Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Συμφέρον των ναυτεργατών η ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών
Από παλιότερες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών
Με όπλο την πλούσια πείρα που έχουν συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια οι κομμουνιστές ναυτεργάτες, μέσα από δυναμικούς αγώνες, την καθημερινή τους δράση μέσα στα καράβια και σε όλα τα στέκια των ναυτεργατών, το κύρος που έχουν κατακτήσει μέσα από αυτή την πλούσια δράση στη συνείδηση του κλάδου, μελετώντας τις ελλείψεις και τις αδυναμίες τους, περνάνε στην επίθεση. Επίθεση για τη μεγαλύτερη ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική ισχυροποίηση της ιστορικής Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών (ΚΟΝ) του ΚΚΕ και κατ' επέκταση την ισχυροποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Περνάνε στην κατά μέτωπο αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου - του οποίου το σκληρό λόμπι είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο - και τις δυνάμεις της συντήρησης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα στους ναυτεργάτες, σε όλους τους συναφείς κλάδους με τη ναυτιλία, με την καθημερινή τους δράση στους χώρους δουλιάς, την επιτακτική ανάγκη της αγωνιστικής συσπείρωσης, της συγκρότησης του δικού τους μετώπου που θα αποτελέσει ένα ακόμα ρυάκι για τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία, για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, με στόχο την προοπτική του σοσιαλισμού.

Οι μεγάλες δυνατότητες που έχει η ΚΟΝ, να συμβάλλει καθοριστικά για «ΚΚΕ ισχυρό για το λαό, τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό», αναδείχτηκαν ανάγλυφα στη Συνδιάσκεψή της, με επίκεντρο της γόνιμης συζήτησης που αναπτύχθηκε τις Θέσεις του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ακριβώς τις δυνατότητες της ΚΟΝ είναι το δυνάμωμα της Οργάνωσης - μόνο το τελευταίο 18μηνο ανανέωσε το δυναμικό της κατά 18% - και η συγκρότησή της σε Αχτιδική Επιτροπή. Η διαδικασία της συγκρότησης της Ακτίδας ολοκληρώθηκε στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης και στόχος είναι, όπως αναφέρθηκε εισηγητικά, να συμβάλλει η Αχτίδα στον καλύτερο προσανατολισμό της οργάνωσης και στην ανάπτυξη της δράσης των κομμουνιστών τόσο στην ποντοπόρο ναυτιλία όσο και στην ακτοπλοΐα.

Ειδικότερα, στη συζήτηση αναδείχτηκε ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στόχο που θέτουν οι Θέσεις, δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο τους κομμουνιστές, αλλά είναι συμφέρον των ναυτεργατών, όλων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, καθώς αυτή η εξέλιξη θα έχει ταυτόχρονη θετική επίδραση στην ανάπτυξη των αγώνων, στο ανέβασμα της αποτελεσματικότητάς τους, στη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνικοπολιτιστική συσπείρωση για τη συγκρότηση του Μετώπου. Και εδώ η αυτοκριτική ήταν έντονη.

Από τις τοποθετήσεις έγινε φανερό ότι παρά τη θετική ανοδική πορεία της ΚΟΝ, αυτή δε συμβαδίζει με τις μεγάλες δυνατότητες που έχει. Δεν καταβλήθηκαν οι απαιτούμενες προσπάθειες, ώστε η καθημερινή της δράση, η ανάδειξη των προβλημάτων των ναυτεργατών, να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προβολή της συνολικής πρότασης του Κόμματος για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία. Να αναδειχτεί στους ναυτεργάτες ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς τους εφοπλιστές, ότι δε θα δουν άσπρη μέρα όσο τα καράβια παραμένουν στα χέρια των εφοπλιστών και δε θα γίνουν λαϊκή περιουσία. Ως βασικός παράγοντας των προβλημάτων, αναφέρθηκαν οι δυσκολίες στην προσπάθεια αφομοίωσης της πολιτικής του Κόμματος από τα κομματικά μέλη, στην ενιαία κατεύθυνση και δράση και οι ευθύνες γι' αυτά των καθοδηγητικών οργάνων.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα των δυνατοτήτων της Οργάνωσης αναφέρθηκαν οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν στον κλάδο τα δύο τελευταία χρόνια, την οργάνωση των οποίων επωμίστηκε το ταξικό ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές ναυτεργάτες, οι κινητοποιήσεις για την ανεργία και άλλα. Οι επεξεργασίες στα θέματα της ναυτιλίας, όπως η πρόταση για τον Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και οι επεξεργασίες που γίνονται για την ποντοπόρο ναυτιλία, επεξεργασίες που αποτελούν κοινούς στόχους πάλης για ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, εργαζόμενους των λιμανιών, νησιώτες και άλλους. Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης είναι μετρήσιμα και φαίνονται από το γεγονός της αύξησης των μελών της ΚΟΝ και κυρίως από την παρουσία νεολαίων, της νέας βάρδιας των αγώνων. Από την εδραίωση και την επιρροή που έχει κατακτήσει στη συνείδηση των ναυτεργατών. Ενώ η αξία τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν υπολογιστεί ότι η δράση αυτή εκτυλίσσεται σε περίοδο έντασης της αντιλαϊκής αντιναυτεργατικής πολιτικής, της επιθετικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος τη διαδικασία παρακολούθησε η Ελένη Μπέλλου, η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το κύριο δεν είναι μόνο να κατανοηθούν οι Θέσεις του Κόμματος, αλλά να γίνει δουλιά με βάση αυτές. Δηλαδή δουλιά με βάση το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί το ΚΚΕ. Ολη η δράση των κομμουνιστών, σε σωματεία, μαζικούς φορείς, παντού, να είναι πολιτικοϊδεολογική, με σχεδιασμό και στόχους.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι η Οργάνωση πρέπει να σκεφτεί, να «το βασανίσει» περισσότερο, πάνω στην πλούσια πείρα που έχει συσσωρεύσει, πάνω στο σημαντικό υλικό που έχει συγκεντρώσει, πείρα που πρέπει να μεταφερθεί στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται μεν τα θετικά βήματα της Οργάνωσης, αλλά και οι ελλείψεις που έχει στην προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, στη συγκρότηση του Μετώπου, για τη διεκδίκηση της εξουσίας. Βήματα έγιναν, όπως τόνισε, «άνοιξε» η συζήτηση, κάποιες δυνάμεις απεγκλωβίστηκαν, όμως όχι στο βαθμό των δυνατοτήτων της Οργάνωσης. Το κύρος που απέκτησε η ΚΟΝ, να δοκιμάζεται στην καθημερινή προσπάθεια και δράση. Και τη δράση αυτή να τη διαπερνάει σοβαρή ιδεολογική, πολιτική δουλιά με βάση τους στόχους τους Κόμματος, διαλύοντας κάθε αυταπάτη στους εργαζόμενους, στεριάς και θάλασσας. Να ξεκαθαριστεί ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί η ζωή τους στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής. Οτι δεν υπάρχει καμία πολιτική προϋπόθεση σήμερα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αν η συζήτηση δε φτάσει εκεί, θα μπορούν οι φορείς της κυρίαρχης πολιτικής - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ - αλλά και οι δυνάμεις του ρεφορμισμού κάθε φορά να παρεμβαίνουν στις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ