Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι θα γίνουν ανυπότακτοι

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

Οσο υπάρχει ανεργία, η κυβέρνηση ας κρατήσει τις έστω αμυντικές προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ γιατί τα επόμενα χρόνια οι εργαζόμενοι δε θα είναι ούτε υπάκουοι, ούτε ήσυχοι, αλλά θα είναι ανυπότακτοι.

Με την επισήμανση αυτή τέλειωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα την παρέμβασή της στην Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα εργασιακά θέματα και την ανεργία.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι ίσως κάποιος τρίτος ακούγοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ να αναρωτηθεί εάν το ΚΚΕ εξαντλεί τις προτάσεις του σε μέτρα στήριξης των ανέργων ή εάν το κύριο πρόβλημα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας.

Το πρόβλημα όμως, συνέχισε, της ανεργίας είναι ένα διαφανέστατο πρόβλημα και εμείς επιμένουμε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης γιατί δε δίνουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτό που λένε οι κυβερνώντες ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία, συνέχισε, είναι ένα αγιάτρευτο πρόβλημα του καπιταλισμού παγκοσμίως και παρά τα όσα λέει η ΕΕ ή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την καταπολέμησή της, αυτήν ανεβαίνει συνεχώς.

Από το ΚΚΕ, είπε κατηγορηματικά, απορρίπτεται εξ ολοκλήρου η άποψη ότι ο εργαζόμενος είναι μέρος του κόστους ενός προϊόντος, ότι κοστίζει επειδή έχει κατακτήσεις στην ασφάλιση ή ζητάει δωρεάν παιδεία. Ο,τι παράγεται είναι προϊόν της δουλιάς των εργαζομένων και εμείς πέρα από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, διεκδικούμε αυξήσεις για τους εργαζόμενους και δωρεάν κοινωνικές παροχές.

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στις απόψεις που ακούγονται ότι δήθεν η ανάπτυξη της οικονομίας συνεπάγεται και μικρότερη ανεργία. Υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και μάλιστα συνοδεύονταν και από άνοδο παραγωγικότητας. Τι έγινε όμως στον τομέα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αναρωτήθηκε. Υπήρξε μια συνολική μείωση των θέσεων εργασίας, εάν εξαιρεθούν κάποιες θέσεις στην οικοδομή με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό συμβαίνει, επισήμανε, γιατί οι επενδύσεις γίνονται με κριτήριο την ένταση κεφαλαίου και τις νέες τεχνολογίες και έτσι έχουμε μείωση της «ζωντανής» εργασίας. Ετσι η ανεργία αυξάνεται γιατί το κύριο μέλημα είναι το κέρδος και είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι όταν θέλουν να επενδύσουν ζητάνε να υπάρχει το λιγότερο δυνατό εργατικό δυναμικό.

Από την άλλη, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, τομείς κοινωνικών υπηρεσιών ή του πολιτισμού που μπορούσαν να δώσουν κάποιες θέσεις εργασίας δεν αναπτύσσονται, εκτός από κάποιους παρασιτικούς τομείς, όπως για παράδειγμα η διαφήμιση κ.ά.

Ετσι έχουμε, συνέχισε, το φαινόμενο οι τομείς εντάσεων της εργασίας, κάτω από τον οξύτατο ανταγωνισμό, να υποχωρούν και να χάνονται θέσεις εργασίας και την ίδια στιγμή σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρώην διοικητή του ΙΚΑ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν 300.000 άνεργοι μόνο από την αγροτική παραγωγή.

Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η τωρινή, παρά τη σχετική φιλολογία, δε λένε πώς πρακτικά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Δεν απαντάτε, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πώς θα γίνουν αυτές και έφερε ένα παράδειγμα: Είχα, είπε, συνάντηση με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και μου είπαν ότι τους λείπουν 5.000 εργαζόμενοι (το 55% των θέσεων) από ένα θεσμό μάλιστα που τόσο τον διαφημίζουν οι κυβερνώντες. Και όμως, ανέφερε χαρακτηριστικά, δε δημιουργείτε ούτε αυτές τις θέσεις που υπόσχεστε κατά καιρούς γιατί δε δίνετε τα απαραίτητα χρήματα.

Αντίθετα, συνέχισε, προωθείτε τη μερική, αλλά και ελαστική απασχόληση, με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Εμείς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, έχουμε μία διαφορετική πολιτική άποψη που έχει και συνεκτικότητα, αλλά και συνοχή. Ομως ακόμα και στα σημερινά πλαίσια μπορούν να γίνουν σχεδιασμοί έργων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Τέτοια είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, τα αντισεισμικά, τα έργα διαχείρισης του νερού, τα συγκοινωνιακά έργα. Επίσης εάν γίνουν οι απαραίτητοι διορισμοί και καλυφθούν οι πολλές ελλείψεις στον τομέα της υγείας και της παιδείας έστω και με τους δικούς σας προγραμματισμούς κάποιος κόσμος θα βρει δουλιά.

Δεν κάνετε όμως κάτι τέτοιο, συνέχισε, αλλά αντίθετα καλείτε τους «επενδυτές» στην Ελλάδα οι οποίοι όμως βάζουν ως προϋπόθεση για την όποια επένδυση το λίγο εργατικό δυναμικό και μάλιστα χωρίς «τα βαρίδια» των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι πολλοί σημερινοί εργαζόμενοι είναι μελλοντικοί άνεργοι και τόνισε ότι η νέα γενιά δε θα γνωρίσει τι σημαίνει σταθερή δουλιά. Μια κοινωνία, είπε, που θεωρεί κόστος τον εργαζόμενο, τον καταδικάζει στην ανεργία. Δεν κάνουμε σκόντο, αλλά θέλουμε μέτρα ανακούφισης των ανέργων, είπε και πρόσθεσε ότι όσο υπάρχει ανεργία ας κρατήσει η κυβέρνηση τις έστω και αμυντικές προτάσεις που κάνει σήμερα το ΚΚΕ γιατί τα επόμενα χρόνια οι εργαζόμενοι δε θα είναι ούτε υπάκουοι, ούτε ήσυχοι, αλλά ανυπότακτοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινωνικός λαϊκός τουρισμός που να λειτουργεί όλο το χρόνο (2008-09-04 00:00:00.0)
Ενιαίος αγώνας για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων (2008-03-18 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα (2001-07-26 00:00:00.0)
Πρωτίστως πολιτική επιλογή, η ανάπτυξη της Ηπείρου (1999-08-26 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι θα οικοδομήσουν το δικό τους μέτωπο (1997-05-16 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα προβλήματα της ΔΕΗ (1996-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ