Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Εξι συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας

Εξι συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα οικονομίας, «αντιτρομοκρατίας», καθώς και μία δήλωση για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, υπέγραψαν χτες Ρωσία και Τουρκία, κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία.

Ο Πούτιν έφτασε στην Αγκυρα το βράδυ της Κυριακής. Η επίσκεψή του είναι η πρώτη Ρώσου Προέδρου στην Τουρκία μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης.

Το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας υπογράφηκε από τον Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ στο τέλος των επίσημων συνομιλιών, ως επισφράγισμα των έξι συμφωνιών που είχαν υπογραφεί νωρίτερα. «Αυτές οι συμφωνίες θα δώσουν μια σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Τονίζουμε για μια ακόμα φορά, την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας στο πολιτικό, στο οικονομικό, στο πολιτιστικό και κάθε άλλο επίπεδο», πρόσθεσε ο Πούτιν. Από την πλευρά του, ο Σεζέρ σημείωσε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συνεισφέρουν «στην ειρήνη, στη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί, επίσης, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και θα παρευρεθεί σε επιχειρηματικό φόρουμ, με θέμα τους αυξανόμενους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ της πλούσιας σε πρώτες ύλες Ρωσίας και της Τουρκίας, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι για τη μεταφορά τους στις δυτικές χώρες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι διαφορές απόψεων που για πολλά χρόνια δηλητηρίασαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ξεπεραστεί. «Είμαστε ευγνώμονες προς το τουρκικό έθνος και την ηγεσία της Τουρκίας για την ηθική και πολιτική υποστήριξη που προσφέρουν στη Ρωσία στον αγώνα της εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Παρά το ότι υπήρξαν ιστορικά αντίπαλοι στην Κεντρική Ασία, στον Καύκασο και στα Βαλκάνια, οι δύο χώρες εμφανίζονται πλέον πρόθυμες να αναπτύξουν οικονομικούς δεσμούς.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αναμένεται να ανέλθει σε 10 δισ. δολάρια το 2004 και σύμφωνα με στατιστικές προβολές και προβλέψεις Τούρκων αξιωματούχων μπορεί να φθάσει τα 25 δισ. δολάρια σε λίγα χρόνια. Ηδη, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τουρκικός εμπορικός εταίρος πίσω από τη Γερμανία.

Τα ενεργειακά ιεραρχούνται ψηλά στα ρωσικά ενδιαφέροντα κατά την επίσκεψη Πούτιν. Η Τουρκία βρίσκεται στο μέσον σημαντικών διαμετακομιστικών οδών, όσον αφορά στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο υπέργειες όσο και θαλάσσιες, αφού τα στενά του Βοσπόρου συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει ήδη συνάψει μια συμφωνία με τη Ρωσία για την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ενώ η ρωσική εταιρία -κολοσσός του φυσικού αερίου, «Γκάζπρομ», θέλει να επεκτείνει το δίκτυο των αγωγών της έως το Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπλα και Ενέργεια... (2017-10-06 00:00:00.0)
Προσέγγιση σε οικονομία αλλά και στρατιωτική δράση (2016-10-16 00:00:00.0)
Θερμή υποδοχή και υπογραφές σε εννιά διμερείς συμφωνίες (2014-10-17 00:00:00.0)
Ο Πούτιν προωθεί τον «Σάουθ Στριμ» (2011-03-24 00:00:00.0)
Η Ενέργεια στο προσκήνιο (2009-10-23 00:00:00.0)
Συνομιλίες και συμφωνίες Πούτιν - Μπερλουσκόνι (2002-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ