ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διάχυση» ισραηλινών επιθέσεων με στόχο το Ιράν...

Από την επίθεση του Ισραήλ την Κυριακή στη Βηρυτό

Copyright 2019 The Associated

Από την επίθεση του Ισραήλ την Κυριακή στη Βηρυτό
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΓΑΖΑ.--

Προκλητικές αεροπορικές επιδρομές (με επανδρωμένα και μη αεροσκάφη) πραγματοποιεί το Ισραήλ το τελευταίο 48ωρο σε βάρος δυνάμεων ή πολιτοφυλακών που είναι θετικά προσκείμενες ή στηρίζονται από το Ιράν και τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ και Λωρίδα της Γάζας, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και πιθανώς απρόβλεπτες συνέπειες μερικές βδομάδες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές (17 Σεπτέμβρη). Οι επιθέσεις των Ισραηλινών γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία οξύνονται συνεχώς οι εντάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και κλιμακώνονται αμείωτα οι γεωπολιτικές κόντρες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με δεδομένες τις προσπάθειες των ΗΠΑ για δήθεν «επίλυση» του Παλαιστινιακού αλλά και τις αντιπαραθέσεις μονοπωλίων Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο για αξιοποίηση νέων σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, κάποια εκ των οποίων υπάρχουν σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου...

Οι επιθέσεις στο Λίβανο και οι αντιδράσεις

Στο Λίβανο νωρίς χτες το πρωί ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τρεις επιδρομές στην πόλη Κουσάγια (ανατολική κοιλάδα Μπεκάα) κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σε βάση της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», προκαλώντας (όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες) κυρίως υλικές ζημιές. Νωρίτερα χτες, άλλο ισραηλινό μαχητικό είχε παραβιάσει τον λιβανέζικο εναέριο χώρο πετώντας χαμηλά πάνω από περιοχές της Βηρυτού.

Την Κυριακή, δύο ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) βομβάρδισαν κτίριο της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» σε νότια συνοικία της Βηρυτού προκαλώντας υλικές ζημιές και την οργή του αρχηγού της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, ο οποίος προειδοποίησε άμεσα με αντίποινα, υποστηρίζοντας ότι γίνονται αυτήν την περίοδο γιατί «το πεπρωμένο του Νετανιάχου είναι ή στο γραφείο του πρωθυπουργού ή στη φυλακή». Ακολούθησαν πιθανώς βολές - αντίποινα της «Χεζμπολάχ» στα δύο ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα που εξερράγησαν πάνω από τη νότια Βηρυτό...

Οι προκλητικές διαδοχικές επιθέσεις των Ισραηλινών, ειδικά αυτές σε νότια προάστια της Βηρυτού, καταδικάστηκαν χτες από τον Λιβανέζο Πρόεδρο, Μισέλ Αούν, μετά από τη συνάντησή του με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη χώρα, Γιαν Κούμπις, τονίζοντας ότι ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου» που χρήζει αντιποίνων. Αναφέρθηκαν επίσης πυρετώδεις συναντήσεις του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Σαάντ Χαρίρι, με τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας αλλά και τον αρχηγό του στρατού.

Η επικίνδυνη ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Λιβάνου συμβαίνει 13 χρόνια μετά τον πόλεμο περίπου 40 ημερών (το καλοκαίρι του 2006) και ενώ υποτίθεται πως είναι σε εξέλιξη αμερικανική μεσολάβηση για την επίλυση διμερών διαφορών σε διαφιλονικούμενη περιοχή της λιβανέζικης ΑΟΖ που φέρεται πως έχει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου...

Ισραηλινά πυρά στη Συρία

Στη Συρία, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραδέχθηκαν ότι τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη χτύπησαν «προληπτικά» (!) θέση των επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων «Al Quds» (Αλ Κουντς) στην περιοχή Ακραμπα (νοτιοανατολικά της Δαμασκού), όπου (κατά πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ) φυλάσσονταν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκρηκτικά που μεταφέρθηκαν στην περιοχή μέσω του αεροδρομίου της Δαμασκού. Ωστόσο από τα ισραηλινά πυρά αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο μέλη της «Χεζμπολάχ».

Ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αβίβ Κοτσάβι, μεταβαίνοντας αργότερα στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν κατηγόρησε τον επικεφαλής των ιρανικών δυνάμεων «Αλ Κουντς», στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, ότι χρηματοδότησε και σχεδίαζε μία επιχείρηση με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στο βόρειο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, από την πλευρά του, επίσης, επιβεβαίωσε την επίθεση σε βάρος ιρανικών δυνάμεων στη Συρία. Ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με θέμα τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εναντίον ιρανικών θέσεων. Ο Πομπέο εξέφρασε απροκάλυπτα την υποστήριξη των ΗΠΑ στο «δικαίωμα» του Ισραήλ «να αμύνεται έναντι της απειλής που εγείρουν οι Φρουροί της Επανάστασης».

Χτύπημα σε αυτοκινητοπομπή στο Ιράκ

Στο δυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και στην περιοχή Αμπού Καμάλ, το απόγευμα της Κυριακής πιθανώς ισραηλινά αεροσκάφη χτύπησαν αυτοκινητοπομπή σιιτικών πολιτοφυλακών προκαλώντας το θάνατο 9 μαχητών, συμπεριλαμβανομένου και ενός τοπικού διοικητή.

Χτες, ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει ποιος ευθύνεται για τη συγκεκριμένη επίθεση. Ομως, η πιο έντονη αντίδραση ήρθε από την ισχυρή ιρακινή παραστρατιωτική σιιτική δύναμη «Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης» (Χασντ αλ-Σάαμπι), που κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση κοντά στα σύνορα με τη Συρία και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ συνυπεύθυνες ζητώντας την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το ιρακινό έδαφος.

Οι Ισραηλινοί είχαν πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις τουλάχιστον άλλες τρεις φορές από τα μέσα του περασμένου Ιούλη, οι οποίες είχαν επιβεβαιωθεί και από τις ΗΠΑ...

Επιθέσεις στη Γάζα

Ισραηλινό μαχητικό πραγματοποίησε πολλαπλές επιδρομές σε θέσεις της «Χαμάς» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας νωρίς χτες το πρωί με αφορμή την αναίμακτη ρίψη τριών ρουκετών πιθανώς από μέλη της ισλαμικής οργάνωσης.

Πριν από τις ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας έγινε ισραηλινή επίθεση σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε η οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» στο Λίβανο. Σαν να μην έφθανε αυτό, η ισραηλινή κυβέρνηση χτες μείωσε κατά 50% τα εισερχόμενα καύσιμα από το φυλάκιο Κερέμ Σαλόμ που βρίσκεται στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας νέα ασφυξία στους Παλαιστίνιους της περιοχής που βιώνουν πάνω από μία δεκαετία έναν αφόρητο εφιάλτη στερήσεων και ελλείψεων εξαιτίας του ισραηλινού εμπάργκο...

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
«Σίγουρος» ο Τραμπ για νέες διαπραγματεύσεις με την Κίνα

ΜΠΙΑΡΙΤΖ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η πολύμηνη και συνεχώς εντεινόμενη όξυνση της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας φαίνεται πως προκαλεί τέτοιες επιπτώσεις, που αναγκάζει πλέον και τις δύο πλευρές να καταβάλλουν νέες προσπάθειες για διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μελλοντικά (εάν καταστεί δυνατόν) σε μία συμβιβαστική λύση.

Χτες, από το Μπιαρίτζ της Γαλλίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε ότι αξιωματούχοι από ΗΠΑ και Κίνα θα επαναλάβουν «πολύ σύντομα» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, παρά την πρόσφατη απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες αμερικανικά προϊόντα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αντίποινα σε προηγούμενες διαδοχικές αυξήσεις αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα. Δεν παρέλειψε να εμφανίσει μία πιθανή νέα διαπραγμάτευση ως αποτέλεσμα της δικής του σκληρής στάσης σε βάρος της Κίνας, λέγοντας: «Δεν θα βρισκόμασταν εδώ, αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία. Πιστεύω ότι είμαστε στην ισχυρότερη θέση για να φτάσουμε σε συμφωνία. Μία δίκαιη συμφωνία για όλους».

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η σινική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει «περισσότερα μέτρα» να προστατεύσει τα συμφέροντά της, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι ΗΠΑ «θα επιστρέψουν στην οδό της λογικής». Αργότερα, όμως, ο επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λιου Χε, δήλωσε «έτοιμος» να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον με στόχο μία εμπορική συμφωνία.

Χτες, πριν τις τελευταίες δηλώσεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, η συναλλαγματική ισοτιμία του κινέζικου νομίσματος γουάν έναντι του δολαρίου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.

ΣΥΡΙΑ
Τουρκικές «ανησυχίες» για την κατάσταση στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι διαδοχικές ανακτήσεις εδαφών από τον συριακό στρατό στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου δρουν τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικοί υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, φαίνεται πως προκαλούν κάποιες τριβές στη συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας στην περιοχή.

Χτες, ένα τριήμερο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου διαμαρτυρήθηκε για πυρά του συριακού στρατού σε τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή την περασμένη βδομάδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς περιστροφές επέρριψε την ευθύνη για την τεταμένη κατάσταση στο Ιντλίμπ στην τουρκική πλευρά. Σε δήλωσή του, τόνισε ότι οι συνομιλίες που προγραμματίστηκαν σήμερα Τρίτη στη Μόσχα μεταξύ των Προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας θα επικεντρωθούν στην τεταμένη κατάσταση στο Ιτνλίμπ. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του Προέδρου Πούτιν για «την αύξηση τρομοκρατικών επιθέσεων» από το Ιντλίμπ, οι οποίες «δεν μπορούν να σταματήσουν δίχως την εξάλειψη τρομοκρατών». Τα ίδια είπε νωρίτερα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, όπου τόνισε ότι η απελευθέρωση εδαφών από τον συριακό στρατό με την υποστήριξη της Ρωσίας «δεν θεωρείται παραβίαση καμίας συμφωνίας ούτε αυτών της Αστάνα, ούτε του Σότσι».

Χτες, πριν από τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα μπουν στη βορειοανατολική Συρία «πολύ σύντομα», διευκρινίζοντας ότι η Αγκυρα κάνει «τα δικά της σχέδια» σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες από τις ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι παρά την έναρξη λειτουργίας κοινού επιχειρησιακού κέντρου Τουρκίας - ΗΠΑ για τη βορειοανατολική Συρία, υπάρχει «αργή πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας». Το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ υποστήριξε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί «κατέστρεψαν θέσεις» των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG (που θεωρούνται από την Τουρκία «παρακλάδι» του ΡΚΚ) στη βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο τουρκο-αμερικανικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Επίσης ο Ακάρ ανακοίνωσε ότι σήμερα αναμένεται η παράδοση της δεύτερης πατρίδας των πυραύλων «S-400», που έχει αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία και αποτελούν «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, αφού η Τουρκία είναι «εταίρος» στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, τουρκικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στις παραιτήσεις ενός υποστράτηγου και τεσσάρων ταξίαρχων, που έγιναν έπειτα από μια συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) στις αρχές του μήνα, επισημαίνοντας ανάμεσά τους δύο ανώτερους αξιωματικούς που ήταν υπεύθυνοι για το Ιντλίμπ. Οι παραιτήσεις τους θεωρήθηκαν ένδειξη δυσμένειας ή και διαφωνιών κάποιων υψηλόβαθμων στρατιωτικών απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν για κλιμάκωση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, με δεδομένη την υποστήριξη της Ρωσίας στις ανακαταλήψεις εδαφών από τον συριακό στρατό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ