ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Αποσταθεροποίηση της αμυντικής ικανότητας

Ανακοίνωση της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα

H Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, περί νέας δομής και για τις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το ΥΕΘΑ ανακοίνωσε πως, στο Συμβούλιο Αμυνας συζήτησαν τη μελλοντική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και κατέληξαν (για πολλοστή φορά) σε προτάσεις για νέες αλλαγές στη Δομή σε σχέση και με τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Από το κείμενο της ανακοίνωσης προκύπτουν ερωτήματα και παρατηρήσεις:

  • Οι συχνές αλλαγές της δομής και η αλόγιστη μείωση της θητείας (που όλοι θέλουν και επιδιώκουν, έτσι όπως προβάλλεται) μήπως έχει ως συνέπεια την αποσταθεροποίηση της αμυντικής ικανότητας;
  • Η νέα απόφαση για "εκσυγχρονισμό των κύριων οπλικών συστημάτων" σημαίνει νέες παραγγελίες και δέσμευση της προοπτικής ανάπτυξης του τόπου για πολλά χρόνια. Επίσης σημαίνει πως, και οι προηγούμενες παραγγελίες, που σχεδόν δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλού απέβλεπαν και όχι μόνο στην ενίσχυση της άμυνας. Δεν είναι κοροϊδία να μιλούν για "εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών" και μείωση του κόστους λειτουργίας των ΕΔ;
  • Γιατί η χώρα μας πρέπει να επωμίζεται ρόλους των ΕΔ εκτός Ελλάδας προς όφελος του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών; Πού είναι το όφελος από αυτούς τους ρόλους; Πρέπει να ξεχάσουμε την απώλεια της μισής Κύπρου, τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την εξέλιξη στα Σκόπια;
  • Οι πειραματισμοί με διάφορες κατηγορίες ενόπλων που στρατιωτικοποιούν τη ζωή των νέων, βελτιώνουν την αμυντικής θωράκιση της χώρας; Μήπως έτσι αντικαθιστούν τον πατριωτισμό με τη νοοτροπία μισθοφόρου; Αυτή η νέα κατηγορία των ΕΦΥΕΣ (Εφεδροι Υψηλής Ετοιμότητας) που θυμίζει πολύ την Εθνοφρουρά των ΗΠΑ, πού αποβλέπει;
  • Δεν είναι επικίνδυνη η αποδέσμευση των νέων από την υποχρέωση και το δικαίωμα να υπηρετούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας από εξωτερικούς κινδύνους; Το ΝΑΤΟ και το αποπαίδι του ο Ευρωστρατός μας προστατεύει απ' αυτούς; Αυτό τουλάχιστον το αρνούνται καθαρά και οι δύο φορείς στα κείμενά τους, αλλά και στην πράξη. Επομένως προς τι η υπακοή, η δέσμευση και η εθελοδουλία;
  • Οι προβαλλόμενες στην ανακοίνωση του ΥΕΘΑ "διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας", που καλύπτονται από τις προτεινόμενες αλλαγές στις ΕΔ, εξυπηρετούν και τα εθνικά συμφέροντα; Με ποιον τρόπο γίνεται αυτό π.χ. στην αλλαγή καπέλου από ΝΑΤΟ σε Ευρωστρατό στη δύναμη κατοχής στη Βοσνία, όπου συμμετέχουμε και εμείς; Αυτή η περίπτωση, όπως και του Αφγανιστάν, του Ιράκ κλπ. δε δείχνει επιτέλους, πώς σταδιοδρομούνται και πώς επιβάλλονται οι θελήσεις της Νέας Τάξης πραγμάτων στον κόσμο;

Καλούμε την Κυβέρνηση και το ΥΕΘΑ να σταματήσουν τους πειραματισμούς και να μεριμνήσουν για τη στερέωση και ισχυροποίηση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Καλούμε τα στελέχη και τους οπλίτες κάθε κατηγορίας των ΕΔ να εμμένουν στον πατριωτικό τους ρόλο και στην προστασία των εθνικών μας στόχων και συμφερόντων».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Με «ανοιχτή» ατζέντα...

Τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θέτει ως βασικό στόχο της επίσκεψής του στη Μόσχα ο Κ. Καραμανλής, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα.

Ωστόσο, στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία αύριο και μεθαύριο ο Ελληνας πρωθυπουργός περιλαμβάνονται αρκετά ακόμα θέματα, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η «τρομοκρατία», τα Ευρω-τουρκικά, οι διεργασίες στον ΟΗΕ για το νέο ρόλο του κ.ά. Παράλληλα, η προηγηθείσα χτες και προχτές επίσκεψη του Βλ. Πούτιν στην Αγκυρα δημιουργεί καινούριες «παραμέτρους» και πλαίσιο συνομιλιών...

Η Μόσχα και η Αθήνα έχουν τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα, δήλωσε στο πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ» ο Ελληνας πρωθυπουργός χτες, παραμονή της διήμερης (αύριο και μεθαύριο) επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία.

«Οι οικονομικές μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά υπάρχουν πάντοτε δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσής τους. Η ενέργεια περιλαμβάνεται στους τομείς που προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για την προώθηση της συνεργασίας μας», δήλωσε ο κ. Καραμανλής. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και θα ανοίξει νέες προοπτικές για πολυμερή οικονομική συνεργασία». «Επιπλέον αυτός ο νέος δίαυλος για την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου προς τη Δύση θα έχει θετικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ερωτήματα, ωστόσο, προκάλεσε η αναβολή της υπογραφής της επίσημης πολιτικής συμφωνίας Ελλάδος - Ρωσίας - Βουλγαρίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που επρόκειτο να γίνει σήμερα στη Σόφια. Την αναβολή ζήτησε ο Ρώσος υπουργός ενέργειας, επικαλούμενος διαβουλεύσεις με τον Ιάπωνα ομόλογό του. Η ρωσική πλευρά πάντως επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για τον αγωγό και πρότεινε η υπογραφή να γίνει σύντομα, σε νέα ημερομηνία που θα ορίσουν οι τρεις πλευρές.

Ανάμεσα στους τομείς όπου υπάρχουν προοπτικές ελληνορωσικής συνεργασίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέφερε τους τομείς των συγκοινωνιών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και της ανάπτυξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Βλ. Πούτιν θα γίνει την Πέμπτη το μεσημέρι και θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνιών, το περιεχόμενο των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Εξι συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας

Εξι συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα οικονομίας, «αντιτρομοκρατίας», καθώς και μία δήλωση για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, υπέγραψαν χτες Ρωσία και Τουρκία, κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία.

Ο Πούτιν έφτασε στην Αγκυρα το βράδυ της Κυριακής. Η επίσκεψή του είναι η πρώτη Ρώσου Προέδρου στην Τουρκία μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης.

Το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας υπογράφηκε από τον Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ στο τέλος των επίσημων συνομιλιών, ως επισφράγισμα των έξι συμφωνιών που είχαν υπογραφεί νωρίτερα. «Αυτές οι συμφωνίες θα δώσουν μια σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Τονίζουμε για μια ακόμα φορά, την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας στο πολιτικό, στο οικονομικό, στο πολιτιστικό και κάθε άλλο επίπεδο», πρόσθεσε ο Πούτιν. Από την πλευρά του, ο Σεζέρ σημείωσε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συνεισφέρουν «στην ειρήνη, στη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί, επίσης, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και θα παρευρεθεί σε επιχειρηματικό φόρουμ, με θέμα τους αυξανόμενους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ της πλούσιας σε πρώτες ύλες Ρωσίας και της Τουρκίας, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι για τη μεταφορά τους στις δυτικές χώρες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι διαφορές απόψεων που για πολλά χρόνια δηλητηρίασαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ξεπεραστεί. «Είμαστε ευγνώμονες προς το τουρκικό έθνος και την ηγεσία της Τουρκίας για την ηθική και πολιτική υποστήριξη που προσφέρουν στη Ρωσία στον αγώνα της εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Παρά το ότι υπήρξαν ιστορικά αντίπαλοι στην Κεντρική Ασία, στον Καύκασο και στα Βαλκάνια, οι δύο χώρες εμφανίζονται πλέον πρόθυμες να αναπτύξουν οικονομικούς δεσμούς.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αναμένεται να ανέλθει σε 10 δισ. δολάρια το 2004 και σύμφωνα με στατιστικές προβολές και προβλέψεις Τούρκων αξιωματούχων μπορεί να φθάσει τα 25 δισ. δολάρια σε λίγα χρόνια. Ηδη, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τουρκικός εμπορικός εταίρος πίσω από τη Γερμανία.

Τα ενεργειακά ιεραρχούνται ψηλά στα ρωσικά ενδιαφέροντα κατά την επίσκεψη Πούτιν. Η Τουρκία βρίσκεται στο μέσον σημαντικών διαμετακομιστικών οδών, όσον αφορά στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο υπέργειες όσο και θαλάσσιες, αφού τα στενά του Βοσπόρου συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει ήδη συνάψει μια συμφωνία με τη Ρωσία για την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ενώ η ρωσική εταιρία -κολοσσός του φυσικού αερίου, «Γκάζπρομ», θέλει να επεκτείνει το δίκτυο των αγωγών της έως το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ