Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Η διαπλοκή, τα ΜΜΕ και οι αχυράνθρωποι

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι μέσω του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ θα «πατάξει» τη διαπλοκή. Πρόκειται για απάτη πρώτου μεγέθους, αντίστοιχη εκείνων στις οποίες προέβη κατά καιρούς και το ΠΑΣΟΚ.

*

Ο,τι ρύθμιση κι αν επιβληθεί, το ζήτημα, σε τελευταία ανάλυση, είναι:

Θα κατέχουν το δημόσιο αγαθό που λέγεται «ραδιοτηλεοπτική συχνότητα» οι ιδιώτες; Η απάντηση (και) της ΝΔ είναι «ναι». Νυν υπέρ πάντων η «ελεύθερη αγορά», η «ελεύθερη οικονομία», η «ιδιωτική πρωτοβουλία», ο καπιταλισμός.

Αλλά ο καπιταλισμός είναι πολύ ευρύχωρος: Ακόμα κι αν απαγορευτεί στις συζύγους, στα παιδιά, στα αδέλφια ή στις θείες των καπιταλιστών να κατέχουν ΜΜΕ (ή εργοληπτικές εταιρίες) κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει να κατέχουν ΜΜΕ (ή εργοληπτικές εταιρίες) οι αχυράνθρωποι των καπιταλιστών.

*

Επομένως αυτό που επιτάσσει ο νόμος της ΝΔ είναι - στην καλύτερη περίπτωση - να προβούν οι ενδιαφερόμενοι σε κάποιες λογιστικές τακτοποιήσεις. Να μεταβιβάσουν τα «πακέτα» των εταιριών που διαθέτουν στους αχυρανθρώπους τους. Να εφαρμόσουν την τακτική τού «φύγε συ - έλα συ» στις διοικήσεις και στο μετοχολόγιο των εταιριών τους. Και, έτσι, νομότυπα και πάλι, η ζωή συνεχίζεται...

***

Η ΝΔ με το σχετικό νόμο, το πολύ - πολύ να προχωρά σε ένα ξαναμοίρασμα της τράπουλας (κατά την πάλαι ποτέ παπανδρεϊκή λογική των «νέων τζακιών») μεταξύ των διαφόρων μερίδων του οικονομικού κατεστημένου. Το νομοσχέδιο της ΝΔ έρχεται να «τακτοποιήσει» (στο βαθμό που θα το κάνει κι αυτό) κάποιες «εσωτερικές υποθέσεις» αντιμαχόμενων επιχειρηματικών κέντρων.

Ορισμένα από αυτά τα κέντρα βρέθηκαν να κατέχουν ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα οποία χρησιμοποιούν ως πολιορκητικό κριό των οικονομικών τους συμφερόντων εις βάρος των ανταγωνιστών τους.

*

Αλλά είναι προφανώς παραπειστικό έως γελοίο να προπαγανδίζεται ότι ο λαός έχει κάποιο όφελος από το γεγονός ότι τις «μπίζνες» πλέον αντί για τον κύριο «τάδε» θα τις παίρνει ο κύριος «δείνα».

***

Από κει και πέρα, η κατοχή ΜΜΕ προβάλλεται ως το κατ' εξοχήν εφόδιο των οικονομικών κέντρων για να προωθήσουν τις υποθέσεις τους. Πρόκειται για πλάνη. Ούτε ο Ανδρεάδης, ούτε ο Μποδοσάκης, ούτε ο Ωνάσης, ούτε ο Λάτσης είχαν ή έχουν ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν τους μείωσε τις δυνατότητες και τις προσβάσεις για να «κυβερνούν».

*

Ταυτόχρονα, εκείνοι που κατέχουν ΜΜΕ, πράγματι διατηρούν ένα προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους. Αλλά είναι πρόδηλο ότι οι μεταξύ τους διαμάχες συνιστούν μια μάχη μεταξύ βουβαλιών που δε λογαριάζει τα βατράχια.

Είναι σίγουρο ότι μερικά από τα βουβάλια θα υποστούν κάποια αναστάτωση. Πρόσκαιρη. Οι δικηγόροι τους (να είστε βέβαιοι) ήδη «τακτοποιούν» τις νέες νομικές φόρμουλες που απαιτούνται...

***

Εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει τα λαϊκά στρώματα είναι:

*

α) Αυτό που καλείται «δημόσια οικονομία» πόσο λειτουργεί προς όφελος του λαού; Δηλαδή, τις «μπίζνες» με το Δημόσιο οι καπιταλιστές (είτε κατέχουν ΜΜΕ είτε όχι) από δω και πέρα θα τις παίρνουν χωρίς να βγάζουν καπιταλιστικό κέρδος; Μετά το νόμο, θα αρχίσουν να παρέχουν «κοινωνικό έργο» οι καπιταλιστές; 'Η μήπως αυτό τους το «έργο» θα κοστίζει λιγότερο στο λαό;

*

β) Το θέμα των ΜΜΕ και της μετατροπής της είδησης, της πληροφορίας, της ενημέρωσης σε εμπόρευμα θα πάψει μετά το νόμο; Αν δεν είναι ο Βαρδινογιάννης και είναι ο Λάτσης, αν δεν είναι ο Μπόμπολας και είναι ο Μυτιληναίος, αν ο Μπόμπολας είναι λίγο λιγότερο και ο Κόκκαλης λίγο περισσότερο, τι έχει να κάνει με τη συνολική «γραμμή» που υπηρετούν τα ΜΜΕ; Θα πάψει να είναι η «γραμμή» της αστικής τάξης;

*

Η κατοχή των συχνοτήτων από την ολιγαρχία διαιωνίζει την πολιτική της χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων. Κατασκευάζει εξελίξεις. Ελέγχει συνειδήσεις. Ποδηγετεί κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές. Και αυτό γίνεται όχι επειδή ο «βασικός μέτοχος» κατέχει το 1% ή 5% ή 15% ενός ΜΜΕ, αλλά γιατί ο βασικός μέτοχος, η ολιγαρχία δηλαδή, κατέχει σχεδόν το 100% των ΜΜΕ.

*

Ετσι είναι ο καπιταλισμός, διαπλεκόμενος από τη φύση του. Τα υπόλοιπα - όπως τα περί «εξυγίανσης» και περί «ισονομίας» - είναι απλώς παραμύθια.

*

Και είναι προφανέστατα παραπειστικό έως γελοίο να υποστηρίζεται ότι ο λαός έχει κάποιο όφελος από το γεγονός ότι η ΝΔ φτιάχνει ένα νόμο με τον οποίο οι λύκοι θα έχουν πλέον... ίσα δικαιώματα όταν θα μπαίνουν μέσα στο μαντρί!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξωραϊσμός» της ασυδοσίας (2005-12-22 00:00:00.0)
Βασικό κριτήριο για «μέτοχο» (2004-12-08 00:00:00.0)
Ο «βασικός μέτοχος» ΣΕΒ (2004-12-08 00:00:00.0)
Οι «βασικοί» της διαπλοκής... βασικά μάς δουλεύουν! (2002-02-17 00:00:00.0)
Ιστορίες για... αρκούδες! (2000-09-17 00:00:00.0)
Διαφήμιση προθέσεων με διάτρητες διατάξεις (1995-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ