Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτή κρίση στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Κόντρα στις επιλογές Παπανδρέου η πλειοψηφία του συνεδρίου

Αν η πρώτη μέρα του συνεδρίου της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ σημαδεύτηκε από την ανταλλαγή συνθημάτων, η λήξη των εργασιών επιφύλαξε «καρεκλιές» και την αποχώρηση περίπου 500 συνέδρων.

Η διαφωνία μεταξύ των μελών της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία τελικά εξελίχτηκε σε κρίση, ήταν αν το συγκεκριμένο συνέδριο θα είχε μεταβατικό χαρακτήρα, ώστε η οριστική ανασυγκρότησή του να συνδυαστεί με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Γενάρη, κάτι το οποίο πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου, ή αν θα εκλέξει όργανα με κανονική θητεία που θα διατηρήσουν την υπάρχουσα οργανωτική δομή.

Η πλειοψηφία των συνέδρων, κόντρα στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε τη δεύτερη εκδοχή και εξέλεξαν γραμματέα τον Β. Κίτσιο, ο οποίος πρόσκειται στον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο Γ. Παπανδρέου, ακόμα και την τελευταία στιγμή, επιχείρησε, με μήνυμά του από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην 3η θεματική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, να περισώσει την κατάσταση. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού αρχικά απέστειλε τον Χ. Καστανίδη να πείσει τους νεολαίους του ΠΑΣΟΚ ότι το συνέδριο πρέπει να έχει «μεταβατικό χαρακτήρα», στη συνέχεια στο μήνυμά του ανέφερε: «Στη νεολαία κυοφορείται μια νέα πορεία και, όπως κάθε κυοφορία, έχει και τους πόνους της, αλλά προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στη νεολαία μας. Με ενότητα και δημοκρατικό τρόπο να προχωρήσει την ανασυγκρότηση που, παράλληλα και μαζί, κάνουμε για το κίνημά μας».

Πάντως, τόσο ο απερχόμενος γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Π. Καμάς, όσο και ο νέος, Β. Κίτσιος, δε στήριξαν την εισήγηση του Γ. Παπανδρέου για μεταβατικό προεδρείο. Τελικά, η συγκεκριμένη τάση επικράτησε και τον νέο γραμματέα ψήφισαν 659 σύνεδροι, ποσοστό 61,3%, όπως ανακοινώθηκε ενώ όσοι απείχαν μάζεψαν 569 υπογραφές. Το άθροισμα των δύο αριθμών που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πάντως υπερβαίνουν το συνολικό αριθμό των 1.100 εγγεγραμμένων συνέδρων.

Οι σύνεδροι, που μάζεψαν τις υπογραφές με επικεφαλής τον Μ. Κατρίνη, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της εκλογής του νέου γραμματέα και ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν στον Γ. Παπανδρέου, σχετική επιστολή με την οποία θα δηλώνουν ότι απείχαν από την ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, που ο Γ.Παπανδρέου έβλεπε τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ να μην ακολουθεί τις «προτροπές» του, από τα Γιάννενα επιτέθηκε στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι ο λαός βλέπει τις «κάλπικες υποσχέσεις της ΝΔ και τα μεγάλα βάρη που δημιουργεί στην ελληνική οικογένεια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το κόμμα του δε θα περιμένει τη ΝΔ «να πέσει ως ώριμο φρούτο», αλλά θα διεκδικήσει δυναμικά την επάνοδό του στην εξουσία.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα επέκρινε την κυβέρνηση ότι άφησε ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία και το Κυπριακό και πως ουσιαστικά είναι αμέτοχη τους τελευταίους μήνες και την κάλεσε «να διαπραγματευτεί για τα ελληνικά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ