ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής Σρέντερ

Μόνο στο Μόναχο, κυριάρχησαν προχτές (29/3) στους κεντρικούς δρόμους της βαυαρικής πρωτεύουσας 25.000 άτομα, διαμαρτυρόμενοι κατά της αντικοινωνικής περικοπής των δικαιούμενων παροχών τους. Κατά κανόνα, ήταν συνταξιούχοι, αλλά και οικονομικά επιβαρυνόμενοι από άλλα κοινωνικά στρώματα. Παρόμοιες πορείες έγιναν στο Βερολίνο, στη Στουτγκάρδη, στη Βρέμη, αλλά και στο Σάαρ, στην Εσση και πόλεις της πρώην ΓΛΔ. Απαντώντας στον αβάσιμο ισχυρισμό ότι πολλοί Γερμανοί συνταξιούχοι παίρνουν «πλούσιες συντάξεις», ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Συνταξιούχων δήλωσε ότι «πάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες έχουν σύνταξη έως 650 ευρώ το μήνα».

Πάντως, αυτές και άλλες διαμαρτυρίες δικαιολογούν την αισιοδοξία των οργανωτών των μεγάλων κινητοποιήσεων του Σαββάτου (3 Απρίλη) ότι τουλάχιστον στο Βερολίνο θα διαδηλώσουν περί τις 100.000 θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, που υποστηρίζεται και υπερακοντίζεται, μάλιστα, από την πολιτική των κομμάτων της λεγόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα το βράδυ, συνήλθε στη γερμανική πρωτεύουσα το «Συνδικαλιστικό Συμβούλιο του SPD», με αποτέλεσμα να καταφανεί ότι η «κοκκινο-πράσινη» κυβέρνηση αποσκοπεί να συνεχίσει την πολιτική της.

Στο συμβούλιο αυτό, μετέχουν το προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η ηγεσία της Γερμανικής Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (DGB) και οι πρόεδροι των επτά ξεχωριστών συνδικαλιστικών κέντρων που έχουν σοσιαλδημοκρατικό βιβλιάριο. Ο πρόεδρος της DGB δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι από άποψη κλίματος ήταν «μια καλή συνομιλία». Αλλά δεν υπήρξε συμφωνία στο ζήτημα της ανάθεσης εργασίας σε μακροχρόνια ανέργους μιας οποιασδήποτε εργασίας, ανεξάρτητα από το επάγγελμα και την ειδικότητα του ενδιαφερόμενου ανέργου.

Στα πλαίσια της γενικής επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου κατά των εργαζομένων, ανέκυψε πρόσφατα και η αξίωση των μεγαλοβιομηχάνων για αύξηση των ωρών εργασίας, που υποστηρίζεται ανοιχτά και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Βόλφγκανγκ Κλέμεντ (SPD). Ο Βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), Εντμοντ Στόιμπερ, είναι επίσης υπέρ των 42 ωρών εργασίας τη βδομάδα. Μάλιστα, για τους εργάτες και υπαλλήλους του Δημοσίου, καταγγέλθηκε ήδη η συλλογική σύμβαση των 38,5 ωρών εργασίας τη βδομάδα στα δυτικογερμανικά κρατίδια. Ο Πρόεδρος της DGB, Μίχαελ Ζόμερ, δήλωσε σχετικά: «Παράταση της εργασίας καταστρέφει θέσεις εργασίας, μπλοκάρει νέες προσλήψεις και αφαιρεί έτσι από τους ανέργους τη δυνατότητα να βρουν εργασία. Παράταση του χρόνου εργασίας μόνο στο δημόσιο τομέα θα κατέστρεφε περί τις 100.000 θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Ζόμερ.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΓΑΛΛΙΑ
Παραιτήθηκε και επανήλθε ο Ραφαρέν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης έλαβε ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα είχε υποβάλλει την παραίτησή του μετά τη συντριβή των υποψηφίων του κυβερνητικού συνασπισμού στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων, η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ως έκφραση ανάληψης των ευθυνών της εκλογικής συντριβής. Εντούτοις, ο Σιράκ επέλεξε να ξαναδώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πιστό του συνεργάτη, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση, σήμερα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πιθανότερος διάδοχος του Ραφαρέν ήταν ο νυν υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, που είναι και το δημοφιλέστερο μέλος της κυβέρνησης. Ομως, το γεγονός και μόνο ότι ο Σαρκοζί δεν έχει κρύψει τις βλέψεις του για τον προεδρικό θώκο, εκτιμάται ότι οδήγησε τον Σιράκ, που είναι γνωστό ότι προτιμά να περιστοιχίζεται από στενούς και πειθήνιους συνεργάτες, στην επανεπιλογή του Ραφαρέν.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Τρίτη ημέρα συγκρούσεων

Τανκ μπλοκάρει το δρόμο προς την Τασκένδη

Associated Press

Τανκ μπλοκάρει το δρόμο προς την Τασκένδη
ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Είκοσι τρία άτομα σκοτώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και φερόμενων ως τρομοκρατών. Ηταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα αιματηρών συγκρούσεων.

Χτες κυβερνητικές δυνάμεις πολιόρκησαν σπίτι 3 χιλιόμετρα μακριά από την επίσημη κατοικία του Προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ στη βόρεια Τασκένδη για περίπου 5 ώρες. Από την πολιορκία σκοτώθηκαν 20 άτομα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήταν τρομοκράτες, και τρεις αστυνομικοί. Πάντως οι πληροφορίες για τις συγκρούσεις που διάρκεσαν πολλές ώρες, ήταν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι αστυνομικές δυνάμεις πριν την πολιορκία της κατοικίας στην περιοχή Γιαλαντζάχ είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν γυναίκες «καμικάζι», οι οποίες τελικά κατάφεραν να πυροδοτήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους σκοτώνοντας τους τρεις αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για τις επιθέσεις σε ισλαμικές οργανώσεις. Την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν εξέφρασε η Μόσχα, ενώ από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν δήλωσε πως οι ΗΠΑ «στέκονται σταθερά στο πλευρό του συμμάχου τους».

Περί «αριστεράς» ανάκαμψης

Πριν από δύο χρόνια, η γαλλική «αριστερά» έβλεπε τα ποσοστά των υποψηφίων της στις προεδρικές εκλογές να συρρικνώνονται και καλούσε σε συστράτευση πίσω από τον Σιράκ για να «αντιμετωπιστεί η απειλή Λεπέν», αφού δεν ήταν ακόμη ο καιρός «για να ασχοληθούμε με τους εαυτούς μας», όπως δήλωνε η Εθνική Γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας, Μαρί Ζορζ Μπουφέ. Ο «κίνδυνος» Λεπέν απομακρύνθηκε και ο κυβερνητικός συνασπισμός - Σοσιαλιστικό Κόμμα, ΚΚ Γαλλίας, Πράσινοι και το Κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - υπέστη δεύτερη ήττα, στις βουλευτικές του Ιούνη 2002.

Τότε, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο γαλλικός λαός θεωρούσε ότι δεν «υπάρχει καμία διαφορά στις πολιτικές θέσεις της «Ενωμένης Αριστεράς» και της δεξιάς «Ενωσης για την Προεδρική Δημοκρατία»» του Σιράκ. Η «Ενωμένη Αριστερά», ως κυβέρνηση, εξόργισε τους ψηφοφόρους ακολουθώντας σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, παγώνοντας ή μειώνοντας τους μισθούς, ιδιωτικοποιώντας σειρά επιχειρήσεων, προχωρώντας σε περισσότερες απολύσεις από ποτέ. Κολοφώνας για την «αριστερή» κυβέρνηση αποδείχτηκε η εφαρμογή του 35ώρου, το οποίο από διεκδίκηση μετατράπηκε σε εφιάλτη για τους εργαζομένους. Κόπηκαν οι υπερωρίες, μειώθηκαν οι μισθοί, επικράτησε πλήρης απορύθμιση λόγω του ελαστικού ωραρίου και εργασιακή ανασφάλεια. Οσο για την ανεργία, αντιμετωπίστηκε στα «χαρτιά», χωρίς καταμέτρηση των προσωρινώς ή μερικώς απασχολούμενων.

Σε αυτήν την πολιτική, ακριβώς, απέδωσαν πολλοί αναλυτές τη δεξιά στροφή του εκλογικού σώματος και ειδικότερα, προς τον ακροδεξιό Λεπέν, που έμοιαζε να είναι ο μόνος που ακούει και μιλά για τα πραγματικά προβλήματα των Γάλλων, που δεν ανέβασαν ξαφνικά «ξενοφοβικό πυρετό». Αυτήν την πολιτική συνέχισε η κυβέρνηση Ραφαρέν. Προχώρησε σε περικοπές στις συντάξεις, στις κοινωνικές δαπάνες, στην Παιδεία και στην Υγεία, προσπαθώντας «να σώσει από την κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία» (σας θυμίζει κάτι αυτό;) και να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα όπως επιτάσσει η ΟΝΕ. Η «Ενωμένη Αριστερά» δεν απέρριψε ουσιαστικά την πολιτική Ραφαρέν, αφού άλλωστε στηρίχτηκε στα δικά της πεπραγμένα.

Ουδείς, φυσικά, μπορεί να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα, που δείχνουν, όπως και τον Ιούνη του 2002, ότι το εκλογικό σώμα, εγκλωβισμένο μεταξύ δύο εκφραστών της ίδιας πολιτικής, επιλέγει απλώς να «τιμωρεί» πρόσωπα. Ας μην κλείνουμε, όμως, τα μάτια και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Αλλωστε, οι γενικολογίες του γραμματέα των Σοσιαλιστών, Φ. Ολάντ, για «ανάγκη πολιτικής αλλαγής», δεν περικλείουν καμία συγκεκριμένη πρόταση, ούτε καν για τους Γάλλους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και επί διακυβέρνησης της «Ενωμένης Αριστεράς» έφτασαν το 18% από 16%.


Ε.Μ.

ΡΩΣΙΑ
Απελάσεις με ΝΑΤΟικό παρασκήνιο

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα τρεις Λιθουανούς διπλωμάτες, ανακοινώθηκε χτες από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι τρεις διπλωμάτες θα απελαθούν «για δραστηριότητες ασυμβίβαστες προς τη διπλωματική τους ιδιότητα και επειδή έβλαψαν τα συμφέροντα της Ρωσίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Στα τέλη Φλεβάρη, η Λιθουανία είχε απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπίας, διευκρινίζοντας πως οι δραστηριότητές τους αποτελούσαν «απειλή για την ασφάλεια της Λιθουανίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Λιθουανία όπως και οι υπόλοιπες δημοκρατίες της Βαλτικής εντάχθηκαν και επισήμως στο ΝΑΤΟ και αμέσως τέθηκαν υπό την εναέρια «προστασία» του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ