Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αισιόδοξο μήνυμα αλληλεγγύης και κοινής πάλης

Πετυχημένη και μαζική η χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε στη Νίκαια η Νομαρχιακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ

Στιγμιότυπα από τις μαζικές εκδηλώσεις
Στιγμιότυπα από τις μαζικές εκδηλώσεις
Πλήθος εργατικών - λαϊκών οικογενειών, Ελλήνων και μεταναστών απ' όλες τις περιοχές του Πειραιά, με την παρουσία της νεολαίας να κυριαρχεί, γέμισαν χτες το απόγευμα την πλατεία του Αϊ - Γιώργη στη Νίκαια, στο φεστιβάλ που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Νομαρχιακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ. Αυτό το μαζικό «παρών», πέρα απ' το ότι ανάδειξε το φεστιβάλ σαν μία σημαντική πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση της πειραιώτικης περιφέρειας, ήταν η αποτύπωση της συνολικής δράσης του ΚΚΕ εκεί που ζουν και δουλεύουν οι μετανάστες.

Ταυτόχρονα, έδωσε δυναμική απάντηση στην ένταση της καταστολής από την τρικομματική κυβέρνηση ενάντια στους μετανάστες, στο κλίμα εθνικισμού και ρατσισμού που καλλιεργεί με την πολιτική της, δίνοντας το έδαφος στις συμμορίες των φασιστοειδών της «Χρυσής Αυγής», να τρομοκρατούν και να επιτίθενται σε μετανάστες, όπως κατ' επανάληψη έγινε και στη Νίκαια.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην είσοδο του χώρου του φεστιβάλ αναρτήθηκαν καλαίσθητα ταμπλό με τις θέσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες, για την εκπαίδευση των παιδιών τους, που συμπλήρωναν εικόνες από ανάλογες εκδηλώσεις. Ξεχωριστή στο χώρο ήταν η έκθεση φωτογραφικού υλικού, αφιερωμένου στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο: «Χτες και σήμερα ίδιες οι αιτίες, ίδια και τα θύματα. Μόνη λύση ο κοινός αγώνας των εργατών. Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός».


Στη δική τους θέση στο φεστιβάλ είχαν τα ταμπλό και περίπτερα της Επιτροπής Ανέργων Νίκαιας, των Συλλόγων Γυναικών Πειραιά, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες, ενώ ξεχώριζε το ταμπλό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, το γεωργιανό συγκρότημα «Ο Καύκασος» έδωσε γεύση από τον πολιτισμό τους. Ξεχωριστό ήταν και το ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στη μετανάστευση και στην προσφυγιά, με αφηγήσεις προσφύγων από τη Μικρά Ασία και άλλες χώρες. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία της Πακιστανικής Κοινότητας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Τζαβέντ Ασλάμ. Το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Ο αντίπαλος είναι κοινός

Στην ομιλία του, ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το Κόμμα μας αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης και προσπαθεί να δυναμώσει η ταξική ενότητα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων. Γιατί μέσα από την ενότητα και την κοινή πάλη θα ενισχυθεί ο αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού, κατά των εκμεταλλευτών, κατά του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Γι' αυτό ξεκαθαρίζουμε το εξής βασικό ζήτημα: Δεν μπορούμε να δεχτούμε τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία.

Ο αντίπαλος και στη χώρα τους και στη χώρα που μεταναστεύουν είναι ίδιος. Ολες οι καπιταλιστικές χώρες υποδοχής στην Ευρώπη άνοιξαν την πόρτα τους στους μετανάστες γιατί θα μεγάλωναν τα κέρδη τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τους ήθελαν για να ρίξουν πιο κάτω την αξία της εργατικής δύναμης.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται ώστε οι Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι να είναι στα σωματεία τους στις επιτροπές ανέργων, σε κάθε μορφή συσπείρωσης στις γειτονιές, να δρουν ενεργητικά, με κοινά αιτήματα, κοινό αγώνα κατά των δολοφονικών επιθέσεων των ναζιστικών οργανώσεων, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών καταστολής. Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείχνει ο λαός απέναντι στα εγκληματικά κυκλώματα που στρατολογούν εξαθλιωμένα άτομα, και Ελληνες και μετανάστες.

Ενωμένη η εργατική τάξη, ο λαός, χρειάζεται να χαράξει τη δική του προοπτική, να στηριχθεί στη δύναμη του δίκιου και της οργάνωσης, στη συσπείρωση και συμμαχία εργατών, αγροτών, ΕΒΕ, μαζί με τη νεολαία και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, για να επιστρέψει η αισιοδοξία και η δύναμη για μια νικηφόρα πορεία ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών ομίλων, απαλλαγής από τα δεσμά της ΕΕ, με την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ