ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΒΕΕ
«Οχι» στο διάλογο - φιάσκο

Προϋπόθεση για την έναρξη του διαλόγου, τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων των ΕΒΕ

Ηχηρό χαστούκι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σύρει το συνδικαλιστικό κίνημα στον κάλπικο διάλογο, προκειμένου να περάσει τα σχέδιά της για την ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, αποτελεί η χτεσινή απόφαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) να απορρίψει την «πρόσκληση διαλόγου» του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, η Συνομοσπονδία «δεν αποδέχεται την πρόσκληση διαλόγου, έθεσε υπόψη του υπουργού Εργασίας τις θέσεις της ΓΣ της ΓΣΕΒΕΕ για το Ασφαλιστικό με την υπόμνηση ότι η ικανοποίησή τους θεωρείται προϋπόθεση έναρξης του διαλόγου».

Η απόφαση αυτή της ΓΣΕΒΕΕ είναι μια αποστομωτική απάντηση σε όλους όσοι εξακολουθούν να υποκλίνονται και να προσβλέπουν σε στημένες διαδικασίες κάλπικων διαλόγων και σε εκείνους που καλλιεργούν αυταπάτες πως είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν λύσεις συμφέρουσες για τους εργαζόμενους μέσα από το «διάλογο» που μαγειρεύουν τα κυβερνητικά επιτελεία. Είναι, όμως, και μια απάντηση και πρόκληση προς εκείνα τα συνδικαλιστικά στελέχη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που φαίνεται ότι προσπαθούν να στρώσουν το έδαφος για να σύρουν τους εργαζόμενους στην απάτη του «διαλόγου», προσφέροντας τη συναίνεσή τους στην προώθηση των αντιδραστικών κυβερνητικών σχεδίων.

Το μήνυμα που έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ είναι σαφές. Το ίδιο σαφές είναι και το μήνυμα που έστειλε ο λαός με τις δυναμικές, μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος: Ο διάλογος, που γίνεται αφήνοντας ανοιχτά καίρια ζητήματα για την Κοινωνική Ασφάλιση, δεν μπορεί παρά να είναι ένας ψευτοδιάλογος, μια απάτη που σέρνει το συνδικαλιστικό κίνημα στη συναίνεση και στην υποταγή στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου για κατάργηση κάθε ίχνους κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.

Ο Μπ. Μηνάς, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ, που συνήλθε στις 19 και 20 του Μάη, ενέκρινε ένα ψήφισμα με δώδεκα σημεία ως προϋπόθεση της έναρξης του διαλόγου. Η "Αγωνιστική Συσπείρωση", που στηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, καταψήφισε το ψήφισμα θεωρώντας ότι η Συνομοσπονδία δεν έπρεπε να προσέλθει στο διάλογο-απάτη. Προχτές, 6 του Ιούνη, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεδρίασή του συζήτησε την επιστολή-πρόσκληση του υπουργού κ. Γιαννίτση για την έναρξη του διαλόγου και κατά πλειοψηφία αποφάσισε να απορρίψει την πρόσκληση και να του γνωστοποιήσει το δωδεκάλογο της Γενικής Συνέλευσης περιμένοντας να πάρει θέση. Η "Αγωνιστική Συσπείρωση" υπερψήφισε αυτή την απόφαση θεωρώντας ότι είναι μια κίνηση που μπορεί να βάλει φρένο στην προσπάθεια που γίνεται να συρθεί το συνδικαλιστικό κίνημα στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα στους συναδέλφους να αντιδράσουν στις διαθέσεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, καλούμε και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και το τριτοβάθμιο όργανό τους, δηλαδή τη ΓΣΕΕ, να μην προσέλθουν στο διάλογο, γιατί το μόνο προϊόν αυτού του διαλόγου θα είναι η κατεδάφιση του συνδικαλιστικού κινήματος»,

Οι θέσεις - όπως έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ - οι οποίες γνωστοποιήθηκαν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποτελούν προαπαιτούμενο για την έναρξη διαλόγου έχουν ως εξής:

  • Αμεση καταβολή των 126 δισ. δρχ. προς το ΤΕΒΕ
  • Να διορθωθεί η αδικία του Ν. 204/92 για τους ασφαλισμένους (όσους γράφτηκαν από 1/1/1993, για τους οποίους προβλέπεται μετά από 35 χρόνια ασφάλισης ποσοστό αναπλήρωσης 60%)
  • Θεσμοθέτηση της 35ετίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας χωρίς μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών
  • Συνταξιοδότηση στο 65ο έτος ηλικίας
  • Καθιέρωση τριμερούς χρηματοδότησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους εξίσου
  • Πάταξη της εισφοροδιαφυγής
  • Μείωση των προστίμων και ουσιαστική ρύθμιση των χρεών
  • Ειδικές ρυθμίσεις για μητέρες με ανήλικα παιδιά
  • Ειδικό καθεστώς για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Επιστροφή των εισφορών σε όσους δεν τεκμηριώνουν δικαίωμα σύνταξης με τιμαριθμική αναπροσαρμογή
  • Καμία σύνδεση της Κοινωνικής Ασφάλισης με την ιδιωτική ασφάλιση
  • Εκλεγμένες διοικήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και συμμετοχή της πολιτείας κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στα έσοδά τους.
Αντίδραση Γιαννίτση

Χολωμένος με τη ματαίωση της συνάντησης εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος μάλιστα την απέδωσε «σε αγαστή συνεργασία των κομμάτων αντιπολίτευσης, που συνεννοήθηκαν να μη γίνει η συνάντηση». Προφανώς ο υπουργός γνωρίζει καλά, ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΝ έχουν ταχθεί υπέρ του «κοινωνικού διαλόγου». Στην προκειμένη περίπτωση μάλλον επιχειρεί με τη δήλωσή του να πιέσει τα κόμματα αυτά, ώστε να εξαναγκάσουν τα συνδικαλιστικά τους στελέχη στη ΓΣΕΒΕΕ, να δείξουν συνέπεια με την πολιτική των κομμάτων τους.

ΣΟΦΤΕΞ
Διαλύουν την εταιρία και απορούν για την απεργία

Η πολυεθνική που αγόρασε την ελληνική χαρτοβιομηχανία ζήτησε χτες να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που άρχισε μετά τις 12 απολύσεις και την κατάργηση του τμήματος πωλήσεων

Μείωσε τους πελάτες της ΣΟΦΤΕΞ από 138 σε 38, έκλεισε το τμήμα πωλήσεων, απέλυσε 12 στελέχη, απαγορεύει στο σωματείο να κηρύσσει απεργία και ουσιαστικά κάνει καθαρό πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η «αξιοποίηση» της τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας αυτού του γίγαντα της ελληνικής χαρτοβιομηχανίας, που λίγα χρόνια πριν είχε χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για την εθνική οικονομία.

Δράστης η πολυεθνική κοινοπραξία που αποτελείται από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό «Γκόλτμαν Σακς», την εταιρία διανομών «Μπόλτον Γκρουπ» και την πολυεθνική «Μπέιν Κάπιταλ». Μια κοινοπραξία που χτες έβγαλε τη μάσκα και ζήτησε ευθέως να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ, που υπερασπίζουν τόσο το δικαίωμά τους στη δουλιά όσο και την ίδια την ύπαρξη της χαρτοβιομηχανίας, καθώς όλα δείχνουν πως οδηγείται σε διάλυση.

Η δίκη έγινε μέσα σε κλίμα έντασης και αγανάκτησης καθώς οι απεργοί άκουγαν κυριολεκτικά αποσβολωμένοι τον εκπρόσωπο της εργοδοσίας Δ. Δρυ «ούτε λίγο ούτε πολύ» να λέει ότι για τη μείωση της παραγωγής κατά 50% φταίνε οι ίδιοι, γιατί δεν κάνουν καλά τη δουλιά τους! Ακουσαν επίσης το «γνωστό παραμύθι» της υπογραφής συνεργασίας με την «ΕΚΟΝΤΕΛ» και την ανάγκη απόλυσης των 12 εργαζομένων λόγω της ανυπαρξίας αντικειμένου, με στόχο να σωθούν οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας! Ενώ το πιο εξοργιστικό ήρθε μετά, όταν ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής αναρωτήθηκε γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι εδώ, αφού το θέμα αφορά το εργοστάσιο της Δράμας!

Οι δικηγόροι του σωματείου Μ. Αρμάος και Χ. Δάμος υπερασπίστηκαν το νόμιμο δικαίωμα της απεργίας, αλλά και την επίσης νόμιμη αντίδραση του σωματείου να υπερασπίζει αυτό καθ' αυτό το δικαίωμα στην εργασία, μετά μάλιστα και την απόλυση 12 εργαζομένων. Αλλωστε, όπως τονίστηκε, τα σωματεία έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να προστατεύουν και να διευρύνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι το ελάχιστο. Διαφορετικά θα ήταν σύλλογοι εκδηλώσεων!

Χαρακτηριστικό του «ενδιαφέροντος» της πολυεθνικής για την ανάπτυξη της παραγωγής είναι ένα στοιχείο που παρουσίασαν οι δικηγόροι των απεργών: Η εταιρία είχε δώσει πλαφόν για τις πωλήσεις μέχρι 50 τόνους, δηλαδή να πωλούν σε πελάτες μόνο πάνω από αυτό το όριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πελάτες και να «στέλνονται» σε ανταγωνιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 138, οι πελάτες έφτασαν να μείνουν 38.

Καταθέτοντας σχετικά ο πρόεδρος του σωματείου Ν. Κακαστής σημείωσε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εταιρία ενδιαφέρεται μόνο για την «αξιοποίηση» της κινητής και ακίνητης περιουσίας της ΣΟΦΤΕΞ και όχι για την ανάπτυξη της παραγωγής.

Σχολιάζοντας όλη τη διαδικασία της δίκης ο αντιπρόεδρος του σωματείου της «ΣΟΦΤΕΞ» Χρ. Κατσούλιας δήλωσε στο «Ρ»: «Μέσα σε 24 ώρες μας κοινοποίησαν αγωγή, μας δίκασαν και θα βγάλουν και απόφαση έχοντας προφανή στόχο να φρενάρουν τις κινητοποιήσεις. Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε τους πάντες ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε και να δεχτούμε την εκτέλεσή μας από την πολιτική της πολυεθνικής κι ας κινείται και δρα με τις πλάτες της κυβέρνησης».

Μια άλλη πλευρά του θέματος «φώτισε» ο Γ. Τόλης, μέλος της διοίκησης του σωματείου, με την επισήμανση ότι για ακόμη μια φορά η εργοδοσία στρέφεται στα δικαστήρια για να βρει στήριξη. Οι δύο προηγούμενες απεργίες, με τον ίδιο στόχο, είχαν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές. Αν και σήμερα βγει παράνομη η απεργία, αποκαλύπτεται ο ρόλος της «ανεξάρτητης» ή «τυφλής» δικαιοσύνης. Η υποστήριξή της προς τα συμφέροντα της εργοδοσίας».

Ο παριστάμενος στη δίκη - ως συμπαραστάτης των απεργών -βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας χαρακτήρισε τη δίκη ως «πρόβα εφαρμογής του νέου "τρομονόμου"». Επισήμανε την έντονη παρουσία αστυνομικής δύναμης και ασφαλιτών μέσα στο δικαστήριο και τόνισε ότι η «ψήφιση του νέου "τρομονόμου" πάει μαζί με το χτύπημα πρώτα απ' όλα της συνδικαλιστικής δράσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς εξέφρασαν επίσης ο Γ. Μπουλούγαρης από το ΠΑΜΕ, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης, ο Τ. Γόντικας οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου Δ. Δρακόπουλος.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Συγκέντρωση συνταξιούχων Θεσσαλίας

Πανθεσσαλική συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας οι διοικήσεις των Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ Θεσσαλίας. Θέματα της συγκέντρωσης θα είναι το Ασφαλιστικό, οι συντάξεις και άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Στη συγκέντρωση, θα παρευρεθεί ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδος.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ετοιμότητα για κινητοποιήσεις

Η καταδίκη του «κοινωνικού διαλόγου» και η ετοιμότητα των συνταξιούχων για συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την προστασία και διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλισης, ήταν τα βασικά στοιχεία της περιφερειακής σύσκεψης των διοικήσεων των Σωματείων ΙΚΑ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το βαθύτερο νόημα του κοινωνικού διαλόγου είναι πολιτικό, τόνισε στην εισήγησή του ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Θέλουν να βάλουν τους εργάτες να γίνουν συνεταιράκια με τους βιομηχάνους, γιατί έχουν τάχα τα ίδια συμφέροντα, και να συζητήσουν μαζί τους σαν καλοί φίλοι, για το πόσα απ' τα κεκτημένα τους θα δώσουν πίσω...». Επισήμανε ότι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι δεν παζαρεύουν τα κεκτημένα τους, αλλά διεκδικούν κι άλλα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πήρε απόφαση μέσα στο 2001 να ισοπεδώσει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. «Να απαντήσουμε αγωνιστικά στην πρόκληση. Να βγούμε στους δρόμους. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει». Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ραφαηλίδης.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος 59 μέλη διοικήσεων σωματείων από 15 πόλεις της περιοχής. Η σύσκεψη αποφάσισε οι συνταξιούχοι να συμπαρασταθούν ενεργά στην απεργία των οικοδόμων στις 14 του Ιούνη, να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλο το καλοκαίρι, να διατηρηθούν ανοιχτά όλα τα σωματεία την περίοδο των διακοπών και όπως για τον καλύτερο συντονισμό της δουλιάς οι εκλεγμένοι στη διοίκηση της Ομοσπονδίας από την περιοχή αποτελέσουν το Οργανωτικό Γραφείο της Περιοχής.

Εκδήλωση οικονομολόγων

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι επιχειρούμενες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και οι επιπτώσεις στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της. Θέσεις και προτάσεις της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων», διοργανώνει η Γραμματεία της Κίνησης την Τετάρτη 13 Ιούνη στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Εισηγητής στην εκδήλωση θα είναι ο Θωμάς Κακκαβάς, οικονομολόγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ