Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέοι εκβιασμοί ενώ «ζεσταίνονται» διεργασίες και παζάρια

Επαφές εκπροσώπων του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ, με έμφαση στην ανάγκη διεθνούς αναγνώρισής του

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας υποδέχεται τη Γερμανίδα ομόλογό του

Copyright 2017 The Associated

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας υποδέχεται τη Γερμανίδα ομόλογό του
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο φόντο διεργασιών για τον καθορισμό των συνθηκών πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αναζωπυρώνονται και οι εκβιασμοί σε βάρος του κυπριακού λαού. Ολες οι πλευρές αναμοχλεύουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «σχέδια Β'», εναλλακτικά σε ό,τι βρισκόταν μέχρι τώρα στο τραπέζι των συνομιλιών για τη διχοτόμηση του νησιού, από τη μία επιδιώκοντας προτάσεις όπως το «σχέδιο Ανάν» να καταξιωθούν ως το «μικρότερο κακό», από την άλλη αναδεικνύοντας πολυεπίπεδους ανταγωνισμούς που «τρέχουν» ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι ενδεικτικές οι επισημάνσεις που έκανε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, μιλώντας σε «συζήτηση στρογγυλής τραπέζης» της «δεξαμενής σκέψης» International Republican Institute (IRI). Εκεί, ο εκπρόσωπος των κατοχικών αρχών τόνισε ότι «είναι καιρός να αναζητήσουμε διεθνή αναγνώριση. Μέχρι τώρα, έχουμε αποφύγει να το κάνουμε» και πρόσθεσε ότι σε έναν ενδεχόμενο νέο γύρο συνομιλιών «μόνος στόχος μπορεί να είναι μια συνομοσπονδία, όχι μια ομοσπονδία. Για μας η πιθανότητα μιας ομοσπονδίας τώρα είναι εκτός τραπεζιού. Εχει προηγηθεί μια αποτυχία 50 χρόνων. Αλλά στο εξής, (ο στόχος) μπορεί να είναι μια συνομοσπονδία δύο κρατών...».

Ο Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κατοχύρωσης ενός συστήματος αυτονομίας, μέσα από το οποίο το ψευδοκράτος θα συσφίξει ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις του με την Τουρκία, λειτουργώντας ουσιαστικά ως τμήμα της. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Μονακό (που δεν είναι βέβαια και το πλέον κατάλληλο) και του Γιβραλτάρ, είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση «οι αρμοδιότητες για ζητήματα άμυνας και διεθνών σχέσεων θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στην Τουρκία και για τα υπόλοιπα αρμόδια θα είναι η (τουρκοκυπριακή) δημοκρατία». Ο ίδιος υποστήριξε ότι για τα Κατεχόμενα αυτή δεν είναι η πρώτη προτίμηση, ωστόσο αποτελεί σίγουρα επιλογή, εφόσον κριθεί αδύνατη η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Επιπλέον, ο Ερτουγρούλογλου απάντησε και σε ερωτήσεις για τις γεωτρήσεις που συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι «οι ξένες εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό με τους Ελληνοκύπριους». Επανέλαβε ότι με πρόσκληση του ψευδοκράτους μπορούν να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες και τουρκικά πλοία, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο χρήσης βίας ενάντια σε πλοία που ερευνούν στην περιοχή χωρίς την έγκριση του ψευδοκράτους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Ερτουγρούλογλου είχε επαφές τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων και με εκπροσώπους εταιρειών.

Επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, έφτασε στην Κύπρο η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου της, Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Χρ. Φωκαΐδης εμφάνισε την επίσκεψη «έκφραση της αναβαθμισμένης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας» και αφού τόνισε ότι η Γερμανία πρωτοστατεί στη λήψη νέων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα επιταχυνθούν, δεσμεύτηκε ότι «η Κύπρος θα είναι ενεργός παρούσα και έτοιμη να συμβάλει στην προαγωγή των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων». Ακόμα, χαρακτήρισε την Κύπρο «χώρα που παράγει ασφάλεια» στο «κατώφλι μιας ταραγμένης και ασταθούς περιοχής», μεταξύ άλλων και «μέσα από την παροχή διευκολύνσεων σε φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ» (π.χ. διευκολύνσεις που προσφέρονται και για την προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε Συρία - Ιράκ). Να σημειωθεί πως ανακοινώθηκε ότι η Λευκωσία θα τοποθετήσει ακόλουθο άμυνας της Κύπρου στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι χτες έγινε γνωστό πως ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα επισκεφτεί τη Μόσχα από τις 23 έως τις 25 Οκτώβρη, για επίσημες συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνέδεσε το ταξίδι αυτό (όπως και αυτό που θα κάνει ο Κύπριος ηγέτης στη Γαλλία, αρχές Νοέμβρη) με τις προσπάθειες της Λευκωσίας να σταλούν μηνύματα προς την Τουρκία και να ξεκινήσουν πάλι συνομιλίες για το Κυπριακό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτάσεις για «πλαίσιο συμφωνίας» πριν από νέες συνομιλίες (2017-11-16 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους (2017-10-17 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις απειλές η Τουρκία (2017-10-10 00:00:00.0)
Συνέχιση προκλήσεων από το ψευδοκράτος (2016-09-22 00:00:00.0)
«Λύση» εντός του 2015 βλέπει η Αγκυρα (2015-05-27 00:00:00.0)
Κινητικότητα σε... ομίχλη (1999-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ