Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Εγκλωβισμός μεταναστών σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα

Δεκάδες μετανάστες εγκλωβισμένοι σε αυτοσχέδιο καταυλισμό, μέσα στο κρύο, χωρίς φαγητό, ενώ η ζωή τουλάχιστον μιας γυναίκας κινδυνεύει

«Μπαλάκι» σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μετανάστες εγκλωβίζονται σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας

The Associated Press

«Μπαλάκι» σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μετανάστες εγκλωβίζονται σε άθλιες συνθήκες στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας
Μεγαλώνει καθημερινά το δράμα χιλιάδων μεταναστών που έχουν γίνει «σάκος του μποξ» στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία και την Εσθονία.

Περίπου 30 μετανάστες, «κατά πάσα πιθανότητα Αφγανοί», βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, σύμφωνα με την πολωνική οργάνωση «Ocalenie» («Διάσωση»). Οι μετανάστες παραμένουν εδώ και περίπου δύο βδομάδες σε αυτοσχέδιο καταυλισμό ανάμεσα στα σύνορα, καθώς η Λευκορωσία τούς επέτρεψε να διασχίσουν το έδαφός της και η Πολωνία αρνείται να τους δεχτεί. Παρακολουθούνται στενά, από τη μία από Λευκορώσους και από την άλλη από Πολωνούς συνοριοφύλακες και στρατιώτες...

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, μια 52χρονη γυναίκα με αναπνευστικά και νεφρολογικά προβλήματα «βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου», ενώ άλλοι άνθρωποι πάσχουν επίσης από ασθένειες. Στα μέλη της οργάνωσης απαγορεύτηκε η άμεση πρόσβαση στους μετανάστες για να δοθούν τρόφιμα και ο αναγκαίος εξοπλισμός ώστε να αντέξουν στο κρύο και τη βροχή.

Η πολωνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναφέρει ότι μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που στάλθηκε από τη Βαρσοβία σε ένα μεθοριακό φυλάκιο δεν έγινε δεκτή από το Μινσκ. Η δε Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Πολωνία να δεχτεί αυτήν την ομάδα μεταναστών.

«Σάκος του μποξ» σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς

Σε κάθε περίπτωση η Πολωνία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο μεταναστών στο έδαφός της, κάτι που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, θα ισοδυναμούσε με υποχώρηση στον «εκβιασμό» του Λευκορώσου Προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Την Δευτέρα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει την κατασκευή φράχτη με συρματοπλέγματα ύψους 2,5 μέτρων στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και αυξάνει σε 2.000 τους στρατιώτες που θα περιπολούν στην περιοχή, μαζί με αστυνομικές δυνάμεις.

Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Εσθονία κάλεσαν τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Λευκορωσίας, καθώς καταγγέλλουν ότι οι ροές μεταναστών «σχεδιάστηκαν συστηματικά από το καθεστώς Λουκασένκο», ως αντίποινα για τις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ.

Χτες Λετονοί συνοριοφύλακες και στρατιώτες εμπόδισαν πάνω από 100 μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα σε ένα 24ωρο, ενώ από τις 10 Αυγούστου έχουν απωθηθεί περίπου 645 μετανάστες προς Λευκορωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ