ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Εγκλωβισμός μεταναστών σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα

Δεκάδες μετανάστες εγκλωβισμένοι σε αυτοσχέδιο καταυλισμό, μέσα στο κρύο, χωρίς φαγητό, ενώ η ζωή τουλάχιστον μιας γυναίκας κινδυνεύει

«Μπαλάκι» σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μετανάστες εγκλωβίζονται σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας

The Associated Press

«Μπαλάκι» σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μετανάστες εγκλωβίζονται σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας
Μεγαλώνει καθημερινά το δράμα χιλιάδων μεταναστών που έχουν γίνει «σάκος του μποξ» στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία και την Εσθονία.

Περίπου 30 μετανάστες, «κατά πάσα πιθανότητα Αφγανοί», βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, σύμφωνα με την πολωνική οργάνωση «Ocalenie» («Διάσωση»). Οι μετανάστες παραμένουν εδώ και περίπου δύο βδομάδες σε αυτοσχέδιο καταυλισμό ανάμεσα στα σύνορα, καθώς η Λευκορωσία τούς επέτρεψε να διασχίσουν το έδαφός της και η Πολωνία αρνείται να τους δεχτεί. Παρακολουθούνται στενά, από τη μία από Λευκορώσους και από την άλλη από Πολωνούς συνοριοφύλακες και στρατιώτες...

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, μια 52χρονη γυναίκα με αναπνευστικά και νεφρολογικά προβλήματα «βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου», ενώ άλλοι άνθρωποι πάσχουν επίσης από ασθένειες. Στα μέλη της οργάνωσης απαγορεύτηκε η άμεση πρόσβαση στους μετανάστες για να δοθούν τρόφιμα και ο αναγκαίος εξοπλισμός ώστε να αντέξουν στο κρύο και τη βροχή.

Η πολωνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναφέρει ότι μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που στάλθηκε από τη Βαρσοβία σε ένα μεθοριακό φυλάκιο δεν έγινε δεκτή από το Μινσκ. Η δε Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Πολωνία να δεχτεί αυτήν την ομάδα μεταναστών.

«Σάκος του μποξ» σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς

Σε κάθε περίπτωση η Πολωνία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο μεταναστών στο έδαφός της, κάτι που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, θα ισοδυναμούσε με υποχώρηση στον «εκβιασμό» του Λευκορώσου Προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Την Δευτέρα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει την κατασκευή φράχτη με συρματοπλέγματα ύψους 2,5 μέτρων στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και αυξάνει σε 2.000 τους στρατιώτες που θα περιπολούν στην περιοχή, μαζί με αστυνομικές δυνάμεις.

Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Εσθονία κάλεσαν τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Λευκορωσίας, καθώς καταγγέλλουν ότι οι ροές μεταναστών «σχεδιάστηκαν συστηματικά από το καθεστώς Λουκασένκο», ως αντίποινα για τις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ.

Χτες Λετονοί συνοριοφύλακες και στρατιώτες εμπόδισαν πάνω από 100 μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα σε ένα 24ωρο, ενώ από τις 10 Αυγούστου έχουν απωθηθεί περίπου 645 μετανάστες προς Λευκορωσία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Χρειαζόμαστε 400.000 ξένους εργαζόμενους ετησίως»

Η Γερμανία χρειάζεται 400.000 μετανάστες ετησίως, «πολύ περισσότερους από όσους είχαμε ανάγκη τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας της Γερμανίας, Ντέτλεφ Σέλε, σε συνέντευξή του στη «Suddeutsche Zeitung».

Το δημογραφικό πρόβλημα στη Γερμανία, η γήρανση του πληθυσμού και η έλλειψη - ειδικευμένου κυρίως - εργατικού δυναμικού απασχολούν ιδιαίτερα τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ετσι, την ίδια ώρα που εντείνεται η πολιτική συνολικά της ΕΕ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, εντείνεται και η προσπάθεια «εισαγωγής» εξειδικευμένων εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ και από «τρίτες» χώρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ντ. Σέλε, το εργατικό δυναμικό της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα συρρικνωθεί φέτος κατά περίπου 150.000 εργαζόμενους, ενώ «τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη πιο δραματικά».

«Από νοσηλευτικό προσωπικό, μέχρι επαγγέλματα σχετικά με το κλίμα και ακαδημαϊκούς, θα υπάρχει παντού έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων», σημειώνει.

Εκτός από την κατάρτιση εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης, την επανεκπαίδευση όσων τα επαγγέλματα εξαφανίζονται ή τον εξαναγκασμό των ανθρώπων να εργαστούν περισσότερα χρόνια, ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η κατάσταση θα είναι η σημαντική αύξηση της μετανάστευσης, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την προεκλογική συζήτηση για μεταναστευτικά ζητήματα στη Γερμανία, ο σοσιαλδημοκράτης Σέλε ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του: «Δεν πρόκειται για άσυλο, αλλά για στοχευμένη μετανάστευση για να καλυφθούν τα κενά στην αγορά εργασίας».

Πέρυσι, ο αριθμός των ξένων υπηκόων που ζουν στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 204.000, η μικρότερη αύξηση σε μια δεκαετία (εξαιτίας και της πανδημίας).

Παρά τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης το 2020 με τον νόμο περί εξειδικευμένης μετανάστευσης, οι αιτήσεις ξένων για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων μειώθηκαν κατά 3% πέρυσι, σε 42.000, σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο

Η Αλγερία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο λόγω «εχθρικών ενεργειών» και «επαναλαμβανόμενων κρίσεων που επιδεινώθηκαν», κατηγορώντας το ότι εμπλέκεται στις πολύνεκρες πυρκαγιές που έπληξαν τις προηγούμενες μέρες τη Βόρεια Αλγερία.

Οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν επιδεινωθεί για μία ακόμα φορά από τον Δεκέμβρη του 2020, μετά την αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της κυριαρχίας του Μαρόκου επί της Δυτικής Σαχάρας, ως αντάλλαγμα για την εξομάλυνση των σχέσεων του Μαρόκου με το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι το Μαρόκο ελέγχει περίπου το 80% του εδάφους της Δυτικής Σαχάρας, ενώ η Αλγερία στηρίζει το Μέτωπο Πολισάριο που διεκδικεί την ανεξαρτησία της.

Σε μείωση των εντάσεων κάλεσε το γαλλικό ΥΠΕΞ, δηλώνοντας πως «η Αλγερία και το Μαρόκο είναι δύο φίλες χώρες και δύο βασικοί εταίροι της Γαλλίας», η οποία «παραμένει προσηλωμένη στην εμβάθυνση των δεσμών και στον διάλογο μεταξύ των χωρών της περιοχής για την εδραίωση της σταθερότητας και της ευημερίας».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την αρχή του χρόνου στην Ιταλία κάηκαν 1.580.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, αντιστοιχώντας στην έκταση της Ρώμης, του Μιλάνου και της Νάπολης. Στη Σικελία, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν 780.000 στρέμματα (το 3,05% της περιφέρειας) και εκατοντάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους, στη Σαρδηνία έγιναν στάχτη 200.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Παράλληλα, το 20% της Ιταλίας κινδυνεύει από ερημοποίηση, καθώς η παρατεταμένη λειψυδρία αλλά και μεγάλες βροχοπτώσεις, μαζί με την ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας «καταβροχθίζουν» εκτάσεις και προκαλούν διάβρωση των ακτών.

ΝΟΥΡ ΣΟΥΛΤΑΝ.-- Φωτιά σε αποθήκη στρατιωτικών εγκαταστάσεων ξέσπασε χτες το απόγευμα, κοντά στην πόλη Ταράζ, της νότιας επαρχίας Ζαμπίλ, στο Καζακστάν. Ακολούθησαν εκρήξεις «απροσδιόριστων αντικειμένων», όπως ανέφερε η αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας. Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τουλάχιστον 60 τραυματίες, ενώ σταμάτησε η κυκλοφορία στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής. Τουλάχιστον 30 από τους τραυματίες φερόταν να είναι στρατιωτικοί.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Εκτακτο διάταγμα με ισχύ 90 ημερών αναφορικά με την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών από τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας υπέγραψε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Από τις πλημμύρες πνίγηκαν πάνω από 20 άνθρωποι, ενώ συνολικά οι πληγέντες ξεπερνάνε τους 54.500 ανθρώπους και τα σπίτια που έχουν καταστραφεί είτε έχουν υποστεί ζημιές τα 8.000.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνέχεια στις λαϊκές διαδηλώσεις

Νέες διαδηλώσεις και πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν χτες στις πρωτεύουσες των επαρχιών της Κολομβίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε. Με τις νέες διαδηλώσεις δίνεται συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 28 Απρίλη φέτος, με αφορμή την κατάθεση του αντιλαϊκού φορολογικού νομοσχεδίου, και διήρκεσαν εκείνη την περίοδο για ενάμιση μήνα.

Τις χτεσινές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, όπως και την κεντρική στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, οργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Απεργίας, το συντονιστικό που συσπειρώνει εκατοντάδες εργατικές, αγροτικές, νεολαιίστικες και ιθαγένικες οργανώσεις που έχουν διαμορφώσει ένα ενιαίο πλαίσιο διεκδικήσεων, το οποίο συμπύκνωσαν και σε 10 προτάσεις νόμου.

Το κεντρικό σύνθημα είναι «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» και στο διεκδικητικό πλαίσιο προβάλλονται μεταξύ άλλων τα αιτήματα για θέσπιση έκτακτου μηνιαίου επιδόματος για 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, κατοχύρωση της δημόσιας και δωρεάν φοίτησης στα πανεπιστήμια, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στήριξη του γεωργικού τομέα, εγγύηση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία, τερματισμό των δολοφονιών λαϊκών αγωνιστών (μόνο μέσα στο τρέχον έτος έχουν δολοφονηθεί 112).

Οι φορείς απαιτούν επίσης να αυξηθεί η φορολογία του κεφαλαίου και να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές του. Αντιδρούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει πάγωμα των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο για 10 χρόνια και απειλεί τις μικρές επιχειρήσεις.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
Επιμένουν στην απόρριψη τόνων μολυσμένου νερού

Η «Tokyo Electric Power Co» (TEPCO), διαχειρίστρια εταιρεία του κατεστραμμένου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα - Νταΐτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, επιμένει στα σχέδια απόρριψης στη θάλασσα τόνων νερού που έχει μολυνθεί από ραδιενεργά υλικά, παρά τους μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον και την ασφάλεια των κατοίκων.

Τα σχέδια ανακοίνωσε η ίδια η ιαπωνική κυβέρνηση από τον Απρίλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει προηγηθεί επεξεργασία που φίλτραρε το νερό και έχουν αποβληθεί οι περισσότερες ραδιενεργές ουσίες. Ωστόσο οι υπάρχουσες τεχνικές δεν συμβάλλουν στην απόρριψη τουλάχιστον μίας από αυτές, του ραδιενεργού τριτίου. Ο διευθυντής της, Ακίρα Ονο, προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις με το επιχείρημα ότι ο αγωγός διαμέτρου 2,5 μ. που θα μεταφέρει το νερό θα έχει μήκος σχεδόν ένα χιλιόμετρο και θα εκτείνεται στον ωκεανό, με μέθοδο που θα αποτρέπει την επιστροφή του στην ακτή. Χτες, η εταιρεία είπε ότι θα έχει επαφές και με ενώσεις αλιέων (μεγάλο μέρος της τοπικής αλιείας αφορά και εξαγωγές σε άλλες χώρες) που διαμαρτύρονται για συνέπειες στα ψάρια.

Οπως μετέδωσε και το «Ρόιτερς», το μολυσμένο νερό φτάνει τα 1,3 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα ίση με αυτή που γεμίζει 500 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων και άρχισε να φυλάσσεται σε τεράστιες δεξαμενές όταν μολύνθηκε με απόβλητα ουρανίου στους κατεστραμμένους αντιδραστήρες, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Εξηγώντας την... ανάγκη να ξεφορτωθεί το νερό, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η διαχείριση και η αποθήκευσή του κοστίζουν 100 δισ. γεν (910 εκατ. δολάρια)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ