ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Χωρίς δουλειά 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο

Επενδύσεις με χαμηλά μεροκάματα και ευέλικτη εργασία στις αναπτυσσόμενες χώρες, προβλέπει η ετήσια έκθεση του ILO

Ουρές ανέργων έξω από τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ της Ισπανίας
Ουρές ανέργων έξω από τον αντίστοιχο ΟΑΕΔ της Ισπανίας
Σε περίπου 200 εκατομμύρια (199,8 εκ.) ανήλθαν το 2013 οι επίσημα άνεργοι σε όλο τον κόσμο, με επιπλέον 4 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μείνει χωρίς δουλειά σε σχέση με το 2012. Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και περιέχονται στην ετήσια έκθεσή της για την εργασία (www.ilo.org).

Το ποσοστό ανεργίας το 2013 ήταν «σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο στο 6%» του εργατικού δυναμικού, αναφέρει η έκθεση. Η αύξηση των ανέργων αποδίδεται στο γεγονός ότι δε δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας για να απορροφήσουν τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται ότι το 90% των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα σε όλο τον κόσμο (200 εκατ. από τις συνολικά 213 εκατ. θέσεις εργασίας) θα είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου «περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους (γύρω στα 1,5 δισ. άνθρωποι) έχουν "ευάλωτες" εργασιακές σχέσεις» και «839 εκατομμύρια εργαζόμενοι πληρώνονται με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα, δηλαδή είναι φτωχοί».

Η έκθεση τονίζει, επίσης, ότι ο πλανήτης έχει τώρα 30,6 εκατομμύρια περισσότερους ανέργους συγκριτικά με το 2008, πριν από την οικονομική κρίση. Για το 2014 αναμένεται αύξηση των άνεργων κατά 3,3 εκατομμύρια παγκόσμια, ενώ «μέχρι το 2019 η ανεργία θα φτάσει τα 213 εκατομμύρια». Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ακόμα πως «ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές στο σημερινό επίπεδο του 6% μέχρι το 2017».

Η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή είναι οι περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας το 2014 (12,3% και 11,1% αντίστοιχα). Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το 2014 θα αφορά στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπου η ανεργία φτάνει το 8,3% το 2014.

Για τη μετανάστευση λόγω της ανεργίας, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι 231,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν το 2013 σε άλλη χώρα από αυτήν που γεννήθηκαν. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε κατά 57 εκατομμύρια από το 2000 και το 19% της αύξησης αυτής σημειώθηκε κατά τα τελευταία 3 χρόνια.

Μεταξύ του 1980 και του 2011 το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 3,3% ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, έναντι 1,8% στις βιομηχανικές χώρες. Ωστόσο, το 85% του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες θα εξακολουθεί να ζει το 2018 κάτω από αυτό που θεωρείται το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ.

Ωμή κοροϊδία για την ανασφάλιση εργασία

Μόλις 1.507 «αδήλωτους» εργαζόμενους «ανακάλυψαν» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας το διάστημα από τις 15 Σεπτέμβρη 2013 έως τις 30 Απρίλη 2014 στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας!

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας, έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε 12.792 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 81.433 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.507. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το υπουργείο κοροϊδεύει ωμά ότι κατάφερε να μειώσει δραστικά τη «μαύρη» εργασία!

Στην πραγματικότητα, όμως, η μαύρη - ανασφάλιστη εργασία συνεχίζει να κάνει θραύση. Ακόμα και από τους ελάχιστους ελέγχους, που πλέον διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, εξαιτίας της υποστελέχωσης και της συνολικής αποδυνάμωσής τους, προκύπτει ότι 1 στους 4 εργαζομένους δουλεύει ανασφάλιστος. Με στοιχεία για το Γενάρη του 2014, το 24,76% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέχθησαν ήταν ανασφάλιστοι, ενώ το 40,59% των επιχειρήσεων είχαν ανασφάλιστο εργαζόμενο.

Επίσης, από τις 1.880 επιχειρήσεις, οι 763 απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό, ενώ σε σύνολο 5.839 εργαζομένων, οι 1.446 δούλευαν ανασφάλιστοι. Απ' αυτούς οι ημεδαποί ήταν 872 εργαζόμενοι (σε ποσοστό των ημεδαπών εργαζομένων 20,12%) και οι αλλοδαποί 574 εργαζόμενοι (σε ποσοστό των αλλοδαπών 38,14%).

Νέα συνδικαλιστική δίωξη στη Ζάκυνθο

Αλλη μια δίκη σε βάρος στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Ζάκυνθο θα γίνει την Παρασκευή 13 Ιούνη. Αυτή τη φορά, δικάζεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τ. Στρούζας με την κατηγορία της διατάραξης της οικιακής ειρήνης. Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 9 π.μ.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια πανελλαδικής απεργίας που έγινε τον Απρίλη του 2010, εργαζόμενοι - μέλη των ταξικών σωματείων του νησιού συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα της πολυεθνικής LIDL, προκειμένου να ενημερώσουν και να καλέσουν στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση. Η δράση αυτή ενόχλησε τη μεγαλοεργοδοσία και άσκησε μήνυση ενάντια στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου.

Σχολιάζοντας τη νέα δίωξη, το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει πως «το μεγάλο κεφάλαιο ιδιαίτερα τώρα που μεγαλώνει η εξαθλίωση στην εργατική - λαϊκή οικογένεια σπεύδει (...) να κλείσει το στόμα σε αυτούς που μπαίνουν μπροστά να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου γενικότερα. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι ξέρουν πολύ καλά ότι μαζί τους έχουν ένα κράτος που τους στηρίζει (...) Ο μόνος που μπορεί να βάλει εμπόδιο στα σχέδιά τους είναι ο οργανωμένος λαός, η λαϊκή συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους φοιτητές».

Συνέλευση σήμερα της ΕΣΗΕΑ

Στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στις 11 π.μ., θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, η Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ. Για το λόγο αυτό, το ΔΣ της Ενωσης κήρυξε 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για όλους τους δημοσιογράφους, σε όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ, ιδιωτικά και δημόσια της Αττικής (εφημερίδες, ιδιωτική και δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΓΕ-ΓΓΕ και ενημερωτικές ιστοσελίδες). Τα θέματα της Γενικής συνέλευσης είναι: Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής των ψηφοφοριών επί των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης και αρχαιρεσιών για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για την εκλογή αντιπροσώπων της ΕΣΗΕΑ στο 7ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Εξελίξεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Δημοσιογράφοι εργαζόμενοι στο Διαδίκτυο και η ένταξή τους στην ΕΣΗΕΑ κ.ά.

Η ανεργία στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ

Στην Ελλάδα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν το Μάρτη στα 1.054.626 άτομα. Περισσότεροι από τους μισούς άνεργους που εμφανίζονται να αναζητούν εργασία (51,21%) είναι μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες). Ελάχιστοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που λαμβάνουν τακτικό ή εποχικό επίδομα. Συγκεκριμένα, μόλις 105.694 δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ποσοστό που φτάνει μόλις το 10%. Μάλιστα, ο αριθμός των επιδοτούμενων είναι μειωμένος κατά 52.227 σε σύγκριση με το Φλεβάρη. Η μείωση αυτή σχετίζεται, εν μέρει, με την εποχική απασχόληση, σίγουρα όμως οφείλεται και στη μακροχρόνια ανεργία, καθώς η περίοδος που δεν έχουν δουλειά διαρκεί πολύ περισσότερο από το διάστημα για το οποίο δικαιούνται επίδομα. Οι μακροχρόνια άνεργοι δε δικαιούνται το τακτικό επίδομα των 360 ευρώ, το οποίο χορηγείται το πολύ για 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο επίδομα των 200 ευρώ δίνεται με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις (εισόδημα μικρότερο από 10.000 ευρώ και χορήγηση μετά τη συμπλήρωση του 12μήνου της τακτικής επιδότησης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ