Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι ανεπίσημες συζητήσεις για κυβερνητικό συνασπισμό

Δύσκολες χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις της Κυριακής μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Αγκελα Μέρκελ και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), ο πρόεδρος της τελευταίας, Χορστ Ζεεχόφερ. Ωστόσο, σημειώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στο διάλογο των δύο «αδελφών» χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, ο οποίος θα προηγηθεί των διερευνητικών συνομιλιών με τα άλλα δύο κόμματα του πιθανού συνασπισμού «Τζαμάικα», τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους.

Σύμφωνα με τον Χ. Ζεεχόφερ, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, κυρίως κοινωνικά θέματα, όπως οι συντάξεις, η περίθαλψη, η αύξηση των ενοικίων. Αυτά είναι τα κεντρικά θέματα των επόμενων χρόνων». Επίσης, πρέπει να συζητηθούν «ευρωπαϊκά ζητήματα που τώρα εκκρεμούν, καθώς επίσης και οι κανονισμοί για τη μετανάστευση και την ένταξη (σ.σ. μεταναστών και προσφύγων)».

Ο ίδιος εξέφρασε την πίστη του ότι τα κόμματα CDU - CSU θα πετύχουν συμφωνία και στη συνέχεια «θα διεξαγάγουν λογικές συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους».

Σε προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των εκλογών για το τοπικό Κοινοβούλιο στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας (15 Οκτώβρη), ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, αναφέρθηκε στην εσωτερική συζήτηση που πρέπει να γίνει στο κόμμα μετά την πανωλεθρία στις εκλογές, δηλαδή «αν το SPD είναι οργανωτικά και προγραμματικά ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος». Επίσης, χαρακτήρισε την απόφαση του κόμματος να παραμείνει στην αντιπολίτευση «μια πολιτική ευθύνη που αναλαμβάνουμε».

Στο μεταξύ, περισσότερα «εργαλεία» και πιο διευρυμένες αρμοδιότητες ζήτησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας (BND, MAD, BfV), στη χτεσινή - πρώτη δημόσια - ακρόασή τους από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου. Με αφορμή την «τεταμένη κατάσταση ασφαλείας» και τον κίνδυνο «τρομοκρατικών χτυπημάτων» ο επικεφαλής της Προστασίας του Συντάγματος, Χανς - Γκέοργκ Μάασεν, είπε ότι «η ασφάλεια έχει το τίμημά της» και ζήτησε «μια πλήρη εργαλειοθήκη» στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Ζήτησε «τεχνική υποστήριξη» και «πρόσβαση σε υπηρεσίες messenger και WhatsApp». Τέλος, αναφέρθηκε και στον «κίνδυνο της ανόδου του αριστερού και δεξιού εξτρεμισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ