Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Πεδίο ανταγωνισμών η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Πληθαίνουν τα σενάρια για ενδεχόμενο συμβιβασμό στο ζήτημα της αγοράς χρέους

Τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη κοντράρονται για λογαριασμό των μονοπωλίων τους στο ζήτημα της αγοράς χρέους από την ΕΚΤ
Τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη κοντράρονται για λογαριασμό των μονοπωλίων τους στο ζήτημα της αγοράς χρέους από την ΕΚΤ
Συνεχίζονται τα παζάρια των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρωζώνης για την αναζήτηση ενός ακόμα συμβιβασμού, στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης που βαθαίνει. Στο επίκεντρο βρίσκεται σταθερά η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται χοντρό «παιχνίδι», ανεξάρτητα από το αν η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις για το ρόλο της τράπεζας στην αγορά χρέους κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ηδη δίνουν και παίρνουν τα σενάρια και οι διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι πρόκειται να εισηγηθεί απεριόριστη αγορά ομόλογων, διευρύνοντας το ρήγμα με τη γερμανική Bundesbank, που αντιδρά σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Σχολιάζοντας τη στάση της Γερμανίας, ο Μ. Ντράγκι είχε πει τις προηγούμενες μέρες πως η αγορά από την ΕΚΤ κρατικών ομολόγων διάρκειας μέχρι τριών ετών, δε συνιστά εκτύπωση νέου χρήματος, δείχνοντας έτσι και το πεδίο του συμβιβασμού, το οποίο πιθανά θα είναι η διάρκεια των ομολόγων στα οποία θα παρεμβαίνει η ΕΚΤ και μάλιστα -όπως αναφέρεται- με ανοιχτό το ύψος των επιτοκίων.

Το σχέδιο - εισήγηση Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλέπει ότι η αγορά κρατικών ομολόγων θα γίνεται «υπό την αίρεση της τήρησης των δεσμεύσεων που θα έχει αναλάβει η κάθε χώρα έναντι του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης», δηλαδή υπό την πίεση μνημονίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα παρευρεθεί και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση της ΕΚΤ θα αναμένει την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Σεπτέμβρη, για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έστειλε την Τρίτη στους 17 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης έναν κατάλογο με δυνητικές επιλογές, όσον αφορά το νέο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η θέσπιση πλαφόν για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και τα spreads (απόκλιση) σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αγοράζει ένα φάσμα στοιχείων ενεργητικού και όχι μόνο κρατικά ομόλογα.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο «να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα» και επανέλαβε πως θα πρέπει να δημοσιευτεί η έκθεση της τρόικας για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση του δανείου. Από κοντά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γ. Βέστερβελε, ο οποίος επανέλαβε χθες πως «η βοήθεια στην Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος, αλλά προϋποθέτει υλοποίηση των συμφωνηθέντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ