Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συμφωνίες για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπλα και Ενέργεια...

ΜΟΣΧΑ.--

Η πρώτη, «ιστορική», επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στη Ρωσία, χτες, γέννησε προσδοκίες για νέες κερδοφόρες μπίζνες σε ρωσικά και σαουδαραβικά μονοπώλια αλλά και σημαντικές διμερείς συνεργασίες στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας, της στρατιωτικής συνεργασίας και της Ενέργειας, πέρα από τη σύγκλιση σε ορισμένες θέσεις που φαίνεται να πετυχαίνουν οι κυβερνήσεις αμφοτέρων των χωρών σε ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, συζήτησαν όλα τα διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με τους πολέμους «κατά της τρομοκρατίας» σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Υεμένη να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην ατζέντα. Εξίσου μεγάλη βαρύτητα έδωσαν στα περιθώρια διμερούς συνεργασίας στις προσπάθειες για μείωση της παραγωγής πετρελαίου με σκοπό να συνεχιστεί η μικρή ανάκαμψη των διεθνών τιμών του μετά την κατρακύλα που υπέστησαν τον Ιούνη του 2014.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Σαλμάν εξέφρασε την ελπίδα πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη «σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου». Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν «ταύτιση απόψεων» «σε πολλά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» και «συντονισμός» σε ζητήματα που συμβάλλουν «στην εδραίωση της ασφάλειας και της ευημερίας τους». Υποστήριξε υποκριτικά την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Συρία «με πολιτικά μέσα, στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Για τις συγκρούσεις στην Υεμένη είπε ότι θα πρέπει να τερματιστούν με «πολιτικά μέσα», ενώ υποστήριξε τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και άλλων χωρών της περιοχής. Κάλεσε επίσης το Ιράν να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών της περιφέρειας, ενώ διέκρινε «τεράστιες ευκαιρίες για διεύρυνση και διαφοροποίηση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας» σε όλους τους τομείς...

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Σαουδάραβα μονάρχη «περιεκτικές, ουσιαστικές και εμπιστευτικές», αποδεχόμενος πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ.

Συμφωνίες για όπλα και «αμυντικά» συστήματα

Το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε ότι μέλη της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας κατέληξαν σε συμφωνία για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «S400», κάτι ωστόσο που αντιμετώπισε νωρίτερα με επιφυλάξεις το ρωσικό πρακτορείο TASS. Το «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε επίσης ότι Ρώσοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, βάσει του οποίου προβλέπονται η αγορά ρωσικών όπλων και πυρομαχικών και η κατασκευή ορισμένων εξ αυτών (π.χ. όπλα τύπου «ΑΚ 103») σε σαουδαραβικό έδαφος.

Υπογράφτηκαν επίσης συμφωνία διμερούς συνεργασίας για την εξερεύνηση του Διαστήματος «για ειρηνικούς σκοπούς», από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων, Χαλίφαλ Φάλιχ, και «οδικός χάρτης εμπορικής, οικονομικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας» από τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, και τον Σαουδάραβα υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων, Ματζίντ μπιν Αμπντάλα αλ Κασάμπι.

Ας σημειωθεί πως λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίσημης επίσκεψης του Σαουδάραβα βασιλιά στη Μόσχα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια για το ρωσο-σαουδαραβικό Ταμείο Επενδύσεων, που δημιούργησαν πριν από μερικά χρόνια με κεφάλαια εκκίνησης ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ