ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα φορο-επιδρομή στη μικρή ακίνητη περιουσία

Εφιαλτικά τα σχέδια που διαρρέονται ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Πλευρές της νέας άγριας φορο-επιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων έρχονται συνεχώς στην επικαιρότητα, καθώς η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται, ίσως και τις επόμενες μέρες, να καταθέσει στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται νέα άγρια φορολογία της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, με τη φορολόγηση, για πρώτη φορά, αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών ακινήτων, τα οποία, έως σήμερα, παρέμεναν αφορολόγητα.

Συγκεκριμένα, στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης είναι η θέσπιση ενός νέου υπερ-φόρου για την ακίνητη περιουσία, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Εκτακτο Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που θεσπίστηκε τον προηγούμενο Οκτώβρη (το γνωστό χαράτσι στα ακίνητα) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Σκοπός, όμως, των συντακτών του νομοσχεδίου είναι ο νέος υπερ-φόρος να έχει τα ίδια εισπρακτικά αποτελέσματα με τους φόρους που θα καταργήσει (3 δισ. ευρώ).

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι επιχειρείται απλώς μία ανακατανομή των φορολογικών βαρών, μέσω της μείωσης της επιβάρυνσης των κατόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της αντικατάστασης των μειωμένων εσόδων από την πηγή αυτή με την επέκταση της φορολογίας σε ακίνητα τα οποία μέχρι σήμερα παρέμεναν αφορολόγητα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από το φόρο στα αγροτεμάχια θα εξαιρεθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γεγονός που θα επιταχύνει τις διαδικασίες συγκέντρωσης της γης στα χέρια των κατόχων μεγάλων αγροτικών εκτάσεων, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με το γεωργικό επάγγελμα. Αντίθετα, οι μικροαγρότες, οι οποίοι αναγκάζονται να συμπληρώσουν το εισόδημά τους προσφεύγοντας σε εποχιακές δραστηριότητες, δε θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις

Στο μεταξύ, νέα διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και έξι ακόμα συναρμόδιους υπουργούς, με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις, πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκε εκ νέου η πορεία κατάρτισης του νομοσχεδίου με τα 77 σημεία για τη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η άρση των διατάξεων προηγούμενων νόμων που προέβλεπαν την υποχρεωτική συμμετοχή του Δημοσίου με συγκεκριμένο ποσοστό στη μετοχική σύνθεση επιχειρήσεων οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί «στρατηγικής σημασίας» (ΔΕΗ. ΕΛΠΕ κ.ά.), η ρύθμιση κρατικών ενισχύσεων που είχαν λάβει στο παρελθόν εταιρείες που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, η κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν την υποχρεωτική, ή προαιρετική συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα ΔΣ των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων κ.ά.

Πρώτοι στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων - αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 - βρίσκονται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ μαζί με το διαχειριστή δικτύου ΔΕΣΦΑ, το Ελληνικό, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ.

Για τη συγκυβέρνηση η γρήγορη εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, υποδομών και ακίνητης περιουσίας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας, επειδή θέλει να τις αξιοποιήσει σαν πειστήριο της αποφασιστικότητάς της να προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις τα προβλεπόμενα από τις δανειακές συμφωνίες υπέρ του κεφαλαίου.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Πεδίο ανταγωνισμών η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Πληθαίνουν τα σενάρια για ενδεχόμενο συμβιβασμό στο ζήτημα της αγοράς χρέους

Τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη κοντράρονται για λογαριασμό των μονοπωλίων τους στο ζήτημα της αγοράς χρέους από την ΕΚΤ
Τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη κοντράρονται για λογαριασμό των μονοπωλίων τους στο ζήτημα της αγοράς χρέους από την ΕΚΤ
Συνεχίζονται τα παζάρια των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρωζώνης για την αναζήτηση ενός ακόμα συμβιβασμού, στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης που βαθαίνει. Στο επίκεντρο βρίσκεται σταθερά η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται χοντρό «παιχνίδι», ανεξάρτητα από το αν η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις για το ρόλο της τράπεζας στην αγορά χρέους κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ηδη δίνουν και παίρνουν τα σενάρια και οι διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι πρόκειται να εισηγηθεί απεριόριστη αγορά ομόλογων, διευρύνοντας το ρήγμα με τη γερμανική Bundesbank, που αντιδρά σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Σχολιάζοντας τη στάση της Γερμανίας, ο Μ. Ντράγκι είχε πει τις προηγούμενες μέρες πως η αγορά από την ΕΚΤ κρατικών ομολόγων διάρκειας μέχρι τριών ετών, δε συνιστά εκτύπωση νέου χρήματος, δείχνοντας έτσι και το πεδίο του συμβιβασμού, το οποίο πιθανά θα είναι η διάρκεια των ομολόγων στα οποία θα παρεμβαίνει η ΕΚΤ και μάλιστα -όπως αναφέρεται- με ανοιχτό το ύψος των επιτοκίων.

Το σχέδιο - εισήγηση Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλέπει ότι η αγορά κρατικών ομολόγων θα γίνεται «υπό την αίρεση της τήρησης των δεσμεύσεων που θα έχει αναλάβει η κάθε χώρα έναντι του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης», δηλαδή υπό την πίεση μνημονίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα παρευρεθεί και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση της ΕΚΤ θα αναμένει την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Σεπτέμβρη, για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έστειλε την Τρίτη στους 17 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης έναν κατάλογο με δυνητικές επιλογές, όσον αφορά το νέο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η θέσπιση πλαφόν για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και τα spreads (απόκλιση) σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αγοράζει ένα φάσμα στοιχείων ενεργητικού και όχι μόνο κρατικά ομόλογα.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο «να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα» και επανέλαβε πως θα πρέπει να δημοσιευτεί η έκθεση της τρόικας για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση του δανείου. Από κοντά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γ. Βέστερβελε, ο οποίος επανέλαβε χθες πως «η βοήθεια στην Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος, αλλά προϋποθέτει υλοποίηση των συμφωνηθέντων».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αποπροσανατολισμός με μοιρασμένους ρόλους

Σηκώνουν κουρνιαχτό για να κρύψουν τη στρατηγική συμφωνία τους στο τσάκισμα του λαού

Επικοινωνιακό «κουρνιαχτό», με αφορμή το χρόνο διεξαγωγής της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση και με στόχο να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα ενόψει του νέου πακέτου μέτρων, σηκώνουν με μοιρασμένους ρόλους οι ηγεσίες των κυβερνητικών εταίρων.

Χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά, από τον οποίο ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τις επαφές του στο Βερολίνο, τόσο στον ίδιο, όσο τον Φ. Κουβέλη. Μάλιστα, συνεργάτες του Βενιζέλου εμφάνιζαν «ενοχλημένο» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ενημερώθηκε άμεσα από τον υπουργό Οικονομικών για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν τη συνάντηση του Αν. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας την επόμενη Δευτέρα, «γιατί οι εξελίξεις πυκνώνουν». Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απέφυγε να καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή της σύσκεψης.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι ο Ευάγ. Βενιζέλος ζήτησε την «άμεση διεξαγωγή σύσκεψης» μέσα στη βδομάδα, προκειμένου όπως υποστήριζαν να «καθοριστεί κοινή γραμμή για τα μέτρα» πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα. «Δεν έχει νόημα να γίνει μετά η συνάντηση, μόνο για να υπάρξει η επικύρωση των μέτρων», υποστήριζαν οι ίδιες πηγές. Πίσω από τη νέα φαρσοκωμωδία, οι εταίροι της τρικομματικής συγκυβέρνησης θέλουν να κρύψουν ότι έχουν συμφωνήσει στο σύνολο των σκληρών μέτρων και επιδιώκουν με «τερτίπια» να στρέψουν αλλού την προσοχή του λαού.

Αργά χτες το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Βενιζέλο και Κουβέλη για να τους ενημερώσει σχετικά με τη συνάντηση με τον Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, ο Ευ. Βενιζέλος συνέχισε και χτες το πρόγραμμα των επαφών με υπουργούς της συγκυβέρνησης και συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να δηλώσει την απόλυτη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην υλοποίηση των αντιδραστικών πολιτικών της συγκυβέρνησης. «Ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια πρέπει να εφαρμοστεί, αφού ως θεσμός αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση, υπερασπιζόμενος το νόμο-έκτρωμα που οδηγεί στη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε επίσης με τους προέδρους των ομοσπονδιών του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, στους οποίους υποσχέθηκε ότι το πετσόκομμα στους μισθούς τους θα γίνει με «εσωτερική ισορροπία και δικαιοσύνη»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ