Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μια δυνατή βροχή μετέτρεψε δρόμους σε χείμαρρους

Ξανά στο προσκήνιο οι συνέπειες από την έλλειψη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας

Δρόμος στον Διόνυσο

Eurokinissi

Δρόμος στον Διόνυσο
Μια δυνατή βροχή στάθηκε ικανή να δημιουργήσει προβλήματα και στην Αττική, αποδεικνύοντας πόσο αθωράκιστη είναι σε ό,τι αφορά τα απαραίτητα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, όπως άλλωστε και όλη η χώρα, ειδικά στις χτυπημένες από φωτιές και πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας, της Βόρειας Εύβοιας, της Φθιώτιδα κ.λπ.

Συγκεκριμένα στην Αττική, όπου τα γύρω βουνά έχουν γίνει στάχτη τα τελευταία χρόνια αλλά και φέτος, πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν για ώρες σε χείμαρρους, ακόμα και στο κέντρο, σε κεντρικές αρτηρίες, και ιδιαίτερα στις επιβαρυμένες Ανατολική και Δυτική Αττική. Σχολεία πλημμύρισαν και άλλα έκλεισαν, υπό τον φόβο ότι η πρόσβαση των μαθητών θα ήταν επικίνδυνη. Αυτή η εικόνα επαναλαμβάνεται όλο και πιο συχνά στην πρωτεύουσα και στο Λεκανοπέδιο, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κατοίκων στη χώρα.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο από τους πλημμυρισμένους δρόμους στον Κηφισό, όπου είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων και στην άνοδο και στην κάθοδο στο τμήμα από Μεταμόρφωση μέχρι του Ρέντη, με τον Κηφισό να είναι λίγο πριν την υπερχείλιση. Πολύ αυξημένη ήταν η κίνηση και στην κάθοδο της Μεσογείων και της Κηφισίας, στον Καρέα προς Κατεχάκη, στη λεωφόρο Αθηνών από Χαϊδάρι προς Ασπρόπυργο, αλλά και στην παραλιακή προς Πειραιά μετά τη συμβολή με τον Κηφισό. Ακινητοποιημένα ήταν τα αυτοκίνητα και στη Βάρης - Κορωπίου προς το αεροδρόμιο, στην Ποσειδώνος από την Αλίμου μέχρι τον Φλοίσβο, στην Αμαλίας, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα.

Δρόμος στην Κάτω Ηλιούπολη
Δρόμος στην Κάτω Ηλιούπολη
Εκλεισε επίσης η λεωφόρος Αναβύσσου, όταν υπερχείλισε ένα ρέμα που είναι στην περιοχή, και διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. Να σημειωθεί ότι στην Ανατολική Αττική δεν έχουν καθαριστεί τα ρέματα, ούτε στη Δυτική Αττική.

Από τις 2 περίπου μετά τα μεσάνυχτα, που ξεκίνησαν η βροχή και οι κεραυνοί, τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφηκαν σε Μενίδι, Ανω Λιόσια, Μαρούσι, Γέρακα, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή και Μαρκόπουλο. Συνολικά η Πυροσβεστική δέχτηκε 70 κλήσεις: 49 για αντλήσεις υδάτων, 17 για κοπές δέντρων και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα σημειώθηκαν σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή και Νέα Ιωνία.

Προβλήματα στις μεταφορές

Προβλήματα στο δίκτυο του Μετρό και του ΟΣΕ προκλήθηκαν χτες το πρωί από την κακοκαιρία, η οποία - θυμίζουμε - είχε προβλεφθεί.

Διακόπηκαν τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο. Συγκεκριμένα, λόγω τεχνικού προβλήματος στο δίκτυο του ΟΣΕ οι επιβάτες του Μετρό προς αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονταν στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας» του Προαστιακού, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ. Νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα τμήμα από τις κυλιόμενες σκάλες, έξω από τον τερματικό σταθμό του Ηλεκτρικού και του Μετρό στον Πειραιά, η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έσβησαν τη φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή. Στις σκάλες τις προηγούμενες μέρες διεξάγονταν εργασίες συντήρησης και φέρεται να υπήρχαν καλώδια εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση της «Hellenic Train», εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση μεταξύ Αυλώνα - Οινόης, όπου και αναμενόταν έλεγχος της σιδηροδρομικής γραμμής από τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ. Το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 882 δεν πραγματοποιήθηκε.

Διαχρονικό έγκλημα

Η χτεσινή νεροποντή, φαινόμενο συνηθισμένο για την εποχή (και ενώ ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά), επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την εγκληματική πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των διοικήσεών τους στους δήμους και στην Περιφέρεια, που βάζουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στο ζύγι «κόστος - όφελος», προκειμένου να εξασφαλίζονται τεράστια κονδύλια για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα, στη σχετική εκδήλωση - συνέντευξη Τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής με θέμα «Ποιον και γιατί χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής; Εργα για τις ανάγκες μας ή για τα κέρδη των λίγων;», στην αίθουσα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, αναδείχθηκε για ποιο λόγο έργα πρώτης προτεραιότητας για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, όπως αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, είτε γίνονται με ρυθμούς χελώνας και αποσπασματικά είτε εμφανίζονται μόνο εικονικά, με μηδενικά κονδύλια, την ώρα που «τρέχουν» ταχύτατα άλλα έργα, που φέρνουν αμύθητα κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η Ριβιέρα στον Φαληρικό Ορμο ή η επένδυση του Ελληνικού, με την περίκλειστη «πόλη μέσα στην πόλη».

Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τον Γιάννη Πρωτούλη, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής. Στα αντιπλημμυρικά έργα που εμφανίζονται από την περιφερειακή αρχή τα περισσότερα αφορούν τον Νότιο Τομέα, όμως η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική:

  • Στον δήμο Αγίου Δημητρίου καταμετρώνται 7 έργα, όμως μόλις 2 εκτελούνται και τα άλλα 5 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
  • Στον δήμο Αλίμου 8 έργα, από τα οποία το 1 έχει διακοπεί (αντιπλημμυρικό οδού Κανάρη) και τα άλλα 7 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
  • Στον δήμο Γλυφάδας 5 έργα, από τα οποία τα 2 εκτελούνται και τα 3 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
  • Στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης 8 έργα, από τα οποία το 1 έχει ολοκληρωθεί, τα 2 εκτελούνται και τα 5 έχουν μηδενικές πιστώσεις
  • Στον δήμο Καλλιθέας 10 έργα, από τα οποία τα 2 έχουν ολοκληρωθεί και τα άλλα 8 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
  • Στον δήμο Μοσχάτου - Ταύρου 6 έργα, από τα οποία το 1 έχει ολοκληρωθεί και τα 5 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
  • Στον δήμο Νέας Σμύρνης 8 έργα, από τα οποία τα 3 έχουν ολοκληρωθεί και τα 5 έχουν μηδενικές πιστώσεις.
  • Στον δήμο Παλαιού Φαλήρου 5 έργα, όλα με μηδενικές πιστώσεις.
  • Στον δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης 10 έργα, από τα οποία το 1 έχει διακοπεί (αντιπλημμυρικό στο ρεύμα Κόρμπι), τα 2 έχουν ολοκληρωθεί και τα άλλα 7 έχουν μηδενικές πιστώσεις.

Δηλαδή, σε σύνολο 67 έργων 2 σημαντικά αντιπλημμυρικά έχουν διακοπεί, 6 εκτελούνται ενώ 50 έχουν μηδενικές πιστώσεις και είναι στα χαρτιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ