μπάρτον του 1993, με τον οποίο οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις ακόμη και σε τρίτες χώρες που επισυνάπτουν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Κούβα.

Στο μεταξύ μόλις την προηγούμενη Πέμπτη τόσο το αμερικανικό Κογκρέσο όσο και η Γερουσία υπερψήφισαν διπλό σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, όπου άρει μερικώς το καθεστώς των κυρώσεων, όσον αφορά τα φάρμακα και τα τρόφιμα. Ομως, όπως τονίζουν οι Κουβανοί αξιωματούχοι, αν και η μία τέτοια κίνηση χαρακτηρίζεται καταρχήν θετική, δεν είναι φυσικά αρκετή.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΠΕΡΟΥ
Σείονται από τις διαδηλώσεις

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΚΙΤΟ - ΛΙΜΑ.-

H κοινωνική αναταραχή και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων είναι το κύριο συστατικό της ζωής αυτούς τους τελευταίους μήνες σχεδόν σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σειρά είχαν χτες δύο χώρες, η Βραζιλία και το Εκουαδόρ, αλλά και το Περού, όπου άρχισαν τριήμερες διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Φουτζιμόρι.

Κατ' αρχάς στη Βραζιλία, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες από άκρη σε άκρη της αχανούς χώρας, απαιτώντας μία πλήρη έρευνα στα σκάνδαλα διαφθοράς, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις καταγγελίες, μαστίζουν όλα τα υψηλά κλιμάκια της χώρας και έχουν ως αποτέλεσμα να κατατρώγουν το εθνικό πλούτο της χώρας. Παράλληλα, έγιναν διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος γης, που εφάπτονται με την οικονομική πολιτική των σκανδάλων. Οι διαδηλώσεις ήταν μαχητικές και μεγαλειώδεις, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC, στην πόλη Ρεσίφε η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να συγκρουστούν σοβαρά.

Πιο δυτικά και λίγο βορειότερα, στο Εκουαδόρ, αναταραχή επικρατεί ανάμεσα στους αγρότες, οι οποίοι χτες για δεύτερη μέρα διαδήλωσαν σε όλη την επικράτεια της χώρας των Ανδεων, διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές προθέσεις και σχέδια να ιδιωτικοποιήσουν το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εναλλακτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να αγγίζουν τα κεφάλαια των εθνικών ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως να μην τα παραδίδουν σε ιδιωτικούς οργανισμούς.

Ενας εκ των εκπροσώπων των ηγετών των αγροτικών Ενώσεων, ο Χοσέ Ενκαλάντα, δήλωσε προς το BBC ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν, ενώ οι αγρότες έχουν αποκλείσει σημαντικές οδικές αρτηρίες στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Στο Περού

Οι προετοιμασίες για την ορκωμοσία του «νικητή» των προεδρικών εκλογών, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, κορυφώνονται, όπως ακριβώς κορυφώνονται και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αυτών που καταγγέλλουν τον για τρίτη συνεχόμενη θητεία Πρόεδρο, για νοθεία των εκλογών, αλλά και δικτατορική διακυβέρνηση.

Χτες ήταν η πρώτη μέρα των τριήμερων διαδηλώσεων και χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας.

Αποκορύφωμα των διαδηλώσεων θα είναι την Παρασκευή, μέρα της ορκωμοσίας. Ηδη ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης που αποσύρθηκε από το δεύτερο γύρο καταγγέλλοντας τις εκλογές, Αλεχάντρο Τολέδο, υποσχέθηκε στον Φουτζιμόρι ότι θα έχει να αντιμετωπίσει εκατοντάδες χιλιάδες Περουβιανούς.

Από την άλλη πλευρά εργατικές ενώσεις, αλλά και φοιτητές, που βρίσκονται για πάνω από ένα χρόνο στους δρόμους καταγγέλλοντας τον Φουτζιμόρι για «συνταγματικό πραξικόπημα» - αφού απαγορευόταν η τρίτη συνεχόμενη θητεία - υπόσχονται ότι θα είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίθετες εικόνες σε Ισραήλ και αυτόνομα μετά την αποτυχία

Υποδοχή ήρωα επιφύλαξαν οι Παλαιστίνιοι στον Αραφάτ

Associated Press

Υποδοχή ήρωα επιφύλαξαν οι Παλαιστίνιοι στον Αραφάτ
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Υποδοχή ήρωα επιφύλαξαν οι Παλαιστίνιοι στον Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίον εξήραν για την επιμονή που επέδειξε στο θέμα του μέλλοντος της ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της ισραηλινο-παλαιστινιακής Συνόδου Κορυφής, που στέφθηκε με αποτυχία. Την ίδια στιγμή, αντιμέτωπος με συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης, ήρθε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στον οποίο προσάπτουν ότι προχώρησε σε πολλές παραχωρήσεις απέναντι στους Παλαιστινίους. Πάντως, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν και οι δύο πλευρές, μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια βίας.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν, χθες, διαδηλώσεις στη Ραμάλα, στην Τζενίν, στη Χεβρώνα, αλλά και στην πόλη της Γάζα. Στη Χεβρώνα σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, οι οποίες, όμως, δεν πήραν διαστάσεις. Χιλιάδες ήταν και οι διαδηλωτές που υποδέχτηκαν με συνθήματα, τραγούδια και πανηγυρισμούς τον Παλαιστίνιο ηγέτη κατά την επιστροφή του από την πολυήμερη, πλην αποτυχημένη, Σύνοδο Κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ. Με συνθήματα υπέρ του Αραφάτ, που χαρακτηριζόταν ως «ο ήρωας πολέμου, αλλά και της ειρήνης», οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές δήλωναν έτοιμοι «να δώσουν το αίμα και την ψυχή τους για την ανατολική Ιερουσαλήμ» και ζητούσαν τη δικαίωση των αιτημάτων της Ιντιφάντα.

Ο Αραφάτ, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει καθόλου από τις θέσεις του για την ανατολική Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι υπερασπίζει τα δικαιώματα, όχι μόνο του λαού του, αλλά και όλων των αράβων και των μουσουλμάνων. Δήλωσε έτοιμος να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις, αλλά υπογράμμισε ότι μετά την 13η Σεπτέμβρη, όπως ορίζεται από τις υπάρχουσες συμφωνίες, οι Παλαιστίνιοι έχουν, πλέον, το δικαίωμα να προχωρήσουν σε ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους και θα το πράξουν «κατά προτίμηση μετά από συμφωνία, χωρίς να αποκλείεται και το αντίθετο». Ο Αραφάτ πρόκειται να μεταβεί σε αρκετές αραβικές πρωτεύουσες, προκειμένου να ενημερώσει για τις συνομιλίες στο Καμπ Ντέιβιντ, ενώ, ήδη, συναντήθηκε, χθες, στην Αλεξάνδρεια με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του.

Αντιμέτωπος με γιουχαΐσματα ήρθε, αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του στο Τελ Αβίβ, καθώς η ισραηλινή αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι ήταν έτοιμος να κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στους Παλαιστινίους. Ο Μπάρακ, αν και δήλωσε αποφασισμένος να επιμείνει στην «ειρηνευτική διαδικασία», εκτίμησε ότι η εξέλιξη της συνόδου οδήγησε «όλη την περιοχή σε μια περίοδο σοβαρότατης αστάθειας». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το πότε, αλλά και για το αν θα επαναληφθούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες και απέφυγε να σχολιάσει την έκκληση για πρόωρες εκλογές του ηγέτη του «Λικούντ», Αριέλ Σαρόν.

«Το σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν, για πρώτη φορά, ανοιχτά όλα τα σοβαρά ζητήματα», εκτίμησε για τη Σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ η Μόσχα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Αναλόγου περιεχομένου ήταν και η δήλωση του Χαβιέ Σολάνα, εκπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τη σθεναρή στάση του Αραφάτ στο θέμα της Ιερουσαλήμ προς όφελος όλων των Αράβων εξήρε, σε ανακοίνωσή του, ο Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, γγ του Αραβικού Συνδέσμου, καλώντας, όμως, τις δύο πλευρές, αλλά και τις ΗΠΑ να επιμείνουν στις διαπραγματεύσεις.

ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΚ
Ρωσική δέσμευση για επιμονή στην άρση των κυρώσεων

ΜΟΣΧΑ.-

Με εγκαρδιότητα υποδέχτηκε, χτες, στο Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ. Οι δύο άνδρες είχαν πολύωρες συνομιλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Μόσχας κατά της συνέχισης των βομβαρδισμών και υπέρ της άρσης του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ. Ο Ταρέκ Αζίζ συναντήθηκε, επίσης, με τον Σεργκέι Ιβανόφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της ρωσικής ηγεσίας και τον Γιεγκόρ Στρόγιεφ, εκπρόσωπο της Ανω Δούμας.

Η συζήτηση αφορούσε τη συνέχιση των προσπαθειών της ρωσικής διπλωματίας, τόσο μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και σε διεθνές επίπεδο, για τον τερματισμό των καθημερινών, σχεδόν, βομβαρδισμών ιρακινών θέσεων από αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά και για την άμεση άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Ο Πούτιν επανέλαβε ότι το μεγάλο θύμα των βομβαρδισμών και των κυρώσεων είναι ο ιρακινός λαός και ότι θα ήταν πολύ θετικότερες οι συνέπειες για το μέλλον του Ιράκ, αν υπήρχε συνεργασία. Ο Ρώσος Πρόεδρος, πάντως, απέφυγε να αναφερθεί στα τεράστια ποσά που το Ιράκ χρωστά από δανειοδότηση στη Μόσχα και τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να καλυφθούν αν αρθούν οι κυρώσεις.

Από την άλλη, ο Αζίζ σχολίασε ειρωνικά τη χτεσινή ανακοίνωση της οργάνωσης «Indict», που εδρεύει στο Λονδίνο και γνωστοποίησε, χτες, ότι έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία ώστε να παραπέμψει σε διεθνές δικαστήριο τον Σαντάμ Χουσεΐν και πολλούς συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του Αζίζ, ως εγκληματίες πολέμου για όσα διαπράχτηκαν κατά την εισβολή στο Κουβέιτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Indict» χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο της ανέθεσε να στηρίξει με κάθε τρόπο την ιρακινή αντιπολίτευση. Ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός «προκάλεσε» την οργάνωση να συγκεντρώσει και όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν την αμερικανική ηγεσία στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με βάση τα δεινά στα οποία υπόκειται ο ιρακινός λαός από τις κυρώσεις.

ΠΤΩΣΗ «ΚΟΝΚΟΡΝΤ» ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αναζητώντας τα αίτια της καταστροφής

Associated Press

ΠΑΡΙΣΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η επόμενη μέρα μετά την τραγική βουτιά θανάτου, 2 λεπτά μετά την απογείωση της μοιραίας πτήσης AF-4590, βρίσκει τη Γαλλία να θρηνεί εκτός από τα θύματα και το τέλος ενός από τα σύμβολα υπερηφάνειας της. Ανάλογα είναι και τα συναισθήματα από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Το «Κονκόρντ» που ποτέ δεν υπήρξε μία «καθαρή εμπορική» επιτυχία, είχε γίνει το ισχυρό «επιχειρηματικό» διαπραγματευτικό χαρτί και των δύο εταιριών - της γαλλικής «Αιρ Φρανς» και της βρετανικής «Μπρίτις Αιρ Γουέις»- στο άκρως ανταγωνιστικό και αδηφάγο περιβάλλον που επικρατεί περισσότερο από μία δεκαετία στον τομέα των αεροπορικών εταιριών.

Συνεπώς, η ανεύρεση των πραγματικών αιτιών του δυστυχήματος είναι μείζονος σημασίας, προκειμένου να σταματήσουν τα σχόλια και οι αμφισβητήσεις γι' αυτό το υπερηχητικό αεροσκάφος που μπορεί να συνδυάσει την απόλυτη τεχνολογία προς εμπορικό όφελος με την πολύ υψηλή αισθητική. Η ανεύρεση των μαύρων κουτιών του αεροπλάνου, θα φωτίσει τα αίτια, αν και όλες οι έρευνες ήδη έχουν πάρει συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφού μάρτυρες μιλούν για φωτιά στον αριστερό κινητήρα πριν ακόμη το αεροπλάνο απογειωθεί. Είναι πολύ πιθανό ότι ο φλεγόμενος κινητήρας, που προκάλεσε τη συντριβή, να είναι αυτός που είχε επισκευαστεί νωρίτερα, και εξαιτίας της βλάβης, η αναχώρηση της πτήσης Παρίσι - Νέα Υόρκη είχε καθυστέρηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλήρωμα ενημέρωσε για τη βλάβη, αλλά δεν μπορούσε να ακινητοποιήσει το αεροπλάνο.

Η «Αιρ Φρανς» σε ανακοίνωσή της προς τον Τύπο, αναφέρει ότι ο αριστερός κινητήρας υπ' αριθμόν δύο, είχε επιδιορθωθεί λίγο πριν από την απογείωση του αεροπλάνου με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ακόμη αναφέρεται ότι όταν το αεροπλάνο είχε επιστρέψει τη Δευτέρα από το προηγούμενο ταξίδι του από τη Νέα Υόρκη, ο μηχανισμός κίνησής του προς τα όπισθεν δε λειτουργούσε. Ομως το αεροπλάνο ήταν σε θέση να πετάξει χωρίς να γίνουν οι επιδιορθώσεις «σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά από τους κατασκευαστές». Η εταιρία είχε ενημερώσει σχετικά τον κυβερνήτη.

Πάντως, ακολουθώντας το παράδειγμα της «Μπρίτις Αιρ Γουέις», η «Αιρ Φρανς» ανέστειλε όλες τις πτήσεις των αεροπλάνων του «τύπου αυτού», μέχρι να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος. Ομως, οι πτήσεις Λονδίνου - Νέας Υόρκης επαναλήφτηκαν χτες μετά την αναστολή της χτεσινής μέρας, δεδομένου ότι «δεν υφίστανται λόγοι ασφαλείας, τεχνικοί, ή επιχειρησιακοί» που να επιβάλουν την παράταση της αναστολής των πτήσεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας.

Το μακάβριο έργο της εξακρίβωσης

Απαντήσεις ζητούν και οι οικογένειες των 113 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα. Πρόκειται για 96 Γερμανούς, έναν Αυστριακό, δύο Δανούς, έναν Αμερικανό, και τους εννέα Γάλλους που επέβαιναν στο αεροπλάνο αλλά και τους 4 νεκρούς του ξενοδοχείου, μία εκ των οποίων ήταν Βρετανή τουρίστρια. Ηδη οι οικογένειες των θυμάτων του κονκόρντ καταφθάνουν στο Παρίσι για να παραλάβουν τα λείψανα των προσφιλών τους.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν επετράπη στους συγγενείς να επισκεφθούν τον τόπο του δυστυχήματος και πρόσθεσαν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουν τα υπολείμματα των απανθρακωμένων πτωμάτων των άτυχων επιβατών.

Ενα κέντρο έκτακτης ανάγκης με γιατρούς, νοσοκόμες και ψυχολόγους έχει συσταθεί ήδη, για να παρασχεθεί κάθε είδους βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι θα φθάσουν στο Παρίσι με αεροπλάνα, που θα τους διαθέσει η «Αιρ Φρανς».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσημη σιωπή για την καταστολή της εξέγερσης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Πέπλο αβεβαιότητας κάλυπτε, μέχρι χτες το βράδυ, τις εξελίξεις στη φυλακή Bergama, 600 χλμ. δυτικά της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας εισέβαλλαν, χτες το πρωί, για να «καταστείλουν εξέγερση πολιτικών κρατουμένων».

Στις 3 τα ξημερώματα, χτες, άρχισε η επίθεση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην Bergama καταγγέλλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν, μετά από συνεχόμενες επαφές που έχει με συγγενείς των κρατουμένων. Η ανεύρεση του τούνελ ήταν μόνο η δικαιολογία που χρησιμοποίησαν οι αρχές για να πραγματοποιήσουν άλλη μια έκτακτη έρευνα στα κελιά των κρατουμένων - με οποιαδήποτε συνέπεια έχουν αυτές οι έρευνες (απομονώσεις, βασανιστήρια κλπ) - την οποία αρνήθηκαν οι κρατούμενοι.

Μέχρι το απόγευμα, συγγενείς των κρατουμένων που παρέμεναν σε απόσταση από τη φυλακή, καθώς τους εμπόδιζε η αστυνομία, τόνιζαν ότι από το εσωτερικό της φυλακής ακούγονταν συνεχόμενοι πυροβολισμοί και υψώνονταν μεγάλες φλόγες, ενώ στην περίμετρο είχαν συγκεντρωθεί πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και μπουλντόζες του στρατού που γκρέμιζαν ορισμένους τοίχους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», αντίθετα, δεσμοφύλακας ανακάλυψε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, σήραγγα μήκους 100 μέτρων, που ξεκινούσε από κελί που στοιβάζονται πολιτικοί κρατούμενοι - μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού / Μετώπου (DHKP/C) και κατέληγε λίγα μέτρα από την εξωτερική μάντρα της φυλακής. Οπως υποστηρίζουν οι επίσημες τουρκικές πηγές οι προσπάθειες να σφραγιστεί το τούνελ προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κρατουμένων γι' αυτό και στη φυλακή κατέφθασαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ