ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αντέχει», αλλά μόνο για παροχές στο κεφάλαιο

Γενναία κρατική ενίσχυση στους χρυσοκάνθαρους του πλούτου για να φέρουν και να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ εμμένει στην εφαρμογή της αντιλαϊκής οικονομικής της πολιτικής

Πλουσιοπάροχες φοροαπαλλαγές, γενναιόδωρες κρατικές επιχορηγήσεις και άλλα προκλητικά - και ταυτόχρονα σκανδαλώδη - προνόμια («αναπτυξιακά κίνητρα» τα αποκαλούν), ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα να υλοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η εξαγγελία του νέου μποναμά για το μεγάλο κεφάλαιο γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία οι κυβερνώντες εμμένουν στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με το επιχείρημα της «αντοχής της οικονομίας»! Με το νέο πακέτο μέτρων, που εξήγγειλε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης - στο «παρά πέντε» του ανασχηματισμού και της συνεδρίασης του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ - η κυβέρνηση εναποθέτει και πάλι όλες τις ελπίδες της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (άρα και την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, όπως ανεργία, ελλείμματα, δημόσιο χρέος, φτώχεια κλπ.) στην αποφασιστική ενίσχυση του μεγάλου, ξένου και ντόπιου, κεφαλαίου.

Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου - με δεκαετείς συμβάσεις μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, που θα προβλέπουν, τόσο την τεκμαρτή φορολόγηση, όσο και την απαλλαγή των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από κάθε φορολογικό έλεγχο - «τομή στην επιδίωξη να προσελκυστούν μεγάλες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα»!

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο πως η δέσμη των μέτρων, που έχουν στόχο, κυρίως, την προσέλκυση ξένων μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα, κινείται στον αστερισμό της λογικής των «αναπτυξιακών κινήτρων», που είχαν νομοθετηθεί στις αρχές της δεκαετίας του '50, του '60 και στην περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών με τους νόμους 2687/53, 4171/61, 89/67 κλπ. Η όλη «αναπτυξιακή» και «επενδυτική» πολιτική της κυβέρνησης κινείται στον αστερισμό της λογικής του «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε»... Ετσι ενισχύεται η κερδοσκοπική ασυδοσία, ενώ ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», ανάμεσα στ' άλλα, παρέχει κρατικές ενισχύσεις και άλλα «κίνητρα», στους επιχειρηματίες που θα επενδύσουν κεφάλαιο στις γειτονικές βαλκανικές χώρες...


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΝΕΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Δίνουν και τα... ρέστα τους για τις ξένες επενδύσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι ρυθμίσεις του «αναπτυξιακού» νόμου, υπόσχονται στους Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες γρήγορο και εύκολο κέρδος, συμβολική φορολογία και, φυσικά, φορολογική ασυλία τουλάχιστον για... 10 χρόνια. Να σημειώσουμε, παρενθετικά, ότι «τουλάχιστον» για 10 χρόνια ήταν και τα προνόμια (φορολογικά και άλλα) που είχαν ψηφιστεί με τους -αποικιοκρατικού χαρακτήρα- «αναπτυξιακούς» νόμους 8967/53, 4171/61 κλπ. Το κόστος αυτών των ρυθμίσεων -που θα φορτωθεί στις πλάτες του εργαζόμενου ελληνικού λαού για να ενισχυθεί η κερδοφορία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων- δικαιολογήθηκε από τον υπουργό Οικονομίας με το επιχείρημα ότι o νέος αναπτυξιακός νόμος «θα αποτελέσει τομή στην επιδίωξη να προσελκυστούν μεγάλες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα» καθώς, όπως είπε, με ανάλογα μέτρα πέτυχαν την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων η Βρετανία και η Ιρλανδία. Ο υπουργός, σκόπιμα, αποσιώπησε το γεγονός ότι σ' αυτές τις δύο χώρες, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η φτώχεια και η ανεργία και τα άλλα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, καθώς τα οφέλη από τις ξένες επενδύσεις κατέληξαν- πολλαπλασιασμένα- στα θησαυροφυλάκια των πολυεθνικών και των μονοπωλίων!

Αν και οι κατευθυντήριες γραμμές του νέου σχεδίου «αναπτυξιακού» νόμου είναι σαφέστατες, παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα ο τρόπος προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης, οι συντελεστές φορολογίας των κερδών, το ύψος των επενδύσεων που θα μπορούν να χαρακτηριστούν «μεγάλες», ο φορολογικός συντελεστής στον οποίο θα υπάγονται οι «μεγάλες» επενδύσεις κλπ.

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις που προτίθεται να θεσπίσει η κυβέρνηση (θα τεθούν υπόψη των κοινωνικών εταίρων), με στόχο να έχουν ψηφιστεί μέχρι το Σεπτέμβρη, είναι οι ακόλουθες:

Επιχορηγήσεις

1. Βελτιώνονται τα κίνητρα (επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ) για μεγάλες επενδύσεις και επενδύσεις εταιριών με διεθνοποιημένη δραστηριότητα. Αποσυνδέεται η επιχορήγηση και επιδότηση λίζινγκ (leasing) από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την άρση του περιορισμού ανώτατου ποσού επιχορήγησης και επιδότησης leasing που ισχύει σήμερα (15 εκατ. ευρώ ή 1,5 δισ. δρχ.) για επενδύσεις ίδρυσης νέων μεταποιητικών μονάδων. Η αποσύνδεση, ισχύει σε περιπτώσεις που:

  • το κόστος επένδυσης είναι άνω των 40 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται τουλάχιστον 200 νέες θέσεις απασχόλησης. Το μέτρο αφορά τις μεγάλες επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου.
  • το κόστος επένδυσης είναι άνω των 15 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται τουλάχιστον 75 νέες θέσεις απασχόλησης και η επένδυση πραγματοποιείται από φορέα του οποίου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα στη διεθνή αγορά, στον τομέα των επενδύσεων (ελάχιστος κύκλος εργασιών στην αλλοδαπή 30 εκατ. ευρώ).

2. Αυξάνεται το ποσό της δωρεάν κρατικής επιχορήγησης ανά δημιουργούμενη νέα θέση εργασίας κατά 5.000 ευρώ (από 45.000 σε 50.000 ευρώ).

3. Αυξάνεται σημαντικά το ποσό της κρατικής επιχορήγησης στις επενδύσεις τουρισμού. Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 5.500.000 ευρώ (από 4.500.000 σε 10.000.000 ευρώ), το ύψος του ενισχυόμενου κόστους επενδύσεων ολοκληρωμένης μορφής εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων.

4. Ενισχύονται σημαντικά οι επιχορηγήσεις σε επενδύσεις για νέα και εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας προϊόντα. Γι' αυτή την κατηγορία επενδύσεων, αποσυνδέεται η επιχορήγηση από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και καταργείται ο περιορισμός ανώτατου ποσού επιχορήγησης που ισχύει σήμερα (15 εκατ. ευρώ).

Φοροαπαλλαγές και φοροασυλία

Για τις «παλιές επιχειρήσεις» - δηλαδή επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα:

  • Καθιερώνεται εναλλακτική δυνατότητα δημιουργίας αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις, αντί των φορολογικών εκπτώσεων που προβλέπονται σήμερα.
  • Παρέχεται δυνατότητα ενίσχυσης με επιχορήγηση στις περιπτώσεις που επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Η ενίσχυση θα ισούται με αυτή που δικαιούνται οι νέες επιχειρήσεις μειωμένη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Καθιερώνεται «τεκμαρτός προσδιορισμός κερδών» με την υπογραφή «φορολογικής σύμβασης». Συγκεκριμένα, για τις νέες επιχειρήσεις, επενδύσεις των οποίων υπάγονται στα κεφαλαιακά κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, δίνεται η δυνατότητα επιλογής συστήματος «τεκμαρτής» φορολόγησης για μία δεκαετία. Στην περίπτωση αυτή «τα φορολογητέα καθαρά κέρδη θα προσδιορίζονται σε ποσοστό 7% του ποσού των κεφαλαίων που επενδύονται και θα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής φορολόγησης». Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης, η τεκμαρτή φορολογία να προσδιορίζεται με βάση ποσοστό του κύκλου εργασιών ή με βάση ποσοστό των κερδών.

Με συνοπτικές διαδικασίες

Με άλλες ρυθμίσεις, «απλουστεύονται» και επιταχύνονται οι διαδικασίες, για την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων καθώς και την καταβολή των κρατικών επιχορηγήσεων ή τη χορήγηση των σχετικών φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων. Συγκεκριμένα:

  • Επιταχύνονται οι διαδικασίες και ο χρόνος μέσα στον οποίο θα καταβάλλεται η δωρεάν κρατική επιχορήγηση στους ιδιώτες επενδυτές. Μέρος της επιχορήγησης μπορεί να καταβάλλεται πριν από την ολοκλήρωση της επένδυσης, με την υποβολή εγγυητικής επιστολής τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης.
  • Καταργείται το κίνητρο της επιδότησης τόκων μεσομακροπρόθεσμων επενδυτικών δανείων. Για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου θα λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση της τράπεζας που εγκρίνει επενδυτικό δάνειο.
  • Για τις τουριστικές επενδύσεις παρέχονται οριζόντια κίνητρα πανελλαδικά.

Φαίνεται ότι για τους κυβερνώντες, το «πάθημα» από την πολυεθνική ΠΑΛΚΟ, που έκλεισε το εργοστάσιο στα Πετράλωνα και πέταξε στο δρόμο της ανεργίας 500 εργάτριες, δεν έγινε μάθημα, αφού διατηρεί τη διάταξη που προβλέπει την επιχορήγηση επενδύσεων που θα γίνονται στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Απλά, για τα μάτια του κόσμου και επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, προβλέπεται η θέσπιση διάταξης σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό θα πρέπει να μη διακόπτουν τις εργασίες και να διατηρούν τις θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα των διασυνδεμένων με αυτές επιχειρήσεων.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Τα έργα βιτρίνας και οι «βεσπασιανές»

You Will have Olympic Games. Have you enough toilets? (σε απλή μετάφραση: Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχετε. «Βεσπασιανές», δηλαδή αποχωρητήρια, έχετε;).

Προκλητική, η ερώτηση του ξένου συνομιλητή μας, αλλά και προβληματισμένη η απάντηση, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν, όπως μας λένε, «εθνική υπόθεση», στην οποία καλούνται να συνεισφέρουν και οι... ιερόδουλες.

Αλήθεια, πέρα από τα έργα βιτρίνας, με καθυστερήσεις, αναθεωρήσεις, υπερβάσεις, αναβολές, προχειρότητες, υπάρχουν, δημόσια αποχωρητήρια, «βεσπασιανές» τις είπε με λεπτότητα και ιστορική γνώση ο ξένος φίλος μας, που να ανταποκρίνονται, κυριολεκτικά στις ανάγκες των ιθαγενών και των ξένων επισκεπτών, που «στενεμένοι» καταφεύγουν σε τουαλέτες ξενοδοχείων, καταστημάτων κλπ;

Οι «διευκολύνσεις» αυτές δεν αποτελούν λύση, όπως και οι λίγες χημικές τουαλέτες - «τηλεφωνικοί θάλαμοι» και οι σκοτεινές γωνιές των δρόμων της Αθήνας που παίρνουν τη θέση των χώρων εκείνων όπου «και οι βασιλιάδες πηγαίνουν μόνοι», μαζί με τους σφουγγοκωλάριους... και που θυμίζουν τους παλιούς και όχι πολύ μακρινούς εκείνους καιρούς, όπου φιγουράριζε η απαγορευτική εκείνη φράση: «απαγορεύεται το ουρείν», που συνοδευόταν από μεγάλους σταυρούς, για να οριοθετήσουν το... άβατο, στις μάντρες των οικοπέδων.

Αγώνες, λοιπόν, έχουν την αποκοτιά να έχουμε. «Βεσπασιανές όμως, δηλαδή αποχωρητήρια, δεν έχομε... Η λέξη αυτή προήλθε από το Ρωμαίο εκείνο, αυτοκράτορα, έναν από τους Βεσπασιανούς, που παράλληλα με τις πολεμικές εκστρατείες, δε θεωρούσε ταπεινό να γεμίσει τη Ρώμη με «ανακουφιστήρια» και να μείνει έτσι στην Ιστορία!

Στο αρχαιολογικό Δίον της Μακεδονίας, αλλά και τις εκσκαφές για το μετρό και τις ανασκαφές, εντύπωση προκαλεί το αποχετευτικό σύστημα. Τα έργα, αντίθετα, της βιτρίνας και το μακιγιάρισμα των προσόψεων αποτελούν τις επιλογές εντυπωσιασμού που διαλέγουν οι επίγονοι.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ