Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΤΩΣΗ «ΚΟΝΚΟΡΝΤ» ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αναζητώντας τα αίτια της καταστροφής

Associated Press

ΠΑΡΙΣΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η επόμενη μέρα μετά την τραγική βουτιά θανάτου, 2 λεπτά μετά την απογείωση της μοιραίας πτήσης AF-4590, βρίσκει τη Γαλλία να θρηνεί εκτός από τα θύματα και το τέλος ενός από τα σύμβολα υπερηφάνειας της. Ανάλογα είναι και τα συναισθήματα από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Το «Κονκόρντ» που ποτέ δεν υπήρξε μία «καθαρή εμπορική» επιτυχία, είχε γίνει το ισχυρό «επιχειρηματικό» διαπραγματευτικό χαρτί και των δύο εταιριών - της γαλλικής «Αιρ Φρανς» και της βρετανικής «Μπρίτις Αιρ Γουέις»- στο άκρως ανταγωνιστικό και αδηφάγο περιβάλλον που επικρατεί περισσότερο από μία δεκαετία στον τομέα των αεροπορικών εταιριών.

Συνεπώς, η ανεύρεση των πραγματικών αιτιών του δυστυχήματος είναι μείζονος σημασίας, προκειμένου να σταματήσουν τα σχόλια και οι αμφισβητήσεις γι' αυτό το υπερηχητικό αεροσκάφος που μπορεί να συνδυάσει την απόλυτη τεχνολογία προς εμπορικό όφελος με την πολύ υψηλή αισθητική. Η ανεύρεση των μαύρων κουτιών του αεροπλάνου, θα φωτίσει τα αίτια, αν και όλες οι έρευνες ήδη έχουν πάρει συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφού μάρτυρες μιλούν για φωτιά στον αριστερό κινητήρα πριν ακόμη το αεροπλάνο απογειωθεί. Είναι πολύ πιθανό ότι ο φλεγόμενος κινητήρας, που προκάλεσε τη συντριβή, να είναι αυτός που είχε επισκευαστεί νωρίτερα, και εξαιτίας της βλάβης, η αναχώρηση της πτήσης Παρίσι - Νέα Υόρκη είχε καθυστέρηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλήρωμα ενημέρωσε για τη βλάβη, αλλά δεν μπορούσε να ακινητοποιήσει το αεροπλάνο.

Η «Αιρ Φρανς» σε ανακοίνωσή της προς τον Τύπο, αναφέρει ότι ο αριστερός κινητήρας υπ' αριθμόν δύο, είχε επιδιορθωθεί λίγο πριν από την απογείωση του αεροπλάνου με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ακόμη αναφέρεται ότι όταν το αεροπλάνο είχε επιστρέψει τη Δευτέρα από το προηγούμενο ταξίδι του από τη Νέα Υόρκη, ο μηχανισμός κίνησής του προς τα όπισθεν δε λειτουργούσε. Ομως το αεροπλάνο ήταν σε θέση να πετάξει χωρίς να γίνουν οι επιδιορθώσεις «σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά από τους κατασκευαστές». Η εταιρία είχε ενημερώσει σχετικά τον κυβερνήτη.

Πάντως, ακολουθώντας το παράδειγμα της «Μπρίτις Αιρ Γουέις», η «Αιρ Φρανς» ανέστειλε όλες τις πτήσεις των αεροπλάνων του «τύπου αυτού», μέχρι να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος. Ομως, οι πτήσεις Λονδίνου - Νέας Υόρκης επαναλήφτηκαν χτες μετά την αναστολή της χτεσινής μέρας, δεδομένου ότι «δεν υφίστανται λόγοι ασφαλείας, τεχνικοί, ή επιχειρησιακοί» που να επιβάλουν την παράταση της αναστολής των πτήσεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας.

Το μακάβριο έργο της εξακρίβωσης

Απαντήσεις ζητούν και οι οικογένειες των 113 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα. Πρόκειται για 96 Γερμανούς, έναν Αυστριακό, δύο Δανούς, έναν Αμερικανό, και τους εννέα Γάλλους που επέβαιναν στο αεροπλάνο αλλά και τους 4 νεκρούς του ξενοδοχείου, μία εκ των οποίων ήταν Βρετανή τουρίστρια. Ηδη οι οικογένειες των θυμάτων του κονκόρντ καταφθάνουν στο Παρίσι για να παραλάβουν τα λείψανα των προσφιλών τους.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν επετράπη στους συγγενείς να επισκεφθούν τον τόπο του δυστυχήματος και πρόσθεσαν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουν τα υπολείμματα των απανθρακωμένων πτωμάτων των άτυχων επιβατών.

Ενα κέντρο έκτακτης ανάγκης με γιατρούς, νοσοκόμες και ψυχολόγους έχει συσταθεί ήδη, για να παρασχεθεί κάθε είδους βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι θα φθάσουν στο Παρίσι με αεροπλάνα, που θα τους διαθέσει η «Αιρ Φρανς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ