ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η παράσταση

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε επίσημη παραδοχή ότι σκότωσαν «τέσσερις αμάχους» την περασμένη βδομάδα προχώρησαν οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, κατά τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Χελμάντ. Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για αρκετούς αμάχους νεκρούς, με το στρατό κατοχής να επιχειρεί με μία ακόμα υποκριτική συγγνώμη να ελαφρύνει την κατάσταση. Ο εγκάθετος πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, έδωσε τη δική του παράσταση «συμπόνιας» προς το λαό του Αφγανιστάν, καταδικάζοντας δήθεν τις ομάδες δολοφόνων και τα εγκλήματα κατά αμάχων από κατοχικές δυνάμεις που δημοσιοποιήθηκαν από τα περιοδικά «Der Spiegel» και «Rolling Stone», χαρακτηρίζοντας τις δολοφονίες «συγκλονιστικές, αποκρουστικές και αντίθετες στη λογική» και πως έγιναν για «διασκέδαση» από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι οι «απλοί Αμερικανοί πρέπει να μάθουν ότι οι Αφγανοί, νέοι και γέροι, βασανίζονται στο όνομά τους».

Στο βορειοδυτικό Πακιστάν χτες έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμα 12, όταν βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σουάμπι.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Να τερματιστούν οι «ξένες επεμβάσεις»...

...ζήτησε σήμερα η αντιπολίτευση

ΜΑΝΑΜΑ.--

«Να τερματιστούν άμεσα οι ξένες επεμβάσεις παντός είδους στο Μπαχρέιν», ζήτησε χτες ο επικεφαλής του σιιτικού αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, Wefaq, όπου συμμετέχουν επτά κόμματα. Ο σεΐκ Αλι Σαλμάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα του εμιράτου, κάλεσε ανοιχτά «το Ιράν να σταματήσει τις παρεμβάσεις του στο Μπαχρέιν» και «τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Συμβουλίου του Κόλπου ν' αποσύρουν άμεσα τα στρατεύματά τους», αποδεχόμενος την πρόταση του Κουβέιτ για διαμεσολάβηση. Τόνισε ότι το Μπαχρέιν «δεν μπορεί να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης ξένων δυνάμεων και ξένων συμφερόντων», καταλήγοντας ότι θα πρέπει και η ηγεσία του εμιράτου να «ακούσει» τους διαδηλωτές και να πάψει να καλλιεργεί την εικόνα ότι πρόκειται «για ξένη συνωμοσία».

Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν με καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι ακόμη και τώρα, δηλαδή αρκετές μέρες μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εισέρχονται σε νοσοκομεία και παρενοχλούν, ή ακόμη και συλλαμβάνουν, «υπόπτους για αντικαθεστωτική δράση». Επισήμως, το εμιράτο έχει ανακοινώσει 24 νεκρούς από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας και 250 συλληφθέντες, ενώ σε 44 ανέρχονται οι αγνοούμενοι. Εδώ και δύο βδομάδας, στο εμιράτο γύρω από κρατικά κτίρια και ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν αναπτυχθεί 1.500 στρατιώτες από Σ. Αραβία και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο εμίρης αλ Κχαλίφα ενεργοποιώντας σχετικό άρθρο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Υπενθυμίζεται ότι το εμιράτο είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καθώς φιλοξενεί την έδρα του 5ου αμερικανικού στόλου, ο οποίος ελέγχει τον Κόλπο, και βρίσκεται δίπλα στις πλούσιες, ενεργειακά, περιοχές της Σ. Αραβίας, όπου κατοικεί η σιιτική μειονότητα. Η πλειοψηφία των αυτοχθόνων (που μετά βίας ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο) είναι σιίτες (ζητούν περισσότερες ελευθερίες και συμμετοχή στη διακυβέρνηση) και στη βασιλεία βρίσκεται μια σουνιτική οικογένεια εδώ και δύο αιώνες.

ΣΥΡΙΑ
Ο Ασαντ καταγγέλλει «ξένη συνωμοσία»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Σε συνωμοσία ξένων δυνάμεων, η οποία στοχεύει στην πρόκληση διαθρησκευτικής και διαδογματικής έντασης που θα διαρρήξει την εθνική ενότητα», απέδωσε τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 61 άνθρωποι και έχει τραυματιστεί άγνωστος αριθμός άλλων, ο Πρόεδρος της χώρας. Ο Σύρος Πρόεδρος δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη εχθρική δύναμη, ενώ η αναφορά του αφορούσε κυρίως το γεγονός ότι σε κάποιες από τις διαδηλώσεις, κυρίως στο νότο της χώρας, ακούστηκαν πολλά συνθήματα θρησκευτικού περιεχομένου, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά για το ποιες δυνάμεις βρίσκονται πίσω από τις διαμαρτυρίες.

Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ, σε μια σύντομη ομιλία του προς το Κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι «τα αιτήματα της πλειοψηφίας των διαδηλωτών είναι εύλογα», ότι «η προεδρία στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις» και ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα έχει ως στόχο να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να μειώσει την ανεργία». Απέφυγε, όμως, να αναφερθεί στα σημεία εκείνα στα οποία θεωρεί «εύλογα τα αιτήματα των διαδηλωτών». Ούτε έκανε αναφορά στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που ισχύει στη χώρα από το 1963, ούτε σε υιοθέτηση νέας νομοθεσίας που θα διασφαλίζει την ελευθερία των ΜΜΕ και της λειτουργίας πολλών κομμάτων.

Ενα σημείο τριβής ήταν η αποστροφή του Προέδρου, σύμφωνα με την οποία «οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν και έχουν σαφή εντολή να μην βλάπτουν διαδηλωτές», κάτι που δε συνάδει με τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη νότια πόλη Ντεράα, ούτε στο λιμάνι της Λατάκειας. Τη συγκεκριμένη εκδοχή είχε διατυπώσει και η Σάαμπαχ, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι ο μεγάλος αριθμός θυμάτων οφείλεται σε λάθος επιλογές τοπικών ηγεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Χθες αμέσως μετά την ομιλία Ασαντ, αναφέρθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με κύρια συνθήματα «ελευθερία, ειρήνη, όχι διχόνοια» στη Λατάκεια. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ακούστηκαν πυροβολισμοί σε διάφορα σημεία κοντά στις συγκεντρώσεις.

ΥΕΜΕΝΗ
Αντιπαράθεση μερίδων της εξουσίας

ΣΑΝΑ'Α.--

Την πρόταση να παραδώσει τις εξουσίες του σε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα επιβλέψει τις αλλαγές στο Σύνταγμα και τη διεξαγωγή εκλογών μετά από τις οποίες θα αποχωρήσει από την προεδρία επανέλαβε, χθες, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ισλαμικού κόμματος «Ισλάχ». «Ελιγμούς» χαρακτήρισε τις προτάσεις ο Μουχάμαντ αλ Κάχταν, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, απορρίπτοντάς τες στο σύνολό τους και επιμένοντας στην άμεση αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία.

Ο Κάχταν, όπως και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν, σχεδόν, ανοιχτά τον Σάλεχ ότι, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, «αξιοποιεί την παρουσία της "αλ Κάιντα" για να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές, αλλά και τις ξένες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, προκειμένου η παρουσία του στην εξουσία να θεωρείται απαραίτητη». Ως τελευταίο επεισόδιο αυτής της «σχέσης» αναφέρουν την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών, στην επαρχία Αμπιάν, την Κυριακή, που στοίχισε τη ζωή σε 100 πολίτες και τραυμάτισε 80.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, η αποθήκη είχε λεηλατηθεί από ενόπλους που έμοιαζαν φανατικοί ισλαμιστές. Ο κυβερνήτης της Αμπιάν υποστήριξε ότι «ήταν πράκτορες της κυβέρνησης», ενώ άλλοι αντιπολιτευόμενοι υποστήριξαν ότι επρόκειτο για «λεηλασία» της «αλ Κάιντα» σε έμμεση συνεννόηση με την ηγεσία Σάλεχ. Και οι δύο εκδοχές, πάντως, συμφωνούν ότι απώτερος στόχος ήταν η πρόκληση χάους και τρόμου, προκειμένου η εξουσία Σάλεχ να φαίνεται «απαραίτητη».

Αν και χαμηλότερου τόνου, παρόμοιου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Σεΐκ Σάντικ αλ Αχμαρ, επικεφαλής της φυλής «Χασίντ» (της μεγαλύτερης στη χώρα, στην οποία ανήκει και ο Σάλεχ). Σε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέραλντ Φάιαρσταϊν, ο ισχυρότατος φύλαρχος έδωσε τα «δικά του διαπιστευτήρια», τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση «εγγυάται μια αξιοπρεπή έξοδο στον Σάλεχ» και ότι «οι φυλές, το ισλαμικό κόμμα και άλλες δυνάμεις μπορούν ν' αντιμετωπίσουν καλύτερα τους ισλαμιστές της "αλ Κάιντα" γιατί το εννοούν και δεν το δηλώνουν απλώς, όπως άλλοι».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΑΒΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Με στόχο τη διεύρυνση εμπορικών συμφωνιών

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Στην Ουρουγουάη βρίσκεται από χτες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, στο πλαίσιο της περιοδείας στη Νότια Αμερική, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα με την επίσκεψή του στην Αργεντινή. Κύριος στόχος της περιοδείας είναι η περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ετσι στην Αργεντινή, στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες και την πολιτική ηγεσία της χώρας, υπέγραψε σειρά συμφωνιών που προβλέπουν την εισαγωγή οχημάτων και γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και τουλάχιστον 600.000 τόνων τροφίμων από την Αργεντινή προς τη Βενεζουέλα. Επίσης συμφώνησαν για την επένδυση και την οικοδόμηση στη Βενεζουέλα 20 βιομηχανικών μονάδων εκ μέρους του Εθνικού Ινστιτούτου Βιομηχανικής Τεχνολογίας της Αργεντινής (ΙΝΤΙ). Θέμα της ατζέντας των δύο ηγετών ήταν και η πλήρης ένταξη της Βενεζουέλας, ως μέλος, στην Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) όπως και άλλα κοινά σχέδια που θα ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις.

Στην Ουρουγουάη, ο πρόεδρος Τσάβες συναντήθηκε χτες με τον ομόλογό του, Χοσέ Μουχίκα, και είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση των δύο ηγετών από τη στιγμή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Χοσέ Μουχίκα, το Μάρτη του 2010.

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών, ειδικά στον τομέα της Ενέργειας. Πρόκειται για τη συμφωνία κοινοπραξίας μεταξύ των δύο κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών, της βενεζουελάνικης «PdVSA» και της ουρουγουανής «Ancap», για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη ζώνη του Ορινόκο, που προβλέπει την επένδυση εκ μέρους της Ουρουγουάης 500 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της «Ancap», Ραούλ Σέντιτς, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο χώρες ευελπιστούν πως από τα έσοδα του κοινού σχεδίου θα εξευρεθούν τα κονδύλια για αναπτυξιακά έργα στο Αγιακούτσο της Βενεζουέλας.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του προέδρου Τσάβες, είναι η Βολιβία και η Κολομβία.

ΚΟΥΒΑ
Ολοκληρώνεται η επίσκεψη Τζ. Κάρτερ

ΑΒΑΝΑ._

Συνάντηση με τον Κουβανό Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο είχε την Τρίτη ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν για διεθνή ζητήματα καθώς και για τις σχέσεις των δύο χωρών, ανακοινώθηκε σε δελτίο Τύπου που μετέδωσε η κουβανική τηλεόραση. Ο Κουβανός Πρόεδρος επανέλαβε την θέληση της Αβάνας για την έναρξη ενός διαλόγου με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για οποιοδήποτε ζήτημα, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και χωρίς όρους με τον απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, από την Δευτέρα που έφθασε στο νησί, είχε συνομιλίες με Κουβανούς αξιωματούχους, με μέλη της εβραϊκής κοινότητας που ζει στην Κούβα καθώς και με τον καρδινάλιο Χάιμι Ορτέγα, ενώ πριν την αναχώρησή του αναμενόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου. Ο Κάρτερ ανακοίνωσε πως συναντήθηκε χτες και με τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, αλλά και με τον Αμερικανό Αλαν Φίλιπ Γκρος, που είχε συλληφθεί το Δεκέμβρη του 2009 καθώς επιδιδόταν στην παράνομη διανομή μέσων δορυφορικής επικοινωνίας και έχει καταδικαστεί σε 15χρονη κάθειρξη.

Πάντως, τα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν πως ο Κάρτερ είχε χτες το πρωί συνάντηση για πρόγευμα σε ξενοδοχείο της Παλιάς Αβάνας με λεγόμενους «αντικαθεστωτικούς», ανάμεσα στους οποίους και 10 πρόσφατα αποφυλακισμένοι καθώς και με τις λεγόμενες «γυναίκες στα λευκά», χωρίς ωστόσο να δίνονται παραπέρα πληροφορίες. Πρόκειται για μεμονωμένα άτομα που έχουν στηριχθεί, καθοδηγηθεί και χρηματοδοτηθεί από αμερικανικές υπηρεσίες με στόχο τις προσπάθειες ανατροπής της σοσιαλιστικής Κούβας.

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή της τη Δευτέρα, 4/4/2011, ώρα 5.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΟΛ, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ο απολογισμός και προγραμματισμός δράσης, ο οικονομικός απολογισμός και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και οι αρχαιρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ