Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές «ελπίδες» για επιτάχυνση σε Ελληνοτουρκικά και μπίζνες

Την «ελπίδα» του ότι ο Ερντογάν θα ακολουθήσει τον δρόμο του «διαλόγου» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτός «τρέχει» πάνω σε ευρωατλαντικές ράγες προς αμερικανοΝΑΤΟικού τύπου διευθετήσεις, εξέφρασε ο πρ. υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, μιλώντας χτες σε συνέδριο στην Αθήνα. Τόνισε, άλλωστε, ότι αυτή ήταν η προσδοκία και όταν ο ίδιος ήταν υπουργός.

«Και συνεχίζουμε να έχουμε αυτήν την προσδοκία, υπέρ του διαλόγου, όχι της αντιπαράθεσης. Οταν άλλωστε η αντιπαράθεση βρισκόταν σε εξέλιξη, είχαμε πει ρητά ότι ήταν απαράδεκτη», πρόσθεσε, με μπούσουλά τους πάντα τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, στον βωμό της οποίας θυσιάζονται ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Αλλωστε, ο ίδιος, απαριθμώντας τις «μεγάλες προκλήσεις» που έχουν μπροστά, ανέφερε μεταξύ άλλων την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την «προσπάθεια για μεγάλη αύξηση της επιρροής της Κίνας» και τις «προκλήσεις» από Βόρεια Κορέα και Ιράν.

Στο μεταξύ, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τόσο σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας όσο και με τα συναλλαγματικά αποθέματά της, εξέφρασε την ευχή «να τα καταφέρει και να γίνει ένας αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή, όπως και ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Εχει τις δυνατότητες να το κάνει, αλλά ο Ερντογάν πρέπει να κατευθύνει τη χώρα σε αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις κατηγορίες για χρηματισμό που απαγγέλθηκαν ενάντια στον γερουσιαστή των ΗΠΑ (και παρουσιαζόμενο παλαιότερα από τα εδώ αστικά κόμματα ως «μεγάλο φιλέλληνα») Ρόμπερτ Μενέντεζ τις χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές». Πρόσθεσε ότι η ποινική διαδικασία έχει ξεκινήσει και θα ξεκαθαριστεί τι έχει συμβεί. «Είναι απογοητευτικό για όλους εμάς που εκτιμούμε τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους έντιμα», ισχυρίστηκε, προσπαθώντας να «ξεπλύνει» την σαπίλα τους.

Σημειωτέον, ο Πομπέο μετείχε και σε ειδικό πάνελ με θέμα τις ενεργειακές και άλλες διασυνδέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με τους πρέσβεις Κύπρου και Ισραήλ, σκιαγραφώντας σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων που αναπτύσσονται στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και καθοδηγούν και τις διευθετήσεις. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα «καταπληκτικό μέρος για επενδύσεις» και ζήτησε «να χρησιμοποιηθεί πλήρως το ανθρώπινο κεφάλαιο» της χώρας μας για την περαιτέρω «βελτίωση της οικονομίας».

Στο ίδιο συνέδριο τοποθετήθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Τσούνις, ο οποίος εστίασε στους ισχυρούς, όπως τους χαρακτήρισε, ελληνοαμερικανικούς οικονομικούς δεσμούς και στις διευρυνόμενες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις. Παραπέρα, χαιρέτισε το γεγονός ότι η χώρα «είναι πλέον ανοικτή για μπίζνες», με πολλές αμερικανικές και άλλες εταιρείες να επενδύουν ή να ετοιμάζονται να επενδύσουν εδώ, όπως είπε.

Σημειωτέον, ο Τσούνις, μιλώντας και σε άλλο συνέδριο ειδικά για ενεργειακά ζητήματα, σημείωσε τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας στην επίτευξη «ενεργειακής ανεξαρτησίας» από τη Ρωσία, στην ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό εφοδιασμό των Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα διαθέτει υποδομές εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα, οι οποίες επεκτάθηκαν, ενώ προωθείται η κατασκευή και άλλων μονάδων ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη και αλλού», τόνισε. «Ετσι δημιουργείται ανταγωνισμός που είναι σημαντικός, καθώς και διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από την "Gazprom" ή το Κρεμλίνο», ισχυρίστηκε.

Στον τομέα ανάπτυξης των ΑΠΕ, πρόσθεσε, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι πολλές από τις «επενδύσεις» αυτές έγιναν από επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή με εξοπλισμό προέλευσης ΗΠΑ. Αναφερόμενος, δε, στον ρόλο της χώρας μας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Βουλγαρία δεν θα είχε βγάλει τον προηγούμενο χειμώνα χωρίς τη συνδρομή της Ελλάδας και ότι η χώρα μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον εφοδιασμό των χωρών στα βόρεια σύνορα τόσο με φυσικό αέριο όσο και με εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τους ομίλους.

Στο ίδιο πλαίσιο και καθώς μια σειρά από κέντρα δουλεύουν συστηματικά σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΕΛΙΑΜΕΠ δημοσιοποίησε έρευνα υπό τον τίτλο «Αξιοποιώντας το ιστορικό υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «έχοντας φθάσει στο αποκορύφωμα των διμερών τους σχέσεων, το επόμενο βήμα για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ είναι να αξιοποιήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε για να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη και να αξιοποιήσουν τους διμερείς δεσμούς προς όφελος της ευρύτερης περιοχής». Προσθέτει ότι «έχοντας καταστεί αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή, αλλά και απαραίτητος στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα διεκδικεί έναν πιο φιλόδοξο ρόλο στη νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας». Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στην «ευρεία πολιτική υποστήριξη και στις δύο χώρες», επισημαίνοντας ως «κίνδυνο» το ενδεχόμενο η «τρέχουσα πολιτική συναίνεση σχετικά με την αξία της διμερούς στρατηγικής σχέσης» να υπονομευθεί «από έναν αμερικανικό απομονωτισμό και έναν ελληνικό εθνικισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ