Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσακώνονται για τη μορφή της διαχείρισης

-- Είπατε κι εσείς ότι η κρίση θα πιάσει πάτο, πολλοί λένε ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ του Νοεμβρίου θα κρίνει εν πολλοίς και την υπόθεση της Ελλάδας. Λέτε όμως και εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε και διαφορετικές κυβερνήσεις. Διακρίνετε μετά τη σύνοδο κορυφής ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

-- Εξελίξεις θα έχουμε και ιδιαίτερα και στην ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος. Οι εκδηλώσεις που γίνανε στις 3 Σεπτέμβρη τι δείχνουν; Τώρα το αν θα οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης; Εντάξει είναι μια εξέλιξη, ανατροπή επί της ουσίας δεν θα είναι. Αλλά ως εξέλιξη δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε, αλλά τι να σας πω τώρα; Να κάνουμε και τέτοια πρόβλεψη;

Αυτό που υπογραμμίζουμε εμείς και έχει σημασία: Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι αν ήταν κυβέρνηση θα μας είχε πάει στη δραχμή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι μας οδηγεί στη δραχμή. Εμείς θεωρούμε ότι ούτε η μία κυβέρνηση ούτε η άλλη έχει επιλογή τη δραχμή. Εκτός αν διασπαστεί η ΕΕ. Η επιλογή τους είναι στον ένα ή στον άλλο βαθμό να ανταποκριθούν στους στόχους της καπιταλιστικής οικονομίας.

Εάν έχουμε τέτοια κατάσταση δηλαδή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδο απ' την Ευρωζώνη, αυτή θα έρθει όχι από επιλογή του Σαμαρά ή του Τσίπρα, αλλά κυρίως από τις εξελίξεις στην ίδια την Ευρωζώνη, αν επιλέξουν αυτοί τη διάσπαση. Αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να την επιλέγουν. Πολιτικά ενδεχομένως να μην τους συμφέρει και όχι γιατί άμα φύγει η Ελλάδα η οικονομία της Γερμανίας θα καταστραφεί. Αυτά είναι υπερβολές. Δεν τους συμφέρει γιατί θα είναι ένα αδυνάτισμα της ΕΕ και γιατί φοβούνται ότι κι άλλη χώρα μπορεί να οδηγηθεί εκεί, φοβούνται για την Ιταλία.

Επομένως δεν θα είναι ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας που συνειδητά οδηγούν την Ελλάδα στην έξοδο. Αλλά τους συμφέρει αυτός ο τσακωμός για να αναδεικνύεται το μικρότερο κακό στη διαχείριση. Θα είναι οι επιπλοκές συνολικά στην Ευρωζώνη, δεν είναι ότι δεν προβλέπεται η έξοδος μιας χώρας και πώς θα την φτιάξουν νομικά. Σιγά, τους φτιάχνουν και τους νόμους. Γιατί μήπως προβλεπόταν μηχανισμός διάσωσης; Δεν προβλεπόταν, τον φτιάξανε, κι όλα αυτά που συζητάνε, δεν προβλέπεται τίποτα.

Αλλά δεν μπορείς να αποκλείσεις και τη διάσπαση, που δεν φαίνεται σαν άμεσο ζήτημα, τώρα. Και δεν νομίζω ότι δεν το βλέπουμε εμείς. Δεν φαίνεται. Παρόλα αυτά, ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει υπόψη του όλα αυτά τα σενάρια και πώς θα λειτουργήσουν και τι συνέπειες θα έχουν στην αγοραστική του ικανότητα και στη ζωή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και ανταγωνισμοί στο φόντο της «ύφεσης ιστορικών διαστάσεων» (2020-05-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα παζάρια για τη συνθήκη Σένγκεν (2016-02-07 00:00:00.0)
Φυγόκεντρες τάσεις βλέπει ο Παπαδήμος (2012-05-24 00:00:00.0)
Αδιέξοδα και σενάρια στο φόντο της κρίσης (2012-01-11 00:00:00.0)
Καπιταλιστικά αδιέξοδα (2011-11-08 00:00:00.0)
Η επίθεση στο λαό δε γίνεται για τα ελλείμματα (2010-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ