Κυριακή 7 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται τα παζάρια για τη συνθήκη Σένγκεν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια στην ΕΕ για τη «διαχείριση» του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος, με άξονα τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό εργατικό δυναμικό και με εργαλείο την τροποποίηση της συνθήκης Σένγκεν. Τα παζάρια αυτά, ωστόσο, όπως και η κουβέντα γύρω από το ενδεχόμενο «εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν», αντανακλούν τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή των «Πακέτων συστάσεων» της ΕΕ, για τις ελλείψεις ελέγχων στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, την επόμενη βδομάδα, αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο πακέτο συστάσεων από την Επιτροπή, βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Σένγκεν. Οι συστάσεις αυτές θα είναι πιο λεπτομερείς και η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί.

Η κουβέντα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, αν και διατηρείται τεχνηέντως, έχει κατά καιρούς διαψευστεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, καθώς πολύ απλά η Συνθήκη προβλέπει ενδεχόμενη «ανάγκη» επαναφοράς ελέγχων: Μετά το τέλος του τριμήνου, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων» από την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο θα επιτρέπει την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια.

Για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται ότι και η συνθήκη Σένγκεν, όπως όλες οι συνθήκες της ΕΕ, έχουν τη δυνατότητα να τροποποιηθούν κατά πώς συμφέρει τις αστικές τάξεις της ΕΕ, αλλά και τις κυβερνήσεις τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, όπου χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες θα αναμένουν τις ανάγκες του κεφαλαίου, ενώ οι ανεπιθύμητοι μετανάστες θα αναμένουν την απέλασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ