Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Την άσκηση «βέτο» ζητούν κύπριοι πολιτικοί

Η Κύπρος πρέπει να απαιτήσει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού από το έδαφός της το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας. Σχολιάζοντας, επίσης, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στα Ιμια και στο Αιγαίο, ο κύριος Μαυρονικόλας, τις χαρακτήρισε «αναμενόμενες». Η Τουρκία, πρόσθεσε, πρέπει να αντιληφθεί ότι οι προκλήσεις αυτές δε γίνονται αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε τονίζει ότι η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από την προβολή του «βέτο», στην περίπτωση που η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος, διαβεβαιώνει, ευνοεί την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο εξευρωπαϊσμός της οποίας θα είναι προς όφελος τόσο του τουρκικού όσο και του κυπριακού λαού.

Ωστόσο, προσθέτει ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο καθορισμός ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και ταυτόχρονα η άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, μια χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι έννοιες που συνιστούν θέατρο του παραλόγου. Ενταξη και κατοχή, τονίζει, είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης καλεί με την επιστολή του τον Ολλανδό πρωθυπουργό όπως η ίδια η Ευρώπη περιφρουρήσει την αξιοπρέπειά της, καθώς ενταξιακή πορεία και περιφρόνηση ρητών αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Υπέρ της άσκησης «βέτο», αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ τάχθηκε επίσης υπέρ του καθορισμού οδικού χάρτη, που θα καθορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την Τουρκία σε ό,τι αφορά την αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων, και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει άνευ όρων και απερίφραστα την Κυπριακή Δημοκρατία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει επίσης να δεσμευτεί επίσημα για κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των εποίκων και να συμπράξει ενεργά στην αποτροπή της περαιτέρω λεηλασίας των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μιχαηλίδης, τόνισε ότι από τώρα και κατά τρόπο σαφή και απερίφραστο η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή της για άσκηση «βέτο», εκτός και αν τα σημεία αυτά ρυθμιστούν πριν από τη 17η Δεκέμβρη.

Ο Μ. Δούντας

Ο τέως πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, πρέσβης επί τιμή, Μιχάλης Δούντας υποστηρίζει ότι εάν η Τουρκία δεν ικανοποιήσει τουλάχιστον το βασικό όρο της εκ μέρους της αναγνώρισης της Κυριακής Κυπριακής Δημοκρατίας, δε θα ήταν συνετό να μην ασκηθεί «βέτο».

Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», ο κ. Δούντας αναφέρει ότι αν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις, θα αποδυναμωθούν σταδιακώς οι ελληνοκυπριακές και οι ελλαδικές αξιώσεις, ενώ θα «ευρωκατοχυρωθούν» οι τουρκικές θέσεις.

Ως προς τις αναμενόμενες επιπτώσεις, ο κ. Δούντας παραθέτει τις «συνήθεις εντάσεις, πιέσεις, απειλές, ίσως κάποιες οικονομικές επιπτώσεις». Προσθέτει, όμως, ότι θα ξεπεραστούν, όπως ξεπεράστηκαν οι αρνητικές αντιδράσεις μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, αν και ίσως πιο δύσκολα. «Η Κύπρος όμως θα είναι κυρίαρχη Δημοκρατία μέλος της ΕΕ, των ΗΕ και άλλων. Θα διαπραγματεύεται από ισχυρότερη θέση. Και βεβαίως θα ισχύει πάντα η δυνατότητα να επανελκύσει το κυπριακό κράτος, υπό τη σκέπη της Δημοκρατίας και του δικαιικού της συστήματος την αποσχισθείσα κοινότητα. Ωστε, επιτέλους, να επιτευχθεί η ποθητή επανένωση», πρόσθεσε ο κ. Δούντας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαίο να παλέψουμε για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό (2024-03-30 00:00:00.0)
Κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης (2005-09-27 00:00:00.0)
Πυρετός διαβουλεύσεων (2004-12-15 00:00:00.0)
Ευρω-αυταπάτες φέρνουν απογοήτευση (2004-12-09 00:00:00.0)
Εκδήλωση - συζήτηση για Κύπρο - Αιγαίο - Τουρκία (2004-12-08 00:00:00.0)
Διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης (1998-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ