ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μη σας ξενίζει η διαφθορά...

«Αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους Ελληνες πολίτες πρέπει να ενεργοποιήσει όλους»... Με αυτό τον τρόπο απάντησε χτες ο Δ. Ρέππας σε ερώτημα σχετικό με δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 91% των ερωτώμενων θεωρούν ότι υπάρχει διαφθορά στο δημόσιο βίο. Το θέμα, συνέχισε ο Δ. Ρέππας, «ευαισθητοποιεί ιδιαιτέρως» την κυβέρνηση.., «η οποία εντείνει την προσπάθειά της για να βελτιώσει την απόδοσή της και σε αυτό τον τομέα»...

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέφυγε τον πειρασμό να προσδώσει στη διαφθορά και χαρακτήρα... συλλογικής ευθύνης! «Διερωτώμαι», είπε ο Δ. Ρέππας, «αν οι πολίτες που έχουν τη συγκεκριμένη άποψη, δεν είναι οι ίδιοι οι πολίτες που εργάζονται στο Δημόσιο ή πολίτες που συγγενείς τους, φίλοι τους, γνωστοί τους, γείτονές τους εργάζονται στο Δημόσιο». «Το τόσο μεγάλο ποσοστό - κατά τον κ. Ρέππα - φανερώνει μια εντύπωση γενικευμένης διαφθοράς, η οποία, όμως, προφανώς αφορά και τους ερωτηθέντες στο πλαίσιο αυτής της έρευνας»...

Κατά τα άλλα ισχυρίστηκε ότι «το μέτωπο απέναντι στη διαφθορά είναι μέτωπο διαπάλης για την κυβέρνηση» και «είναι διαρκώς ανοιχτό. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής» πρόσθεσε, για να καταλήξει, όμως, χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι ότι η διαφθορά «αποτελεί ένα στοιχείο στη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Μη μας ξενίζει αυτό», ήταν τα λόγια του κ.Ρέππα...

Οσο για τον Ε. Βενιζέλο, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι «το πρόβλημα της διαφθοράς είναι δυστυχώς ένα υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με μια δέσμη μέτρων, τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, είναι και μέτρα ποινικά. Αλλά - συμπλήρωσε - πρέπει να διαχωρίσουμε το επίπεδο αυτό της ποινικά κολάσιμης συμπεριφοράς και της πειθαρχικά κολάσιμης συμπεριφοράς από τις πολιτικές και θεσμικές εγγυήσεις που πρέπει να υπάρχουν, έτσι ώστε η πολιτική εξουσία να ασκεί τις αρμοδιότητές της και να μην ανακόπτεται από ισχυρούς θύλακες επικοινωνιακής ή οικονομικής εξουσίας».

Εφταμελής επιτροπή για Σύνταγμα

Σε ό,τι αφορά τώρα την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Ε. Βενιζέλος και πάλι, εξερχόμενος σύσκεψης που έγινε χτες στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού - ο οποίος συνέστησε 7μελή επιτροπή υπό τη Β.Παπανδρέου για το συντονισμό του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της αναθεώρησης - χαρακτήρισε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος σαν «το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός που συμβαίνει στη χώρα, την περίοδο αυτή», ενώ όσον αφορά την τακτική του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «έχουμε επιχειρήσει να διαμορφώσουμε παντού τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις».

Σε σχετικό ερώτημα απάντησε ότι «δε θα επανέλθουν» οι διατάξεις που απέσυρε πρόσφατα, μετά τις έντονες αντιδράσεις για τις ελάσσονες και μείζονες περιφέρειες, ισχυριζόμενος ότι «θα ήταν παράταιρο να επιχειρούμε μεταβολές του εκλογικού νόμου, πριν την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Εχουμε πει ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει», κατέληξε.

Οσο για τις λεγόμενες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, είπε ότι «έχει βρεθεί ένα σχήμα» συγκρότησής τους, «ο πυρήνας του οποίου είναι ότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία... Πάντως σχετικά με το ποιος θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση των Αρχών, περιορίστηκε να απαντήσει ότι οι απόψεις της κυβέρνησης «θα διευκρινιστούν» στο μέλλον...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Κόλλησε» στη διαπλοκή

Με το «τέρας της διαπλοκής» παλεύει καθημερινά ο «Αη Γιώργης» της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλης
Με το «τέρας της διαπλοκής» παλεύει καθημερινά ο «Αη Γιώργης» της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλης
Την απόφασή του να συνεχίσει με ακόμα «μεγαλύτερη ορμή» τον αγώνα του κατά της διαπλοκής, επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά ότι η σταυροφορία κατά της διαπλοκής είναι ο σοβαρότερος λόγος πολιτικής ύπαρξης του κόμματός του. Μιλώντας χτες το βράδυ σε κομματικά στελέχη του Λεκανοπεδίου, ο πρόεδρος της ΝΔ επικέντρωσε στο ζήτημα της διαπλοκής και ειδικότερα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη χωρίς να τον κατονομάσει, επαναφέροντας τα παραδείγματα των προμηθειών του ΟΤΕ, του Σαλαλέ στον ΟΠΑΠ και τις συμβάσεις τυχερών παιχνιδιών. Ολα αυτά, τόνισε, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία και ουσία όταν μπροστά μας βρίσκονται το Γ' ΚΠΣ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το εξοπλιστικό πρόγραμμα και οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις. Απαντώντας στα τελευταία δημοσιεύματα γύρω από τη δήλωση «πόθεν έσχες», είπε ότι «το περίμενα και το ξέρω ότι θα βρεθώ στο επίκεντρο της συκοφαντίας». Αυτό, πρόσθεσε, δικαιώνει την προσπάθεια που κάνουμε. Τώρα, αναρωτήθηκε, ψάχνουν να βρουν πράγματα γνωστά εδώ και χρόνια; Τι συνέβη τώρα; Συνέβη ότι δίνουμε έναν αγώνα καλό και καθαρό, τον οποίο θα κερδίσουμε. Από την πλευρά μου, δεν έκρυψα ποτέ τίποτα, δεν έχω να κρύψω τίποτα, γι' αυτό δε φοβάμαι και τίποτα, γι' αυτό δε με αγγίζει τίποτα. Δεν είχα ποτέ συναλλαγές, οποιασδήποτε μορφής με το δημόσιο». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, την εμφάνισε ως «μια κυβέρνηση κουρασμένη, χωρίς πνοή, χωρίς όραμα, χωρίς πρόγραμμα» που δεν έχει τίποτα να δώσει, «τίποτα πια για το αύριο αυτού του τόπου».

Ο Μ. Εβερτ

Την ίδια στιγμή, όμως, η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να απαλλαγεί από την εσωστρέφεια που την πλήττει, καθώς υποδαυλίζει τις εσωκομματικές «διαχωριστικές γραμμές». Ο Μ. Εβερτ επέλεξε σε χτεσινοβραδινή συνέντευξή του στο κανάλι «Αλτερ», να αποκαλύψει, ότι είχε σκεφτεί όταν ήταν πρόεδρος της ΝΔ να διαγράψει τον Κ. Μητσοτάκη. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν έχει μετανιώσει που δεν τον διέγραψε γιατί τα προβλήματα θα ήταν περισσότερα στη ΝΔ. Επανέλαβε επίσης, ότι η ομάδα Μητσοτάκη ήταν αυτή που «πριόνιζαν την καρέκλα του» όταν ήταν πρόεδρος της ΝΔ. Επανερχόμενος στη διαμάχη Μητσοτάκη -Σαμαρά, χαρακτήρισε εσφαλμένη τη συνέντευξη του επίτιμου στο «Βήμα», στην οποία είχε μιλήσει για εξαγορά του αρχηγού της ΠΟΛ.ΑΝ. προκειμένου να ρίξει την κυβέρνησή του, αλλά ταυτόχρονα αποκάλεσε πολύ πιο εσφαλμένη τη μήνυση που υπέβαλε ο Αντ. Σαμαράς κατά του πρώην πρωθυπουργού. Ο Μ. Εβερτ είπε ότι αποκλείεται η επιστροφή του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές, ενώ ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή, να πάρει πρωτοβουλία για την επάνοδο του Γ. Σουφλιά.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Παρεμβάσεις «εφ' όλης της ύλης»

Σε παρεμβάσεις εφ' όλης της ύλης προχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη. Ο Κ. Στεφανόπουλος πήρε θέση σε μια σειρά ζητήματα όχι μόνο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε «τρέχοντα» θέματα, υπερασπιζόμενος, κατά κανόνα, τις κυβερνητικές επιλογές.

Σε παρέμβασή του για το θέμα που προέκυψε με το 15χρονο σημαιοφόρο Αλβανό Οδυσσέα Τσενάι στη Νέα Μηχανιώνα, ο Κ. Στεφανόπουλος αφού θύμισε τη ρήση του Ισοκράτη ότι «Ελληνες είναι οι μετέχοντες της ελληνικής Παιδείας», πρόσθεσε: «Ενα παιδί, λοιπόν, μετέχει της ελληνικής παιδείας, αριστεύει και διακρίνεται, ασφαλώς γίνεται Ελληνας υπό την έννοια την ευρύτερη και δικαιούται να φέρει την ελληνική σημαία. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε υπερήφανοι αν ένα παιδί από την Αλβανία, που έχει αριστεύσει στα ελληνικά σχολεία, φέρει την ελληνική σημαία. Προσέρχεται στην ιδέα της Ελλάδος (!). Αν το θέλει είναι αστείο να υπάρχουν αντιρρήσεις για μια τέτοια ευγενική χειρονομία και εκ μέρους του παιδιού».

Θέση πήρε και για την υπόθεση του Τζίμη Πανούση. «Υποκλίνομαι -είπε- μπροστά στην τέχνη και είμαι ο τελευταίος που θα συμφωνούσε με τον περιορισμό της ελευθερίας της. Αλλά ποιος προστατεύει την ελευθερία στην Ελλάδα, αν δεν την προστατεύει αυτό το σύμβολο» αναρωτήθηκε κρατώντας στο χέρι του την ελληνική σημαία. Και πρόσθεσε: «Τι είδους τέχνη ήταν, εικαστική, συμβολική;», Οταν δεν υπάρχει αυτοπεριορισμός της ελευθερίας, κατέληξε, είναι αναγκαίο να επιβάλλονται δεσμεύσεις έξωθεν.

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε «συνεχή εγρήγορση και αναζήτηση όλων των δυνατών διεξόδων και κατευθύνσεων, με παράλληλη ενίσχυση των προσπαθειών μας από ικανούς διπλωμάτες και αναλυτές». Ειδικά για την Τουρκία ανέφερε ότι η χώρα μας δέχεται το διάλογο με τη γειτονική χώρα, αλλά όχι επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Τόνισε ότι οι αξιώσεις της Τουρκίας είναι αβάσιμες και πρόσθεσε ότι η καλύτερη λύση για την εκτόνωση της κατάστασης είναι η προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ειδικά για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, τόνισε ότι «η Τουρκία ζητεί από τα αεροπλάνα μας να μην πετούν πάνω από τα νησιά αυτά, την ώρα που τα δικά της αεροπλάνα πετούν από πάνω τους, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο». Στην ομιλία του στο δείπνο στη Λέσχη Αξιωματικών είπε επίσης ότι «η μειονότητα στη Χειμάρρα της Αλβανίας είναι ελληνική», ενώ τάχθηκε υπέρ της σύντομης λύσης στο πρόβλημα για το όνομα της ΠΓΔ της Μακεδονίας. Αναφερόμενος στις ελληνικές «επενδύσεις» στα Βαλκάνια παρατήρησε ότι εκτός από την παραγωγή του πλούτου «πρέπει να φροντίσουμε και για τη δικαιότερη κατανομή του», επισημαίνοντας ότι πρέπει να ομολογήσουμε πως «μερικές φορές ορισμένοι εκ των Ελλήνων επενδυτών επιχείρησαν, γρηγορότερα απ' ό,τι έπρεπε, να κερδίσουν χρήματα, βοηθώντας και τις χώρες στις οποίες εργάζονταν».

28η Οκτωβρίου

Ηαλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να λέμε τη μισή αλήθεια. Και όταν ξαφνικά μέσα μας ξυπνάει η υποκρισία, τελικά δεν το αποφεύγουμε. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, με αφορμή το θέμα του παιδιού από την Αλβανία που ζει στην πατρίδα μας, το οποίο θα ήταν ο σημαιοφόρος στον εορτασμό της 28ης Οκτώβρη, η υποκρισία περίσσεψε. Και όσον αφορά τα αυτονόητα, για το αν έπρεπε ή όχι να ήταν σημαιοφόρος ένας αλλοδαπός, αυτό νομίζω ότι δεν είναι προς συζήτηση. Φυσικά, και θα μπορούσε. Μάλιστα, για μια ανάλογη μαθήτρια απ' το Μεσολόγγι, η οποία χωρίς «φασαρίες» και τυμπανοκρουσίες των ΜΜΕ, έλαβε κανονικά μέρος στην παρέλαση της εθνικής μας εορτής, κανένα πρόβλημα.

Πολύ τηλεοπτικό «μελάνι» χύθηκε, χάριν και μόνο τηλεθέασης, τις τελευταίες μέρες για το θέμα. Από εθνικιστικές κορόνες, μέχρι τα «ναι μεν αλλά» άλλων «δημοκρατικών» δυνάμεων. Οι «κίτρινες» μεταμεσονύκτιες ώρες ή ακόμη και τα εικονογραφημένα δελτία ειδήσεων των επίσης «κιτρίνων» αποχρώσεων είχαν και πάλι την τιμητική τους. Για να «ερευνήσουν» το θέμα, για να μας δώσουν δραματοποιημένα τις συσπάσεις του προσώπου του παιδιού απ' την Αλβανία, μέσα απ' τον αμείλικτο τηλεοπτικό φακό, ο οποίος είναι συνδεδεμένος μονίμως με τα μηχανάκια της AGB.

***

Βέβαια, για την ουσία της υπόθεσης, κουβέντα. Για το πώς ζούνε οι χιλιάδες μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας, κυνηγημένοι απ' τη σκληρή πραγματικότητα των πατρίδων τους και προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στο δικό μας αβέβαιο μέλλον της δικής μας εκσυγχρονιστικής πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας, που, κατά το δοκούν, πότε συμπαραστέκεται στους μελλοντικούς αλλοδαπούς σημαιοφόρους και πότε αγκαλιάζεται από τις εθνικιστικές φαμφάρες του αρχιεπισκόπου, που μιλά για «Ελληνες ξένους στην ίδια τους τη χώρα». Τι κρύβεται, τελικά, από πίσω; Τι ανακλαστικά συντηρητισμού κι οπισθοδρόμησης ξυπνάνε κάθε φορά, ανάλογα με την περίπτωση του τι μας βολεύει;

***

Η αλήθεια είναι σκληρή για όλους μας. Κατ' αρχήν, άνθρωποι είναι όλοι όσοι κατοικούν στον πλανήτη και αυτό, που, πάνω απ' όλα, έχει σημασία, είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν περιχαρακώνονται στα στενά πλαίσια της κίτρινης είδησης, αλλά μετουσιώνονται σε πραγματικά ίσες ευκαιρίες για όλους, στη δουλιά, στη μόρφωση, στο ένα σκαλί πιο πάνω απ' το καθημερινό και απλό. Ανεξάρτητα αν είναι μετανάστες ή Ελληνες. Ανεξάρτητα του τι Θεό πιστεύουν. Γιατί, διάολε, τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης των αγορών ή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι εδώ, και δε χωρούν πολυτέλειες, που, απλά, μας καταναλώνουν σε έναν πονηρό αποπροσανατολιστικό λαβύρινθο ανάμεσα σε Αλβανούς και ...Ελληναράδες.


Κώστας ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Δικομματικό θέατρο για το ΕΣΡ

Τεχνητή πόλωση γύρω από το ζήτημα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δημιουργούν κυβέρνηση και ΝΔ ενόψει της αυριανής συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή οι ηγεσίες των δύο κομμάτων συμπλέουν για τη μετατροπή σε ΕΣΡ σε όργανο του δικομματισμού που θα επιβάλλει την κοινή γραμμή τους στο χώρο των ΜΜΕ. Ο Κ. Καραμανλής σε μια κίνηση εντυπωσιασμού επισκέφθηκε χτες τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και του εξέθεσε τις θέσεις του κόμματός του, τις οποίες όπως είπε εντάσσει στο γενικότερο πλαίσιο της «διαφάνειας και της ποιότητας της δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι έχει σοβαρές ανησυχίες για το χρόνο που επιλέχτηκε να κατατεθεί το νομοσχέδιο, αλλά και για το περιεχόμενό του, ενώ αναφερόμενος στις θέσεις του κόμματός του, είπε ότι η νομοθετική συγκρότηση του ΕΣΡ πρέπει να γίνει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και επέμεινε ότι τη σύνθεση του ΕΣΡ πρέπει να αποφασίζει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με πλειοψηφία των 3/5.

Στον Κ. Καραμανλή έσπευσε να απαντήσει ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππας, επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ με τρόπο που θα το καθιστά πράγματι Ανεξάρτητη Αρχή και δε θα εκφυλίζει το Συμβούλιο σε διακομματική επιτροπή». Ισχυρίζεται ακόμα ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την "εδώ και τώρα" εκχώρηση τόσο σημαντικών αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, αλλά δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία που δηλώνει ότι συμφωνεί με αυτή την εξέλιξη, ταυτοχρόνως μας καλεί να μεταθέσουμε χρονικά για κάποιους μήνες τη συζήτηση του νομοσχεδίου». Αυτή η αντίφαση, καταλήγει, μόνο σε λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας και υποκρισίας μπορεί να αποδοθεί.

Αγωγή κατά Π. Καμμένου κατέθεσε ο Ν. Μανασής

Στις δικαστικές αίθουσες, θα λύσουν τις διαφορές τους ο βουλευτής της ΝΔ Π. Καμμένος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Ν. Μανασής.

Αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας κατέθεσε χτες ο Ν. Μανασής κατά του Π. Καμμένου και ζητάει το ποσόν των 865.000.000 δραχμών για προσβολή προσωπικότητας και ηθική βλάβη. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ με την αγωγή του ζητάει να υποχρεωθεί ο Π. Καμμένος να του καταβάλλει 20.000.000 δραχμές για κάθε μελλοντική αναφορά στο πρόσωπό του. Η αγωγή προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 17 - 2 - 2002.

Η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες του Π. Καμμένου, που είχε κάνει εναντίον του Ν. Μανασή σε τηλεοπτικά κανάλια («Αλφα» και «Mega») στα μέσα Οκτώβρη.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ είχε ισχυριστεί ότι στο παρελθόν είχαν χρηματιστεί από τον επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη πρώην και νυν στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων και ο Ν. Μανασής.

Ηδη, για την υπόθεση, διενεργείται προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ