ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Οργανώνουν τον αγώνα για μέτρα αποκατάστασης, στήριξης των πληγέντων και προστασίας του λαού

Παν-καρδιτσιώτικο συλλαλητήριο την Κυριακή 1 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία στον Παλαμά

Από τη μαζική σύσκεψη στον Παλαμά που αποφάσισε το συλλαλητήριο της Κυριακής
Από τη μαζική σύσκεψη στον Παλαμά που αποφάσισε το συλλαλητήριο της Κυριακής
Με περιοδείες σε γειτονιές και χωριά για να φτάσει πλατιά το αγωνιστικό κάλεσμα, σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς εντείνουν τη δράση τους, μπροστά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει την Κυριακή 1 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του Παλαμά.

Το συλλαλητήριο, που αποφασίστηκε σε προχτεσινή σύσκεψη στον Παλαμά, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι άνω των 30 φορέων (σωματείων, αγροτικών συλλόγων κ.ά.), αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον συντονισμό του αγώνα όσων βίωσαν και βιώνουν την καταστροφή, ως αποτέλεσμα της «επιλεκτικής ανικανότητας» του κράτους να προστατεύσει τον λαό από φυσικά φαινόμενα και απειλές.

Των αγροτών, που βλέπουν την κυβέρνηση να αξιοποιεί τη μεγάλη καταστροφή ως ευκαιρία για να επιταχύνει σχεδιασμούς που αφορούν σε αλλαγή χρήσεων γης, με στόχο νέες κερδοφόρες επενδύσεις, όπως στις ΑΠΕ και την ταχύτερη προσαρμογή της υπαίθρου σε όσα προβλέπει η ΚΑΠ της ΕΕ, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών.

Των εργαζομένων στις πόλεις και τα χωριά, που είδαν να καταστρέφεται το βιος τους, τα σπίτια τους και ό,τι άλλο είχαν αποκτήσει με κόπους μιας ζωής. Αυτών που βλέπουν την κυβέρνηση να κάνει δωράκια στη μεγάλη εργοδοσία, με τις αναστολές εργασίας και το επίδομα των μόλις 543 ευρώ.

Των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, που αυτές τις μέρες δεν λειτούργησαν οι επιχειρήσεις τους, ενώ παράλληλα βλέπουν την κυβέρνηση να τους εμπαίζει, αφού προτίθεται να τους αποζημιώσει μόνο κατά 70%, ενώ και σε αυτό το ποσοστό θα υπάρξουν «κόφτες» και αποκλεισμοί.

Συνολικά του λαού του νομού Καρδίτσας, που είναι αντιμέτωπος με μια υγειονομική βόμβα, που παραμένει εκτεθειμένος στον κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Αλλά και που με την πρώτη βροχή τρέμει το φυλλοκάρδι του, αφού διαπίστωσε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που υπόσχονταν κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι πως θα γίνουν μετά τις καταστροφές του «Ιανού», ήταν κούφια λόγια.

Δίκαια αιτήματα για να μείνουν στον τόπο τους

Τα αιτήματα που προέκυψαν μέσα από τη σύσκεψη, θέτουν στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική που βάζει στο ζύγι του κέρδους τη ζωή του λαού, ενώ ταυτόχρονα έχουν επείγοντα χαρακτήρα προκειμένου οι πληγέντες να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να μείνουν στον τόπο τους.

Στα άμεσα αιτήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητό, πόσιμο νερό, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες και να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.

-- Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.

-- Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

-- Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) και ΕΒΕ.

-- Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες - εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνουν διαγραφή τόκων και γενναίο «κούρεμα» κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν.

-- Να γίνουν με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.


ΑΧΑΪΑ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Προβλήματα και αγωνία για τη συνέχεια αφήνει πίσω της η κακοκαιρία

Από το 2017 εκκρεμεί η υλοποίηση μελέτης για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στη ΔΕ Στυμφαλίας στην Κορινθία

Το πλημμυρισμένο εργοστάσιο στην Κορινθία
Το πλημμυρισμένο εργοστάσιο στην Κορινθία
Πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας του δήμου Σικυωνίων, στην Κορινθία, άφησαν πίσω τους οι τελευταίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή, από αργά το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι χτες το πρωί. Οι βροχές είχαν αποτέλεσμα, μάλιστα, να εγκλωβιστούν εργαζόμενοι της εταιρείας «ΝΑΤΟΥΡΑ ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ ΑΕ» (ΒΙΚΟΣ ΑΕ), στον χώρο δουλειάς τους για ώρες, λόγω της απόφασης της εργοδοσίας να μη σταματήσει η παραγωγή, παρά τους κινδύνους που δημιουργούνταν από τις καιρικές συνθήκες.

Την εργοδοσία, που δεν σταμάτησε έγκαιρα την παραγωγή, καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας - Κορινθίας. Σε ανακοίνωση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Το αποτέλεσμα αυτής της απάνθρωπης απόφασης της εργοδοσίας ήταν να εγκλωβιστούν για ώρες εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας, ευτυχώς με αίσιο τέλος, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, στην περιοχή Καλιανοί Στυμφαλίας». Προσθέτει επίσης: «Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την ανικανότητα ενός κρατικού μηχανισμού που αρκείται στα μηνύματα του 112 για να μη βγούμε από τα σπίτια μας, που και αυτό δεν έχει ισχύει για τους εργαζόμενους, που καλούνται εκβιαστικά από τους εργοδότες να βρουν τρόπους να φτάσουν στη δουλειά τους.

Δεν έχουμε μόνο να αντιμετωπίσουμε ένα κράτος που είναι ανίκανο όταν πρόκειται να προστατεύσει τις ζωές μας και τις περιουσίες μας. Εχουμε και την εργοδοσία που δεν διστάζει να βάζει σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα προκειμένου να μη χάσει τα κέρδη της.

Κέρδη που βγαίνουν καθημερινά από τη δική μας εντατικοποίηση, από τα δικά μας ωράρια - λάστιχο, από το δικό μας ψυχικό και σωματικό "ξεζούμισμα".

Αν γι' αυτούς προέχει το κέρδος, για εμάς αυτό που προέχει είναι η ζωή μας και η υγεία μας».

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και από κατοίκους, πλημμύρισε μεγάλο μέρος του κάμπου της Στυμφαλίας προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες, έκλεισαν δρόμοι από φερτά υλικά, όπως αυτός που ενώνει το Κιάτο με τον Φενεό. Από την ένταση της βροχής και την κατάσταση που δημιουργήθηκε, κινδύνεψαν ζώα σε στάνες και μαντριά, ενώ σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που σημειώθηκε σε καλλιέργειες σταφυλιών και μήλων, που τη Δευτέρα είχαν χτυπηθεί και από έντονη χαλαζόπτωση.

Η κατάσταση την περιοχή της ΔΕ Στυμφαλίας παραμένει δύσκολη, με την αγωνία των κατοίκων να μεγαλώνει λόγω των προβλέψεων συνέχισης της κακοκαιρίας.

Οπως τονίζεται, ανησυχία προκαλεί η κατάσταση του Ασωπού ποταμού μεταξύ των δήμων Σικυωνίων και Βέλου - Βόχας που μετακινεί όγκους φερτών υλικών, από τα οποία δημιουργούνται προβλήματα σε διάφορα σημεία του νομού.

Το πρωί της Τρίτης, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σικυωνίων, με επικεφαλής την Κική Νανοπούλου, υποψήφια δήμαρχο, και τους Γιάννη Κελλάρη, περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου, και Βασίλη Νανόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Σικυωνίων, περιόδευσε σε χωριά της ΔΕ Στυμφαλίας.

Κατέγραψε την κατάσταση και μεταξύ άλλων απαίτησε άμεση καταγραφή και αποζημίωση για τις ζημιές των πληγέντων στο 100%, να τους δοθεί πρόσθετη ενίσχυση με οποιονδήποτε τρόπο, για να μπορέσουν να ζήσουν και να τα βγάλουν πέρα με τις ανάγκες τους.

Οπως επισημάνθηκε μάλιστα, από το 2017 υπάρχει μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αναγκαία έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Στυμφαλίας για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, που όμως δεν έχει εφαρμοστεί, με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Στην Αχαΐα κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο ορεινό δίκτυο το βράδυ της Τρίτης, στον δρόμο Πούντας - Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής - Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Ζημιές προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση και σε καλλιέργειες σε περιοχές της Αιγιαλείας, κυρίως σε ελιές και σταφύλια - σταφίδα.

Η Πυροσβεστική, τέλος, έως χτες το απόγευμα είχε λάβει 77 κλήσεις από την Κορινθία για παροχή βοήθειας, εκ των οποίων 29 για απαντλήσεις υδάτων, 3 για κοπές δέντρων και 2 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Επίσης, είχε 15 κλήσεις στην Αχαΐα, για τον ίδιο χρόνο, από τις οποίες 12 αφορούσαν απαντλήσεις υδάτων και 4 κοπές δέντρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ