Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΧΑΪΑ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Προβλήματα και αγωνία για τη συνέχεια αφήνει πίσω της η κακοκαιρία

Από το 2017 εκκρεμεί η υλοποίηση μελέτης για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στη ΔΕ Στυμφαλίας στην Κορινθία

Το πλημμυρισμένο εργοστάσιο στην Κορινθία
Το πλημμυρισμένο εργοστάσιο στην Κορινθία
Πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας του δήμου Σικυωνίων, στην Κορινθία, άφησαν πίσω τους οι τελευταίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή, από αργά το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι χτες το πρωί. Οι βροχές είχαν αποτέλεσμα, μάλιστα, να εγκλωβιστούν εργαζόμενοι της εταιρείας «ΝΑΤΟΥΡΑ ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ ΑΕ» (ΒΙΚΟΣ ΑΕ), στον χώρο δουλειάς τους για ώρες, λόγω της απόφασης της εργοδοσίας να μη σταματήσει η παραγωγή, παρά τους κινδύνους που δημιουργούνταν από τις καιρικές συνθήκες.

Την εργοδοσία, που δεν σταμάτησε έγκαιρα την παραγωγή, καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας - Κορινθίας. Σε ανακοίνωση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Το αποτέλεσμα αυτής της απάνθρωπης απόφασης της εργοδοσίας ήταν να εγκλωβιστούν για ώρες εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας, ευτυχώς με αίσιο τέλος, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, στην περιοχή Καλιανοί Στυμφαλίας». Προσθέτει επίσης: «Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την ανικανότητα ενός κρατικού μηχανισμού που αρκείται στα μηνύματα του 112 για να μη βγούμε από τα σπίτια μας, που και αυτό δεν έχει ισχύει για τους εργαζόμενους, που καλούνται εκβιαστικά από τους εργοδότες να βρουν τρόπους να φτάσουν στη δουλειά τους.

Δεν έχουμε μόνο να αντιμετωπίσουμε ένα κράτος που είναι ανίκανο όταν πρόκειται να προστατεύσει τις ζωές μας και τις περιουσίες μας. Εχουμε και την εργοδοσία που δεν διστάζει να βάζει σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα προκειμένου να μη χάσει τα κέρδη της.

Κέρδη που βγαίνουν καθημερινά από τη δική μας εντατικοποίηση, από τα δικά μας ωράρια - λάστιχο, από το δικό μας ψυχικό και σωματικό "ξεζούμισμα".

Αν γι' αυτούς προέχει το κέρδος, για εμάς αυτό που προέχει είναι η ζωή μας και η υγεία μας».

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και από κατοίκους, πλημμύρισε μεγάλο μέρος του κάμπου της Στυμφαλίας προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες, έκλεισαν δρόμοι από φερτά υλικά, όπως αυτός που ενώνει το Κιάτο με τον Φενεό. Από την ένταση της βροχής και την κατάσταση που δημιουργήθηκε, κινδύνεψαν ζώα σε στάνες και μαντριά, ενώ σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που σημειώθηκε σε καλλιέργειες σταφυλιών και μήλων, που τη Δευτέρα είχαν χτυπηθεί και από έντονη χαλαζόπτωση.

Η κατάσταση την περιοχή της ΔΕ Στυμφαλίας παραμένει δύσκολη, με την αγωνία των κατοίκων να μεγαλώνει λόγω των προβλέψεων συνέχισης της κακοκαιρίας.

Οπως τονίζεται, ανησυχία προκαλεί η κατάσταση του Ασωπού ποταμού μεταξύ των δήμων Σικυωνίων και Βέλου - Βόχας που μετακινεί όγκους φερτών υλικών, από τα οποία δημιουργούνται προβλήματα σε διάφορα σημεία του νομού.

Το πρωί της Τρίτης, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σικυωνίων, με επικεφαλής την Κική Νανοπούλου, υποψήφια δήμαρχο, και τους Γιάννη Κελλάρη, περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου, και Βασίλη Νανόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Σικυωνίων, περιόδευσε σε χωριά της ΔΕ Στυμφαλίας.

Κατέγραψε την κατάσταση και μεταξύ άλλων απαίτησε άμεση καταγραφή και αποζημίωση για τις ζημιές των πληγέντων στο 100%, να τους δοθεί πρόσθετη ενίσχυση με οποιονδήποτε τρόπο, για να μπορέσουν να ζήσουν και να τα βγάλουν πέρα με τις ανάγκες τους.

Οπως επισημάνθηκε μάλιστα, από το 2017 υπάρχει μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αναγκαία έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Στυμφαλίας για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, που όμως δεν έχει εφαρμοστεί, με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Στην Αχαΐα κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο ορεινό δίκτυο το βράδυ της Τρίτης, στον δρόμο Πούντας - Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής - Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Ζημιές προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση και σε καλλιέργειες σε περιοχές της Αιγιαλείας, κυρίως σε ελιές και σταφύλια - σταφίδα.

Η Πυροσβεστική, τέλος, έως χτες το απόγευμα είχε λάβει 77 κλήσεις από την Κορινθία για παροχή βοήθειας, εκ των οποίων 29 για απαντλήσεις υδάτων, 3 για κοπές δέντρων και 2 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Επίσης, είχε 15 κλήσεις στην Αχαΐα, για τον ίδιο χρόνο, από τις οποίες 12 αφορούσαν απαντλήσεις υδάτων και 4 κοπές δέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ