Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Ενδοσυμμαχικές κόντρες για τη συμφωνία με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά τις αμφιβολίες του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η Χέλγκα Σμιντ, γενική γραμματέας της υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για συμφωνία διμερή αλλά «μεταξύ πολλών πλευρών».

Αν και εξέφρασε την «ανησυχία» της ΕΕ για τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν, εντούτοις ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στο πλευρό της στάθηκε ο Βρετανός πρέσβης στο Ιράν, Νίκολας Χόπτον, που δήλωσε ότι οι εκθέσεις της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) δείχνουν πως το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία, συνεχίζοντας «έναν εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσουν από τη συμφωνία με το Ιράν, εκτός κι αν αποδειχθεί ότι η Τεχεράνη την παραβιάζει ή ότι δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Επιπλέον, πληροφορίες διεθνών δικτύων αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εργάζεται αφενός για να αποτρέψει μία διεθνή κρίση με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αφετέρου πιέζει συμμάχους των ΗΠΑ να δεχτούν «τροποποίηση» της συμφωνίας για να επιβραδύνει «την προκλητική συμπεριφορά της Τεχεράνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ