Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το σύστημα που στηρίζετε γεννά την ανεργία»

Αποσπάσματα από την εισηγητική τοποθέτηση

Η ανεργία είναι συστατικό στοιχείο του υπάρχοντος συστήματος και η έξαρση του φαινομένου αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται από τις πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν, τόνισε χτες από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, με τον οποίο και ξεκίνησε η συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος για το θέμα.

Σκιαγραφώντας το πρόβλημα της ανεργίας, ο Τάκης Τσιόγκας σημείωσε ότι με βάση τα κυβερνητικά στοιχεία υπάρχουν «πάνω από 500 χιλιάδες άνεργοι και σε ποσοστό 12%» σημειώνοντας ότι «εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι πολύ περισσότεροι». Επίσης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι έθεσαν «στόχους για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, που συγκρούονται με την πολιτική της κυβέρνησης και τις επιλογές των βιομηχάνων και της ΕΕ». Οσον αφορά την κυβέρνηση τόνισε ότι η πολιτική της είναι «το ίδιο οδυνηρή με τις πολιτικές που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ» σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ αγωνίζεται για το δικαίωμα στη δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Συνεχίζοντας ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι «η αύξηση της ανεργίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εξυπηρετεί την παραγωγή και την αναπαραγωγή του κέρδους», ενώ για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική επισήμανε ότι «η ανάπτυξη για την οποία μιλάτε έχει ως κριτήριο το κέρδος» τονίζοντας πως «το σύστημα που υπηρετείτε γεννά την ανεργία». Την ιδία ώρα, είπε ο Τάκης Τσιόγκας, «οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την πολιτική της κυβέρνησης που δίνει νέα προνόμια στην πλουτοκρατία και από την άλλη αφαιρεί δικαιώματα των ανέργων», σημειώνοντας πως το πρόβλημα της ανεργίας «δεν είναι προσωρινό και πρόσκαιρο» και ότι «κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει ότι στο σημερινό σύστημα θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας». Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της λιτότητας» μιλώντας ταυτόχρονα για «επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που ανακοινώνεται καθημερινά» προωθώντας παράλληλα την «ανατροπή των εργασιακών σχέσεων». Ειδικά για τους συμβασιούχους έκανε λόγο για καθεστώς «απαράδεκτης πολιτικής ομηρίας που συνεχίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». «Τους συμβασιούχους συνεχίζετε να τους κοροϊδεύετε», είπε χαρακτηριστικά, διαβλέποντας ότι «ένα μικρό μέρος θα μείνει στη δουλιά. Οι υπόλοιποι ή θα απολυθούν ή θα συνεχίσουν με μερική απασχόληση» αποτελώντας «εκλογική πελατεία για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»!

Ο Τάκης Τσιόγκας αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του προβλήματος της ανεργίας μιλώντας για «25 εκατομμύρια στην Ευρώπη των 25» και «αυξητική τάση της ανεργίας και στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία». Παράλληλα τόνισε «η πολιτική της ΕΕ με τις αποφάσεις που παίρνει στηρίζει τους καπιταλιστές και αναπαράγει την ανεργία». Ειδική αναφορά έκανε στην προώθηση της μερικής απασχόλησης ως «αντίδοτο» στην ανεργία, λέγοντας πως «αυτή η πολιτική γενίκευσης της μερικής απασχόλησης υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς, που εσείς τη θέλετε χωρίς δικαιώματα». Οσον αφορά τους μύθους περί «επιδότησης της εργασίας» και όχι της ανεργίας ο εισηγητής του ΚΚΕ ήταν κατηγορηματικός: «Συνεχίζετε», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «να επιδοτείτε τους βιομηχάνους με τα λεφτά των εργαζομένων. Ομως καμιά επιδότηση δε δημιούργησε θέσεις εργασίας». Για να προσθέσει: «Υλοποιείτε το νόμο του ΠΑΣΟΚ, όπου ακόμη και αυτό το επίδομα ανεργίας δίνεται στο βιομήχανο», ενώ «χάνονται 100άδες χιλιάδες ένσημα, με συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία». Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε τονίζοντας ότι «ξεκοκαλίστηκαν τεράστια ποσά από το Γ' ΚΠΣ και τα ταμεία των εργαζομένων», καταλήγοντας ότι «τα προγράμματα μερικής απασχόλησης δεν είναι προοπτική για τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ