Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Αξιος συνεχιστής των «καλαθιών καπαμά»...

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η απαράδεκτη τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη δήθεν αντιμετώπιση της ακρίβειας, με την οποία η κυβέρνηση εντείνει την απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος του λαού.

Η τροπολογία συνοπτικά προβλέπει πρώτον τη ...φοβερή υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να ανακοινώνουν κάθε νέο τιμοκατάλογο με αυξήσεις που θα τους υποβάλει οποιοσδήποτε προμηθευτής καταναλωτικών προϊόντων «που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση».

Δεύτερον, οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων μπορούν να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και να δεσμευθούν ότι τουλάχιστον για έξι μήνες θα κρατήσουν μειωμένη την τιμή κάποιου προϊόντος τουλάχιστον κατά 5% σε σχέση με τα επίπεδα προ της 19ης Σεπτεμβρίου 2023. Τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να διατηρούν ειδική σήμανση στο ράφι.

Τρίτον, τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να γνωστοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης λιανικές τιμές πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου το υπουργείο να τις κοινοποιεί στους καταναλωτές στο «e-katanalotis».

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύση και το φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών» ψήφισαν παρών, ενώ «ΝΙΚΗ» και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν. Στη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας στην Ολομέλεια όλα τα αστικά κόμματα προσπάθησαν να αποκρύψουν τις αιτίες της ακρίβειας. Οι μεν της ΝΔ έκαναν λόγο ως συνήθως για αποκλειστικά εισαγόμενη ακρίβεια, οι υπόλοιποι την απέδωσαν στην «ανικανότητα Μητσοτάκη».

Πάλη για αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις, κατάργηση των έμμεσων φόρων

«Τρομοκρατήσατε την ακρίβεια. Εχει φοβηθεί. Δηλαδή με το ότι θα αναγράφονται οι τιμές των οπωροκηπευτικών στο e-καταναλωτής τι θα αλλάξει; Σε τι θα βελτιώσει τη ζωή των καταναλωτών; Θα τρέχει ο άλλος να πάρει την ντομάτα από το ένα σούπερ μάρκετ και το αγγούρι από το άλλο και την ελιά από το τρίτο για να φτιάξει μια σαλάτα; Δεν αντιμετωπίζει τίποτα επί της ουσίας. Απλώς είναι ο φερετζές σε μια προσπάθεια να συγκαλύψετε τις πραγματικές αιτίες που σχετίζονται ακριβώς με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, που έχουν εκτινάξει την ακρίβεια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντας την τροπολογία. Υπογράμμισε πως σαφέστατη απάντηση στην ακρίβεια είναι η πρόταση του ΚΚΕ για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων και όχι μόνο, όπως και κατάργηση της έμμεσης φορολογίας.

Τόνισε πως η ακρίβεια έχει σχέση με την κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και την απελευθέρωση των αγορών που οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών και σε καρτέλ, ενώ σημείωσε πως το 2023 ο μέσος μισθός είναι 1.050 ευρώ και πριν 15 χρόνια ήταν 1.153 ευρώ, δηλαδή ήταν μεγαλύτερος κατά 100 ευρώ, τονίζοντας πως αυτή η κατρακύλα των μισθών είναι «παιδί» των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, των κομμάτων που πανηγύριζαν τα προηγούμενα χρόνια για την απελευθέρωση των αγορών όπως στην Ενέργεια, που έφερε ενεργειακή φτώχεια.

Σημείωσε ακόμα ότι παράγοντες της ακρίβειας είναι η επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ που έδωσε φτηνό χρήμα στους ομίλους, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Είναι η εξωστρέφεια και οι έμμεσοι φόροι που εκτινάσσουν το κόστος διαβίωσης, αλλά και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει την τροπολογία ως ένα ακόμα σωσίβιο προς τον λαό που πνίγεται στην ακρίβεια. «Ομως για άλλη μια φορά - τόνισε - το σωσίβιό σας είναι τρύπιο και η βάρκα συνεχίζει να μπάζει νερά. Επιτέλους σταματήστε να εμπαίζετε τον λαό, σταματήστε τον εμπαιγμό απέναντι στη λαϊκή οικογένεια που κυριολεκτικά έχει γονατίσει από την ακρίβεια, που εξανεμίζεται εισόδημά της. Θα βάλετε φρένο τώρα στις ανατιμήσεις των σούπερ μάρκετ που έχουν μπουκώσει κυριολεκτικά από τα κέρδη, με τις ανακοινώσεις των τιμών και τις γνωστές λίστες προσφορών», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «όσο παραμένουν σε ισχύ ο ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης και οι άλλοι άδικοι έμμεσοι φόροι, οι μεγάλες αλυσίδες θα τζιράρουν απίθανα μεγάλα ποσά και η λαϊκή οικογένεια θα μετρά τα "ρέστα της" για να βγάλει τον μήνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ