Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΚΡΗΤΗΣ
Η αποκατάσταση της περιοχής παραμένει στα χαρτιά!

Εκατοντάδες σεισμόπληκτοι ζουν ακόμα στα κοντέινερ 2 χρόνια μετά (φωτ. από τον χειμώνα του 2022)

INTIME NEWS

Εκατοντάδες σεισμόπληκτοι ζουν ακόμα στα κοντέινερ 2 χρόνια μετά (φωτ. από τον χειμώνα του 2022)
Δύο χρόνια έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, αφήνοντας πίσω έναν νεκρό, δεκάδες γκρεμισμένα σπίτια, κατεστραμμένες υποδομές και εκατοντάδες ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τους κόπους μιας ζωής. Παρά τα μεγάλα λόγια από κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της Τοπικής Διοίκησης για άμεση αποκατάσταση της περιοχής και αποζημίωση των σεισμόπληκτων κατοίκων, οι διαδικασίες προχωράνε με πολύ αργούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, από τους 8.000 φακέλους που έπρεπε να κατατεθούν, έχουν κατατεθεί 2.000 και έχουν εγκριθεί μόνο 29. Σοβαρό πρόβλημα παραμένει η συνεχιζόμενη σοβαρή υποστελέχωση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης και του Γραφείου στο Αρκαλοχώρι, με συνέπεια τραγικές καθυστερήσεις στον έλεγχο των φακέλων των πληγέντων. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα της υποστελέχωσης οξύνεται διαρκώς, αφού αντί για μόνιμες, επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις, επιλέγεται, με βάση την πολιτική που τις θεωρεί κόστος, η αποψίλωση μιας περιοχής από προσωπικό για να καλυφτούν οι ανάγκες που προκύπτουν σε μια άλλη. Αυτό έγινε με τους εργαζόμενους του ΤΑΕΦΚ ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης που κλήθηκαν να καλύψουν ανάγκες στην πολύπαθη Θεσσαλία.

Επιπλέον η αρωγή αφορά μόνο το 80% από το κράτος. Οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να επιβαρυνθούν το 20% από άτοκο δάνειο, που οι τράπεζες συχνά δεν εγκρίνουν, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν ιδιοκτήτες που βαρύνονται ήδη με τραπεζικό δανεισμό, ενώ όσοι λάβουν δάνειο για ποσά μεγαλύτερης αξίας των 10.000 ευρώ το επισκευαζόμενο κτίριο ή άλλο ακίνητο μπαίνει σε υποθήκη. Ταυτόχρονα, το ποσό των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ορίζεται ως αποζημίωση για τα «κόκκινα» κτίρια, με τις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί στα οικοδομικά υλικά, δεν επαρκεί, αφού χρειάζονται περίπου 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ετσι, το κράτος θα φτάσει να επιδοτήσει την ανέγερση και κατασκευή νέων κατοικιών μόλις κατά 45% - 50%.

Οσο για αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων και αντισεισμική θωράκιση της περιοχής, παραμένουν στα αζήτητα. Μέχρι στιγμής έχουν κατεδαφιστεί μόνο 90 από τα 600 σπίτια στην περιοχή που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα». 700 μαθητές συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ για τρίτη συνεχή χρονιά, με ό,τι συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία. Τέλος, συνεχίζουν να διαμένουν περίπου 600 - 700 άτομα σε κοντέινερ. Εκ των οποίων είναι πολλά μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, οι οποίοι ζουν σε επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Με τα κοντέινερ να μετατρέπονται σε φούρνους το καλοκαίρι και ψυγεία τον χειμώνα.

Σε πλειστηριασμό τα μισογκρεμισμένα σπίτια των σεισμοπαθών!

Εδώ και δύο χρόνια οι σεισμόπληκτοι έρχονται αντιμέτωποι με την αναλγησία και την επιλεκτική ανικανότητα της κυβέρνησης και του κράτους όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού της περιοχής. Ενώ αποδεικνύεται, από την άλλη, η επιλεκτική ικανότητα όταν οι πλειστηριασμοί των σεισμόπληκτων σπιτιών προχωρούν με διαδικασίες εξπρές. Οπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, χτες, που συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τον σεισμό, ήταν προγραμματισμένοι 4 πλειστηριασμοί. Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτου ενεργοποιήθηκε έξι μέρες πριν από τη λήξη της αναστολής, δηλαδή του εξαμήνου του «παγώματος» των υποχρεώσεων των σεισμοπλήκτων, από τον Σεπτέμβρη του 2021 έως τον Μάρτη του 2022. Μέσα στο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν κάποιοι από αυτούς και είναι προγραμματισμένοι ακόμα περισσότεροι το επόμενο διάστημα.

Ο Νίκος Πατεράκης, υποψήφιος δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε την εξής δήλωση για τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή: «Τα συντρίμμια στο Αρκαλοχώρι, από την εγκληματική πολιτική κεντρικού και τοπικού κράτους, που θυσιάζει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι, οδηγούν στη δίκαιη οργή και αγανάκτησή τους, για τον εμπαιγμό με τις υποσχέσεις - κενό γράμμα της κυβέρνησης, της περιφερειακής και δημοτικής αρχής. Αγανάκτηση και για τα σχέδια "ανασυγκρότησης" που είναι υποταγμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, όπως είναι η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου, επενδύσεις ΑΠΕ και οδικοί άξονες που θα υπηρετούν τους μεγαλοξενοδόχους. Οπως και πρόσφατα στη Θεσσαλία με τις καταστροφικές πλημμύρες και στο Αρκαλοχώρι νωρίτερα αποδεικνύεται ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Γι' αυτό ο λαός στον Μινώα Πεδιάδας πρέπει να βγάλει πιο ισχυρή τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στον δήμο και στην Περιφέρεια Κρήτης».

Τα αιτήματα των σεισμόπληκτων της Κρήτης στηρίζει το ΚΚΕ

Για άλλη μια φορά, χτες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση, με την οποία ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, αντισεισμική προστασία, ανοικοδόμηση της περιοχής σε όφελος του λαού.

- Απαγόρευση των πλειστηριασμών σε βάρος της πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια των σεισμοπλήκτων στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων. Αρση των δεσμεύσεων λογαριασμών των χρημάτων της αρωγής και άμεση επιστροφή των χρημάτων που τυχόν έχουν κατασχεθεί.

- Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

- Να τελειώσει το αίσχος των κοντέινερ και άμεσα να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, με την ανέγερση νέων, ασφαλών σχολικών κτιρίων, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ, και την άμεση κατεδάφιση των υφιστάμενων. Να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές στο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, διατηρώντας την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του κτιρίου, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.

- Να αντιμετωπιστεί άμεσα η σοβαρή υποστελέχωση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης και του Γραφείου στο Αρκαλοχώρι, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους. Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των ΙΔΟΧ συμβασιούχων εργαζομένων στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ