ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
Εγκλημα κατά συρροή

Η πλημμύρα δεν ήρθε μόνη της. Είχαν προειδοποιήσει οι κάτοικοι. Μόνος υπεύθυνος ο Θεός, κατά τους αρμόδιους κρατικούς και άλλους πραγματικούς υπεύθυνους

Εγκλημα "κατά συρροή" και "κατ' εξακολούθηση" ήταν η καταστρεπτική πλημμύρα που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις εργατικές συνοικίες της Πάτρας. Ενα έγκλημα που οι υπεύθυνοι προσχεδίασαν και περίμεναν απλά τη μανία της φύσης να ολοκληρώσει το έργο τους. Χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να καταστραφούν σπίτια, βιοτεχνίες, καταστήματα και αγροτικές καλλιέργειες από μια "απρόβλεπτη θεομηνία" όπως είπαν εκείνοι που ευθύνονται. Για τους κατοίκους όμως της Πάτρας και ιδιαίτερα εκείνους που καταστράφηκαν, ήταν απλά το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής. Γιατί πολύ απλά όποιος "υπεύθυνος" έμπαινε στον κόπο να ακολουθήσει την πορεία των νερών και καταστροφών θα έβλεπε πως στην τεράστια περιοχή που έγιναν οι καταστροφές υπήρξαν όχι μια αλλά τουλάχιστον τέσσερις "εστίες κινδύνου" που για διαφορετικούς λόγους έπνιξαν στο νερό τις εργατοσυνοικίες.

Οταν φούσκωσε το ποτάμι...

Η καταστροφή άρχισε γύρω στις 7 το πρωί του Σαββάτου όταν η νυχτερινή βροχή δυνάμωσε και φούσκωσε τα νερά του χειμάρρου "Διακονιάρη". Το δυνατό ρέμα παρέσυρε σκουπίδια και κατασκευαστικά υλικά (κυρίως ξύλα και δοκάρια από τα καλούπια) των έργων της περιμετρικής στην περιοχή του Γλαύκου. Τα νερά στο πέρασμά τους παρέσυραν αυτά τα υλικά τα οποία έκλεισαν την Πεζογέφυρα στην περιοχή της Εγλυκάδας. Μη βρίσκοντας το φυσικό τους πέρασμα τα νερά έσπασαν τα τσιμέντα της Πεζογέφυρας και "ξεστράτισαν" προς τα δεξιά προς την περιοχή της Εγλυκάδας κατεβαίνοντας νοτιότερα. Περνώντας μέσα από δρόμους και σπίτια πέρασαν από την περιοχή Αγ. Γεωργίου Λάγκουρα και πλημμύρισαν τις εργατικές συνοικίες του Αγ. Νεκταρίου. Η καταστροφή της περιοχής αυτής έγινε μέσα σε λίγα λεπτά από δύο "μέτωπα": από τα νερά που έτρεχαν στους δρόμους οι οποίοι είναι αρκετά υπερυψωμένοι από τις εισόδους των σπιτιών αλλά και από τους υπονόμους. Εντρομοι οι κάτοικοι έβλεπαν τα αποχετευτικά δίκτυα να φέρνουν μέσα στα σπίτια και τα καταστήματά τους νερά και λύματα. Στον αναπόφευκτο δρόμο τους προς τη θάλασσα τα νερά πέρασαν μέσα από χωράφια και σπίτια και από την περιοχή Αγ. Ιωάννη Πράτσικα όπου βρίσκεται η συνέχεια του "Διακονιάρη" προκαλώντας κι εκεί καταστροφές. Ζημιές υπέστησαν ακόμα οι περιοχές του Γλαύκου, τα Προσφυγικά, τα Ζαρουχλέικα, η Τέρψη, οι Ιτιές και η περιοχή της Τριαντίου Σχολής.

Φώναζαν αλλά ποιος τους άκουγε

Αιτίες της καταστροφής ήταν τα έργα της Περιμετρικής, τα οποία όπως αποδείχτηκε έγιναν χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό, η αλλόγιστη οικοδόμηση πάνω στο χείμαρρο με την άδεια και την ανοχή των υπευθύνων, η τσιμεντοποίηση της κοίτης του "Διακονιάρη" και τα βουλωμένα φρεάτια του αποχετευτικού συστήματος. Γι' αυτά τα τελευταία οι μαρτυρίες των κατοίκων είναι καταπέλτης. Ολοι οι κάτοικοι των περιοχών σημείωναν πως καιρό τώρα ζητούσαν από τη ΔΕΥΑΠ, το Δήμο και τη Νομαρχία να καθαριστεί το αποχετευτικό δίκτυο για να μη γίνει καταστροφή και πως κανένας υπεύθυνος δε συγκινήθηκε. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέρψης ο οποίος καιρό τώρα είχε στείλει έγγραφα στη Νομαρχία ζητώντας τον καθαρισμό του αποχετευτικού δικτύου. Τα έγγραφα αυτά έγιναν πολλές φορές "μπαλάκι" ανάμεσα στη Νομαρχία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο ένας τα έστελνε στον άλλο και οι δύο μαζί διαβεβαίωναν πως "δεν υπάρχει πρόβλημα". Αλλά κι όταν μετά την περσινή καταστροφή της Κορίνθου φορείς της Πάτρας ζητούσαν να γίνουν έργα, έπαιρναν τη "διαβεβαίωση" πως "η Πάτρα δεν πρόκειται να γίνει Κόρινθος". Ωσπου το Σάββατο χρειάστηκε μία μόνο ώρα για να νιώσει η Πάτρα όπως ακριβώς και η Κόρινθος.

Αφαντοι οι υπεύθυνοι

Ακόμα και μετά την καταστροφή, το Σάββατο κανένας υπεύθυνος δεν εμφανίστηκε στις περιοχές που επλήγησαν. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου οι μόνοι που "περπάτησαν στις λάσπες" για να μιλήσουν με τον κόσμο ήταν αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, τα ΜΜΕ που έπαιρναν πλάνα της καταστροφής και ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" Παναγιώτης Κοσιώνης στον οποίο οι κάτοικοι - μέσα στην πίκρα για την περιουσία που χάθηκε και την αγανάκτησή τους - δήλωναν πως ήταν ο μόνος από το Δημοτικό Συμβούλιο που εμφανίστηκε και του ζητούσαν να μεταφέρει μήνυμα "στους άλλους" να "μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους για να τάξουν". Μα έτσι κι αλλιώς "οι άλλοι" δεν πάτησαν. Προτίμησαν την ασφάλεια των γραφείων τους και τις μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ. "Φυσικό φαινόμενο" και "απρόβλεπτη θεομηνία" χαρακτήρισε το έγκλημα ο Νομάρχης Αχαϊας Στάθης Αθανασόπουλος - Σερέτης.Στο ίδιο μήκος και οι υπόλοιποι. Εταξαν τις γνωστές υποσχέσεις και τα "μέτρα - ασπιρίνη" ανατρέχοντας στο "εγκόλπιο" που συντάσσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για "λοιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς" και νόμισαν πως καθάρισαν. 200.000 αποζημίωση έταξε ο ΓΓ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας Γιώργος Μουτσόπουλος σε κάθε άστεγο, 2.000.000 για καταστροφή οικίας και οικοσυσκευής ανά νοικοκυριό και έσπευσε να δηλώσει πως οι αιτήσεις για αποζημίωση θα εξετάζονται από επιτροπές με αποτέλεσμα όποιοι πάρουν τα ψίχουλα να τα πάρουν το... καλοκαίρι ή τον... επόμενο χειμώνα.

Οπως είναι φανερό οι υπεύθυνοι του αίσχους μόνο υπεύθυνο ανέδειξαν το... "Θεό που έστειλε βροχή". Εκτός από "Εκείνον" όλοι οι άλλοι "έπραξαν το καθήκον τους", σε τέτοιο βαθμό που, σε αντίθεση με τους Ινδιάνους μάγους που προσεύχονταν για να βρέξει, εκείνοι το μεσημέρι του Σαββάτου παρακαλούσαν να μη βρέξει για "να μην επιδεινωθεί η κατάσταση". Ομως, η αγανάκτηση των κατοίκων που παρά τις εκκλήσεις τους είδαν να επαληθεύονται οι προβλέψεις τους και καταστράφηκαν, είναι μεγάλη. Πολλοί ήταν αυτοί που δήλωναν την αγανάκτησή τους ενάντια στους αληθινούς υπεύθυνους και δήλωναν έτοιμοι να παλέψουν μέσα από επιτροπές αγώνα για την άμεση και πλήρη αποκατάστασή τους.

Στιγμές απελπισίας και απόγνωσης

"Από τις έξι το πρωί τηλεφωνήσαμε στην Πυροσβεστική να σώσει τα παιδιά μας κι εμάς, που είχαμε εγκλωβιστεί στα νερά μέσα στο σπίτι", καταγγέλλει στο "Ρ" η Ελένη Ζαφείρη."Μας υποσχέθηκαν ότι, αφού κινδυνεύουν τρία παιδιά θα έρθουν αμέσως κι από τις έξι το πρωί ήρθαν στις τρεις το μεσημέρι". Ευτυχώς οι γείτονες πρόλαβαν να βγάλουν την οικογένεια πριν τα νερά γεμίσουν το ημιυπόγειο, αλλά τώρα, το μαρτύριο μεγαλώνει. "Πώς θα ζήσω τα παιδιά μου; Τι να κάνω τώρα"; αναρωτιέται η νεαρή μάνα που όλο της το σπίτι είναι μέσα στις λάσπες. Ρούχα, έπιπλα, τα πάντα. Στο δρόμο, χωρίς τίποτα, με τρία παιδιά, και χωρίς έναν αρμόδιο να της πει έστω μια κουβέντα. Τους ειδοποίησαν μόνο ότι μπορούν να περάσουν κάποιες νύχτες σε μια τρώγλη, που έχει άδεια ξενοδοχείου.

Ενας ηλικιωμένος, μέσα στις λάσπες δε θέλει καν να υπολογίσει το αποτέλεσμα της καταστροφής. "Τι να υπολογίσω;", μας ρωτάει και η αγωνία τουείναι ολοφάνερη. Πώς θα ζήσουμε τώρα; Κάθε μέρα όπως και σήμερα το πρωί, ξυπνάω στις τέσσερις τα ξημερώματα και παγαίνω στις λαϊκές αγορές. Από αυτά τα λαχανικά, που καλλιεργούσα εδώ, ζούσα την οικογένειά μου, μας λέει με απόγνωση ο Φώτης Παπαδάτος.Τι θα πουλήσω τώρα; Ολα καταστράφηκαν. Τι να υπολογίσω; Μόνο η περίφραξη και ο δρόμος που μόνος μου είχα φτιάξει για να μπορώ να φορτώνω, κοστίζουν πολλά για μένα. Γύρισα από τη λαϊκή στις εφτά και είδα όλο τον κόπο μου χαμένο και πεταμένο στο δρόμο". Η λάσπη βουλιάζει κάτω από τα πόδια μας, αλλά ο ίδιος παραμένει εκεί. Εκεί που λίγο πριν υπήρχε ό,τι είχε και δεν είχε στη ζωή του.

Η διαπίστωση είναι ίδια παντού: "Καταστραφήκαμε". Αλλοι βλέπουν τα πράγματά τους να βγαίνουν από τις λάσπες όσο οι αντλίες της πυροσβεστικής αδειάζουν το νερό. Αλλοι περιμένουν από τα υπόγεια γκαράζ να ανασυρθούν τα αυτοκίνητά τους, άλλοι παλεύουν να περισώσουν την επιχείρησή τους. Τι να ρωτήσει κανείς έναν βιοτέχνη που μέσα στις λάσπες ψάχνει να βρει για κάποιο τιμολόγιο, για τα βιβλία της επιχείρησής του που πλέουν πάνω στο νερό; Αύριο, βέβαια, θα κληθεί και πάλι να πληρώσει φόρους, να συντάξει κι άλλη φορολογική δήλωση, αλλά δεν ξέρει αν η εφορία θα δεχτεί την πραγματική απόδειξη: Οτι οι αποδείξεις και η επιχείρησή του η ίδια, χάθηκαν από την αδιαφορία των κάθε λογής υπεύθυνων.

Δρόμοι μαρτυρίου

Οι δρόμοι της Πάτρας που δέχτηκαν την ορμή του παραπόταμου Διακονιάρη το πρωινό του Σαββάτου μοιάζουν με δρόμους μαρτυρίου. Δεν πρόλαβε να βγει από το νοσοκομείο ένας τριανταπεντάχρονος βαριά εγχειρημένος και κολυμπάει κυριολεκτικά στα νερά, ψάχνοντας μήπως, κάτι σώθηκε. Κάποιες γειτόνισσες προσπαθούν έστω, να του συμπαρασταθούν, αλλά η πραγματικότητα είναι πλέον σκληρή.

Ολη η ξυλεία είναι κάτω από τα νερά και τα μηχανήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο υπολογισμός της ζημιάς είναι μια διαδικασία τρομακτική για τον καθένα, αλλά εξίσου εξωφρενική είναι και η αδυναμία των κρατικών φορέων να βοηθήσουν σε μια στιγμή μάλιστα έκτακτης ανάγκης. "Η πυροσβεστική, ήρθε, είδε κι έφυγε", μας φωνάζει μέσα από το πλημμυρισμένο ξυλουργείο του ο Γιώργος Αρβανίτης."Μου είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα". Βέβαια, όπου υπήρχαν πυροσβέστες πάλευαν με όσα μέσα διέθεταν να βοηθήσουν. Προφανώς όμως οι ελλείψεις είναι μεγάλες και στην Πυροσβεστική υπηρεσία τόσο σε προσωπικό όσο και σε οχήματα.

Εγκληματικές παρεμβάσεις

Οσο προχωράει όμως κανείς στις συνοικίες της Πάτρας τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι σ' αυτήν την πόλη ή κανείς δεν ελέγχει κι ο καθένας ό,τι θέλει κάνει ή οι υπεύθυνοι δεν έχουν κανπερπατήσει έξω από το κέντρο. Χρειαζόταν, άραγε, να πλημμυρίσει το ποτάμι, για να πλημμυρίσει και το σπίτι του Πολύκαρπου Παπαγεωργίου;Πιθανότατα όχι, αφού εκείνοι που έριξαν την άσφαλτο έξω από το ισόγειο σπίτι "φρόντισαν" να τη φέρουν αρκετά εκατοστά επάνω από την είσοδο του σπιτιού, χωρίς μάλιστα να κατασκευάσουν δίοδο στην άκρη ή άλλο μέσο για να φεύγουν τα νερά. "Το νερό έμπαινε από τη μια πόρτα κι έβγαινε από την άλλη. Πού είναι ο διευθυντής της ύδρευσης και της αποχέτευσης να δει τι μας υποσχόταν", μας λέει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που το νερό το κάλυψε σε ύψος σχεδόν ένα μέτρο. "Πριν δύο εβδομάδες πήγαμε στο γραφείο του και του είπαμε ότι θα πνιγούμε άμα βρέξει. Καμία απάντηση δεν πήραμε και τώρα πού είναι να δει τα έργα του";

Στο κατάστημα με ανταλλακτικά του Ανδρέα Ντάρμα οι ζημιές ξεπερνούν με τον πρώτο υπολογισμό τα πέντε εκατομμύρια. Ο ίδιος, όπως και άλλοι κάτοικοι της περιοχής από χρόνια, όπως μας τονίζει, είχαν ζητήσει από τη ΔΕΥΑΠ (Δημόσια Εταιρία Υδρευση Αποχέτευσης Πάτρας), να αντικαταστήσει τους αγωγούς αποχέτευσης, οι οποίοι, όντας μικροί και παμπάλαιοι, συχνά έφραζαν και τα λύματα έβγαιναν μέσα στα καταστήματα. Απέναντι στην αδιαφορία της υπηρεσίας αυτής, οι ιδιοκτήτες κατασκεύασαν ασφαλιστικά διαφράγματα. Τα λύματα μην έχοντας πια διέξοδο στα καταστήματα δημιούργησαν τρύπες πάνω στο έδαφος και βγήκαν στην επιφάνεια. Οι κάτοικοι ειδοποίησαν τη ΔΕΥΑΠ να φροντίσει να κλείσει αυτές τις τρύπες (ακόμη εκεί είναι αν έχουν αμφιβολίες οι αρμόδιοι) γιατί υπάρχει κίνδυνοςνα πέσει κάποιος μέσα. Η αδιαφορία τους όμως μέχρι σήμερα έφερε αυτά τα αποτελέσματα.

"ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ"
Αμεση μεταστέγαση των πληγέντων

Δήλωση του επικεφαλής της Κίνησης, Παναγιώτη Κοσιώνη

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Πάτρα Μπροστά",Παναγιώτης Κοσιώνης μετά την περιοδεία του στους χώρους της πλημμύρας δήλωσε:

"Τα γεγονότα του Σαββάτου - γνωστά άλλωστε φαινόμενα τα οποία επαναλαμβάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας - δημιουργούν δύο τεράστια ζητήματα, τα οποία χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση.

Πρώτο: Αμεση και σωστή καταγραφή των ζημιών αλλά και των άμεσων αναγκών των πληγέντων. Αυτό σημαίνει άμεση δυνατότητα προσωρινής μεταστέγασης αυτών που το νοικοκυριό τους έχει καταστραφεί και πλήρη αποζημίωση εκείνων που υπέστησαν ζημιές. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα πρέπει να σταματήσουν. Η τακτική των "επιδομάτων" και των χρονοβόρων διαδικασιών πρέπει να απορριφθεί. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους φτωχούς, στους χαμηλόμισθους, στους άνεργους. Να μην επαναληφθεί το γνωστό φαινόμενο των σεισμοπλήκτων, όπου οι έχοντες οικοδόμησαν ενώ οι μη έχοντες ακόμα περιμένουν.

Δεύτερο: Αμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων ώστε να προληφθούν τέτοιες καταστροφές αλλά και χειρότερες προβλεπόμενες. Αν αυτά που έγιναν, με πολλή επιείκεια, μπορούν να χαρακτηριστούν "έγκλημα εξ αμελείας", οποιαδήποτε επανάληψη με τις ίδιες ή χειρότερες επιπτώσεις θα είναι έγκλημα εκ προμελέτης.

Η Δημοτική μας Κίνηση θα ζητήσει γι' αυτά άμεση έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε τις τεράστιες κατ' επανάληψη ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ και όλων των κυβερνήσεων καθώς και του Δήμου και της Νομαρχίας. Οι πρώτοι, για την καταστρεπτική τους αντίληψη περί "μεγάλων έργων" στο όνομα των μεγάλων συμφερόντων χωρίς εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων, την πολιτική χρήσης γης που καταστρέφει το περιβάλλον. Οι δεύτεροι γιατί, είτε γνώριζαν είτε όχι, είναι εξίσου ένοχοι για την ανικανότητά τους ή την ανοχή τους. Γνωρίζουμε και εν καιρώ θα τεκμηριώσουμε την άποψή μας αυτή. Προς το παρόν πάντως, ας σταματήσουν το γελοίο επιχείρημα περί "φυσικών φαινομένων". Αν και είναι δικαίωμά τους να γελοιοποιούνται, μη θεωρούν τουλάχιστον τον απλό πολίτη βλάκα".

ΚΚΕ
Καμία επανάπαυση

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχα'ϊας του ΚΚΕ

"Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι,

νέοι και νέες της Πάτρας

Μια ξαφνική νεροποντή ήταν ικανή, για να αποδείξει ότι η πόλη είναι ανοχύρωτη από κάθε αντιπλημμυρική προστασία. Και αυτή τη φορά πλήρωσαν ακριβά τις τεράστιες καταστροφές οι φτωχές λαϊκές γειτονιές της Πάτρας (ο Αγ. Νεκτάριος, τα Προσφυγικά, η Τέρψη, ο Πράτσικας, τα Ζαρουχλέικα, οι Ιτιές, ο Λάγγουρας κλπ.). Γιατί εκεί, σ' αυτές τις φτωχογειτονιές αποτυπώνεται η πλήρης υποβάθμιση, η εγκατάλειψη της κρατικής κυβερνητικής πολιτικής, το αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο. ΓΙΑΤΙ: Η Πάτρα και οι φτωχοί εργαζόμενοι σ' όλη την Ελλάδα είναι αυτοί που κάθε φορά καλούνται να πληρώσουν για τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και κατασκευαστικών εταιριών, που θησαυρίζουν από τα λεγόμενα μεγάλα έργα (έργα που πνίγουν τους κατοίκους). Τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, που καθορίζουν τη χρήση γης, που λεηλατούν τους φυσικούς πόρους και καίνε τα δάση, που καθορίζουν τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς όπου και όπως τους βολεύει. Γι' αυτά τα συμφέροντα δουλεύουν, σχεδιάζουν, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες. Πρόθυμες πάντα να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των εργαζόμενων από τις φτωχογειτονιές της πόλης μας, που χρόνια τώρα παλεύουν για βελτίωση της ποιότητας ζωής, για αναβάθμιση των συνοικιών, για ανθρώπινους όρους διαβίωσης.

ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ: Η Δημοτική και Νομαρχιακή Αρχή. ΓΙΑΤΙ: Οχι μόνο δεν απαίτησαν μέτρα προστασίας της ζωής των κατοίκων χρόνια τώρα, αλλά κινήθηκαν και κινούνται στη στήριξη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής μετατρέποντας τα αντιπροσωπευτικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επιχειρηματικό κέντρο εξυπηρέτησης των μεγαλοεργολάβων και του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν πήραν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα καθαρισμού των χειμάρρων και των φρεατίων του αποχετευτικού συστήματος, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.Ανέχονται να οικοδομούνται, μέχρι και εργοστάσια, στις κοίτες των ποταμών.

Εργαζόμενοι, πλημμυροπαθείς της Πάτρας. Αυτό που γνωρίσαμε ήταν απλώς μιαΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ για το ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Είναι ανάγκη ΤΩΡΑ να γίνει δικιά σας υπόθεση και απαίτηση να παρθούν μέτρα προστασίας και βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων στις φτωχογειτονιές της Πάτρας.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ.

Με επιτροπές αγώνα, με συσπείρωση στους συλλόγους και τα Συνδικάτα, πρέπει να δώσετε απάντηση. Να πληρώσουν ακριβά οι υπεύθυνοι για την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ τους.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαϊας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους κομμουνιστές, τους φίλους και φίλες του Κόμματος να πρωτοστατήσουν, για να οργανωθεί η πάλη του λαού της Πάτρας - και πρώτα και κύρια των πληγέντων - για να παρθούν μέτρα όπως:

  • Πλήρης καταγραφή ΤΩΡΑ των ζημιών για όλους τους πληγέντες.
  • Αμεση οικονομική ενίσχυση 500.000 δραχμών, για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες, σε όλους τους πληγέντες.
  • Πλήρης (100%) και άμεση αποζημίωση των ζημιών σε οικοσκευές, σε φθορές στις κατοικίες, σε εμπορεύματα και εξοπλισμό των καταστημάτων κλπ.
  • Μέτρα για στήριξη των ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ με έκτακτη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ΤΩΡΑ.
  • Στήριξη των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων.
  • Καθαρισμός χειμάρρων και μέτρα προστασίας για τυχόν νέα φαινόμενα μέσα στη φετινή χρονιά και, παράλληλα, να ξεκινήσει ο σχεδιασμός αποστραγγιστικών αντιπλημμυρικών έργων προστασίας και αναβάθμιση των λαϊκών συνοικιών της πόλης".

Ρεπορτάζ:

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ

Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ

Φωτογραφίες:

Χρήστος ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ