Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Απέναντι στο ενιαίο αντιλαϊκό μπλοκ απαντάμε με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σύσκεψη με πανεπιστημιακούς, ερευνητές και φοιτητές στο ΑΠΘ

Σε σύσκεψη με πανεπιστημιακούς, ερευνητές και φοιτητές μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στη συζήτηση τονίστηκε ιδιαίτερα το θέμα της έλλειψης αντισεισμικής θωράκισης του κτιριακού αποθέματος του ΑΠΘ.

Στην ομιλία του ο υποψήφιος περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι επικείμενες τοπικές εκλογές είναι βαθιά πολιτικές, σε αντίθεση με όσα προβάλλουν οι παρατάξεις των αστικών κομμάτων, καθώς «η Περιφέρεια και οι δήμοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, ενός κρατικού μηχανισμού εχθρικού απέναντι στις ανάγκες του λαού». Απέναντι σε αυτό το ενιαίο αντιλαϊκό μπλοκ, κάλεσε με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» να αντιπαρατεθεί η μοναδική φωνή των δίκαιων αιτημάτων, των αγωνιστικών διεκδικήσεων, η μοναδική φωνή που θα αντιπαρατεθεί και θα συγκρουστεί στρατηγικά με τον δρόμο ανάπτυξης στον οποίο συγκλίνουν όλες οι αστικές δυνάμεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε ζητήματα πολιτικής προστασίας που αφορούν το πολεοδομικό της Θεσσαλονίκης και συνολικά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σημείωσε ότι με ευθύνη και της περιφερειακής αρχής εντοπίζεται απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας, και πρόσθεσε ότι στο Περιφερειακό συμβούλιο καμία άλλη δύναμη δεν έθεσε ολοκληρωμένα το θέμα, ενώ η διοίκηση Τζιτζικώστα υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια είναι «σχετικά θωρακισμένη». Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Σ. Αβραμόπουλος, από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ, μόλις τα 15 εκατομμύρια αξιοποιήθηκαν για νέα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 1,5 δισ., προβλέπει περίπου 50 εκατομμύρια τα οποία θα διατεθούν σε έργα και δράσεις συνολικά στον τομέα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.


Οσον αφορά το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης, ένα κρίσιμο ζήτημα του πολεοδομικού της Θεσσαλονίκης αλλά και του ίδιου του ΑΠΘ, ο Σ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι προωθούν έναν εγκληματικό εφησυχασμό την ώρα που δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο ο έλεγχος δημόσιων κτιρίων, όπως αυτά του Πανεπιστημίου ή οι σχολικές μονάδες, ενώ ταυτόχρονα δίνεται αντιεπιστημονική - αντιορθολογική προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση, για κτίρια όπου δεν έχουν ληφθεί μέτρα για να αντέξουν σε έναν επικείμενο σεισμό. «Συνολικά στην πολιτική προστασία δεν υπάρχει καμία πρόληψη», είπε ο Σ. Αβραμόπουλος, «μόνο σχέδια επί χάρτου που εφαρμόστηκαν copy - paste σε όλες τις Περιφέρειες, που χρεοκόπησαν και στον Εβρο και στη Θεσσαλία».

Συνεχίζοντας ο Σ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη δράση και στις πρωτοβουλίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το προηγούμενο διάστημα, όπου οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοί της στήριξαν τα αιτήματα για τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου, με ορίζοντα την έρευνα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Στον αντίποδα των χρηματοδοτήσεων από κράτος και Περιφέρεια οι οποίες αναμένονται να διατεθούν στο Πανεπιστήμιο το επόμενο διάστημα και θα κατευθυνθούν στην καινοτομία και στην έρευνα, αλλά μόνο με συμπράξεις με ιδιωτικές εταιρείες, μόνο για έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα θα διατίθενται για επιχειρηματική αξιοποίηση.

Κλείνοντας ο Σ. Αβραμόπουλος κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη: «Να καταδικάσουμε την εγκληματική πολιτική σε όλες της τις εκφράσεις - πανδημία, Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, ο κατάλογος δεν έχει τέλος - γιατί είναι ψήφος καταδίκης, είναι ψήφος ενίσχυσης της διεκδίκησης για όλα όσα μας αφορούν, για το πανεπιστήμιο, για τη ζωή μας, για την προστασία της, για το περιβάλλον, για τις ανάγκες μας. Αλλά και ψήφος στήριξης μιας ριζικά διαφορετικής προοπτικής, που μόνο εμείς καταθέτουμε και είναι κόντρα στη λογική που στηρίζουν όλοι οι άλλοι, αυτή της ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές μας.

Μπορούμε να τα πάμε καλά με ισχυρή "Λαϊκή Συσπείρωση" και στην Περιφέρεια και σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης, και οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ