ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Οδηγούνται στον επιχειρηματικό «Καιάδα»

Αποκαλυπτικές επισημάνσεις για την κατάσταση στη βιοτεχνία, αλλά και γενικότερα στον τομέα των μικρών επιχειρήσεων από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων καταρρίπτονται πανηγυρικά, αλλά και τραγικά για τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους, από την πραγματικότητα της συρρίκνωσης των μικρών επιχειρήσεων, των δυσβάσταχτων φορολογικών βαρών, του πλήθους των ρυθμίσεων που εμποδίζουν τη λειτουργία και ύπαρξη αυτών των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη διάσταση μεταξύ έργων και πράξεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Σχετίζεται κυρίως με τη συνειδητή άσκηση μιας πολιτικής που «βλάπτει σοβαρά την υγεία» των μικρών επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο, το μεγάλο κεφάλαιο προχωρεί ακάθεκτο στην «εκκαθάρισή» τους, βοηθούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της. Εξαπλώνεται διαρκώς, ενισχύεται, δείχνει όλο και περισσότερο την κτηνώδη φύση του.

Οι ίδιοι οι ΕΒΕ εντοπίζουν και καταγγέλλουν πολλές από τις αιτίες και όλες τις συνέπειες αυτής της εχθρικής, για τα συμφέροντά τους, πολιτικής. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η οποία έχει να επιδείξει μια μακρόχρονη και συνεπή αγωνιστική στάση στην προσπάθεια υπεράσπισης των συμφερόντων των βιοτεχνών, έγιναν μερικές σημαντικές επισημάνσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη βιοτεχνία.

«Η βιοτεχνία περνάει την πιο δύσκολη περίοδο. Κυριολεκτούμε όταν λέμε ότι πολλές επιχειρήσεις κλείνουν. Πολλές βιοτεχνίες είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το κόστος λειτουργίας ανεβαίνει, το εισόδημα των βιοτεχνών μειώνεται», υπογραμμιζόταν στην εισήγηση της διοίκησης της ΟΒΣΑ στη Γενική Συνέλευση. Μέσα σε λίγες αράδες αναδείχτηκε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, βιοτέχνες που δουλεύουν με τη βοήθεια της οικογένειάς τους ή και με μικρό αριθμό εργαζομένων, έμποροι που βλέπουν μήνα με το μήνα «το ταμείο να είναι μείον».

Η ΟΒΣΑ, εκπροσωπώντας δεκάδες βιοτεχνικά σωματεία στην Αθήνα, όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των μικρών επιχειρήσεων, είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα αποσπάσματα από τα κείμενα της ΕΕ, για ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και δε διστάζει να ωραιοποιήσει με «τεχνητό» τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα. Η ΟΒΣΑ επισήμανε σχετικά: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στις δυο επιχειρήσεις που κλείνουν ανοίγουν τρεις νέες. Αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί όσες μικρές επιχειρήσεις κλείνουν είναι επαγγελματίες, μικροί έμποροι και ιδιαίτερα βιοτέχνες. Οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται είναι δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί. Οι νέες μικρές επιχειρήσεις που ανοίγουν στη βιοτεχνία και στα διάφορα επαγγέλματα είναι επιχειρήσεις που ανοίγουν απολυμένοι εργάτες από εργοστάσια που κλείνουν. Το 50% αυτών των επιχειρήσεων κλείνει σε δυο χρόνια ή αλλάζει δραστηριότητα. Στα 7 χρόνια αυτό το ποσοστό φτάνει στο 75%».

Αποκαλύπτοντας μία ακόμη πλευρά της άσχημης κατάστασης στη βιοτεχνία και γενικά στο χώρο των μικρών ΕΒΕ, η Ομοσπονδία επισήμανε:

  • «Τα εισαγόμενα στην ελληνική αγορά το 2002 ανέβηκαν στο 50% έναντι του 25% που ήταν το 1991, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων».
  • Παράλληλα «η βιοτεχνία στους κλάδους μεταποίησης όπως ένδυση, καλτσοποιία, Λαϊκή Τέχνη, αργυροχρυσοχοΐα, υπόδημα, τσάντες, κ.α. πληρώνει τις συνέπειες από την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων».
  • Ειδικά στη μεταποίηση «το 2002 η απασχόληση ήταν κατά 4% μικρότερη από το 1998. Να σημειώσουμε ότι η φυγή κεφαλαίων ενισχύεται από την κοινοτική πολιτική της παθητικής τελειοποίησης που επιτρέπει την παραγωγή σε τρίτες χώρες του 50% της παραγωγής χωρίς να επιβάλλονται δασμοί όταν επανεισάγονται. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας».
  • Επίσης, το 2002 «ενώ ο μέσος όρος αύξησης της κατανάλωσης ήταν 5,2%, η αύξηση του τζίρου των πολυκαταστημάτων ήταν 11,5%. Αυτό σημαίνει συνέχιση της μετατόπισης της αγοράς από τις μικρές επιχειρήσεις στα πολυκαταστήματα».

Αποκαλυπτικές είναι οι επισημάνσεις της ΟΒΣΑ και για το φορολογικό. Από τη μια πλευρά «επιβλήθηκε εκβιαστικά στους μικρούς ΕΒΕ το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων 1993-1999, η συνάφεια τριετίας 1999-2001 και η ένταση των φορολογικών ελέγχων». Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση «μείωσε τους συντελεστές φορολόγησης των ΑΕ από 37,5% σε 35%, έδωσε κίνητρα για συνενώσεις (μείον 10 μονάδες), έδωσε κίνητρα μείον 2,5% για νέες θέσεις εργασίας. Δηλαδή οι Ανώνυμες Εταιρίες, με διάφορα κόλπα, θα φορολογούνται στο 25%», ενώ για τους μικρούς ΕΒΕ ισχύουν «υψηλά δημοτικά τέλη και συζητείται η εφαρμογή φορολογίας επιτηδεύματος».

Οσο για τη χρηματοδότηση, αναφέρει η ΟΒΣΑ: «Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες τόσο από τη χρηματοδότηση όσο και από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αρκετοί κλάδοι δεν είχαν το δικαίωμα ούτε αίτηση να υποβάλουν στις τράπεζες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, αυτοκίνητο - ρεκτιφιέ κ.ά.) και άλλοι, για να έχουν τη δυνατότητα αίτησης, έπρεπε να απασχολούν πάνω από 8 άτομα ή να έχουν πάνω από 70 εκατ. δρχ. τζίρο την τελευταία τριετία για κάθε χρόνο».


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Δεν έχουν θέση οι μικροί ΕΒΕ

Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις; Για τους αστούς πολιτικούς και τα κόμματά τους, τις περισσότερες φορές οι λέξεις είναι εργαλεία παραπλάνησης του λαού. Στην περίπτωση των ΕΒΕ, ο πολιτικός λόγος της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απόλυτα συνώνυμος του ψεύδους. Κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκφράζουν τη στήριξή τους προς τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, την ίδια ώρα που εφαρμόζουν μια πολιτική αφανισμού τους. Αυτή η πολιτική, στη βάση των αποφάσεων της Λισαβόνας, θα γίνει σκληρότερη. Ηδη δρομολογούνται εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε ένα ακόμη πιο ασφυκτικό περιβάλλον για τους μικρούς και σε νέες «ευκαιρίες» για τους μεγάλους.

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας συνεχίστηκαν οι διεργασίες για να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την «Πράσινη Βίβλο για την Επιχειρηματικότητα». Μέχρι το τέλος του 2003 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει ένα Σχέδιο Δράσης για την Επιχειρηματικότητα. Σκοπός, σύμφωνα με τη συζήτηση των αρμόδιων υπουργών τον περασμένο Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, είναι να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που: «Θα καταργήσει τους φραγμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξη και μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Θα εξισορροπεί τους κινδύνους και τα οφέλη της επιχειρηματικότητας. Θα οδηγεί προς μια επιχειρηματική κοινωνία».

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην «Πράσινη Βίβλο» και σε άλλα ντοκουμέντα για την επιχειρηματικότητα, αναφέρονται κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσημα εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η προσεκτική ανάγνωση των κειμένων τούς διαψεύδει. Ξεκινούν από την αντίληψη ότι η επιχειρηματικότητα είναι ένας ακόμη παραγωγικός συντελεστής. Και καταλήγουν στο να θεωρούν αυτόν το συντελεστή τον κυριότερο για την ύπαρξη παραγωγικής δραστηριότητας! Ποια είναι η θέση ενός μικρού ΕΒΕ σε αυτό το ιδεολογικό περιβάλλον; Η απάντηση είναι απλή: Δεν έχει θέση!

Οι αυτοαπασχολούμενοι, όσοι δουλεύουν με τη βοήθεια των μελών της οικογένειάς τους, εκείνοι που απασχολούν μέχρι τέσσερις εργαζόμενους, αλλά και πολλοί άλλοι που ξεπερνούν αυτά τα μεγέθη και τις καταστάσεις, δεν έχουν καμιά θέση στους σχεδιασμούς της ΕΕ και της κυβέρνησης. Η «μεγέθυνση των επιχειρήσεων» δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί τον μικρό ΕΒΕ, ο οποίος δεν έχει, ούτε θα του εξασφαλίσει κανείς, τις προϋποθέσεις για να την πετύχει. Οι μικροί ΕΒΕ δίνουν αυτή τη στιγμή αγώνα επιβίωσης, αντικρίζοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις, βιομηχανίες, εμπορικούς κολοσσούς, υπεραγορές να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο και να επεκτείνονται με τη βοήθεια φιλικών νομοθετημάτων και άλλων μέτρων.

Το «στοίχημα» της ΕΕ είναι να κάνει τους πολλούς να νομίζουν ότι η επιχειρηματικότητα τους αφορά, αλλά να ωφελούνται λίγοι. Να κάνει συνενόχους της τα θύματα της πολιτικής της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ