Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θεός τους τα κέρδη του κεφαλαίου

Σε ανοιχτό εμπαιγμό, σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων της χώρας, υπερασπίζοντας την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, κατέφυγε ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γ. Γιακουμάτος, απαντώντας στην Επερώτηση του ΚΚΕ.

Στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας, ο υφυπουργός απάντησε με «λύσεις» όπως επιπλέον οικονομικά κίνητρα στους βιομηχάνους και επιχειρηματίες, αύξηση των φοροαπαλλαγών για τη μεγαλοεργοδοσία, «επιδότηση της εργασίας», ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και διά βίου μάθησης, ενίσχυση της μερικής απασχόλησης.

Ωμά και κυνικά δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ικανοποιήσει κανένα αίτημα των εργαζομένων και των ανέργων, όπως αυτά κατατέθηκαν στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ και απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Παριστάνοντας πως δε γνωρίζει τίποτα για τον τεράστιο πλούτο που σωρεύει το κεφάλαιο από την εκμετάλλευση των εργατών είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΚΕ «... μ' αυτά που ζητάτε θέλουμε 380% επί του ΑΕΠ...».

Ο υφυπουργός Απασχόλησης δεν παρέλειψε τη δήθεν κριτική κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, για να υποστηρίξει επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε ολοκληρωμένα την πολιτική υπεράσπισης των βιομηχάνων και ενίσχυσης των κερδών τους, όπως θα κάνει τώρα η ΝΔ.

  • Υπέρ της λεγόμενης «ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης» (επιδότηση επιχειρηματιών, ενίσχυση μερικής απασχόλησης κλπ.) τάχτηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Χριστοφιλοπούλου. Οπως χαρακτηριστικά είπε, η αντιμετώπιση της ανεργίας «συνδυάζεται με την ανάπτυξη και τη διά βίου μάθηση» και τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», κατηγορώντας την κυβέρνηση για αποσύνδεση των επενδύσεων από τις θέσεις εργασίας, που δημιουργούνται και ελλείψει σχεδίου αντιμετώπισης της «μεταολυμπιακής ανεργίας».
  • Ως υπερασπιστής της ΕΕ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Αθ. Λεβέντης αναρωτώμενος αν «θα ήμασταν καλύτερα αν ήμασταν εκτός της ΕΕ;» και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ είναι σε πολύ καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο» αναφορικά με την ανεργία. Και προσπαθώντας να αθωώσει τον ΣΥΝ για την υπογραφή του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ κατέφυγε σε εμφυολόγημα, λέγοντας ότι «η ανεργία προϋπήρξε της Συνθήκης του Μάαστριχτ». Και η εκμετάλλευση των εργατών προϋπήρχε, πρέπει γι' αυτό να χειροκροτάμε την αύξησή της;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ