Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΒΕΕ
«Οχι» στο διάλογο - φιάσκο

Προϋπόθεση για την έναρξη του διαλόγου, τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων των ΕΒΕ

Ηχηρό χαστούκι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σύρει το συνδικαλιστικό κίνημα στον κάλπικο διάλογο, προκειμένου να περάσει τα σχέδιά της για την ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, αποτελεί η χτεσινή απόφαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) να απορρίψει την «πρόσκληση διαλόγου» του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, η Συνομοσπονδία «δεν αποδέχεται την πρόσκληση διαλόγου, έθεσε υπόψη του υπουργού Εργασίας τις θέσεις της ΓΣ της ΓΣΕΒΕΕ για το Ασφαλιστικό με την υπόμνηση ότι η ικανοποίησή τους θεωρείται προϋπόθεση έναρξης του διαλόγου».

Η απόφαση αυτή της ΓΣΕΒΕΕ είναι μια αποστομωτική απάντηση σε όλους όσοι εξακολουθούν να υποκλίνονται και να προσβλέπουν σε στημένες διαδικασίες κάλπικων διαλόγων και σε εκείνους που καλλιεργούν αυταπάτες πως είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν λύσεις συμφέρουσες για τους εργαζόμενους μέσα από το «διάλογο» που μαγειρεύουν τα κυβερνητικά επιτελεία. Είναι, όμως, και μια απάντηση και πρόκληση προς εκείνα τα συνδικαλιστικά στελέχη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που φαίνεται ότι προσπαθούν να στρώσουν το έδαφος για να σύρουν τους εργαζόμενους στην απάτη του «διαλόγου», προσφέροντας τη συναίνεσή τους στην προώθηση των αντιδραστικών κυβερνητικών σχεδίων.

Το μήνυμα που έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ είναι σαφές. Το ίδιο σαφές είναι και το μήνυμα που έστειλε ο λαός με τις δυναμικές, μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος: Ο διάλογος, που γίνεται αφήνοντας ανοιχτά καίρια ζητήματα για την Κοινωνική Ασφάλιση, δεν μπορεί παρά να είναι ένας ψευτοδιάλογος, μια απάτη που σέρνει το συνδικαλιστικό κίνημα στη συναίνεση και στην υποταγή στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου για κατάργηση κάθε ίχνους κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.

Ο Μπ. Μηνάς, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ, που συνήλθε στις 19 και 20 του Μάη, ενέκρινε ένα ψήφισμα με δώδεκα σημεία ως προϋπόθεση της έναρξης του διαλόγου. Η "Αγωνιστική Συσπείρωση", που στηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, καταψήφισε το ψήφισμα θεωρώντας ότι η Συνομοσπονδία δεν έπρεπε να προσέλθει στο διάλογο-απάτη. Προχτές, 6 του Ιούνη, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεδρίασή του συζήτησε την επιστολή-πρόσκληση του υπουργού κ. Γιαννίτση για την έναρξη του διαλόγου και κατά πλειοψηφία αποφάσισε να απορρίψει την πρόσκληση και να του γνωστοποιήσει το δωδεκάλογο της Γενικής Συνέλευσης περιμένοντας να πάρει θέση. Η "Αγωνιστική Συσπείρωση" υπερψήφισε αυτή την απόφαση θεωρώντας ότι είναι μια κίνηση που μπορεί να βάλει φρένο στην προσπάθεια που γίνεται να συρθεί το συνδικαλιστικό κίνημα στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα στους συναδέλφους να αντιδράσουν στις διαθέσεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, καλούμε και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και το τριτοβάθμιο όργανό τους, δηλαδή τη ΓΣΕΕ, να μην προσέλθουν στο διάλογο, γιατί το μόνο προϊόν αυτού του διαλόγου θα είναι η κατεδάφιση του συνδικαλιστικού κινήματος»,

Οι θέσεις - όπως έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ - οι οποίες γνωστοποιήθηκαν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποτελούν προαπαιτούμενο για την έναρξη διαλόγου έχουν ως εξής:

  • Αμεση καταβολή των 126 δισ. δρχ. προς το ΤΕΒΕ
  • Να διορθωθεί η αδικία του Ν. 204/92 για τους ασφαλισμένους (όσους γράφτηκαν από 1/1/1993, για τους οποίους προβλέπεται μετά από 35 χρόνια ασφάλισης ποσοστό αναπλήρωσης 60%)
  • Θεσμοθέτηση της 35ετίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας χωρίς μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών
  • Συνταξιοδότηση στο 65ο έτος ηλικίας
  • Καθιέρωση τριμερούς χρηματοδότησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους εξίσου
  • Πάταξη της εισφοροδιαφυγής
  • Μείωση των προστίμων και ουσιαστική ρύθμιση των χρεών
  • Ειδικές ρυθμίσεις για μητέρες με ανήλικα παιδιά
  • Ειδικό καθεστώς για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Επιστροφή των εισφορών σε όσους δεν τεκμηριώνουν δικαίωμα σύνταξης με τιμαριθμική αναπροσαρμογή
  • Καμία σύνδεση της Κοινωνικής Ασφάλισης με την ιδιωτική ασφάλιση
  • Εκλεγμένες διοικήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και συμμετοχή της πολιτείας κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στα έσοδά τους.
Αντίδραση Γιαννίτση

Χολωμένος με τη ματαίωση της συνάντησης εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος μάλιστα την απέδωσε «σε αγαστή συνεργασία των κομμάτων αντιπολίτευσης, που συνεννοήθηκαν να μη γίνει η συνάντηση». Προφανώς ο υπουργός γνωρίζει καλά, ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΝ έχουν ταχθεί υπέρ του «κοινωνικού διαλόγου». Στην προκειμένη περίπτωση μάλλον επιχειρεί με τη δήλωσή του να πιέσει τα κόμματα αυτά, ώστε να εξαναγκάσουν τα συνδικαλιστικά τους στελέχη στη ΓΣΕΒΕΕ, να δείξουν συνέπεια με την πολιτική των κομμάτων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει το στημένο «διάλογο» (2007-10-24 00:00:00.0)
Ξεκινάει ο «διάλογος», εντείνεται ο αποπροσανατολισμός (2007-10-16 00:00:00.0)
Συμφωνεί αντεργατικά (2000-09-28 00:00:00.0)
Πρώτη και καλύτερη στο διάλογο-απάτη (2000-07-28 00:00:00.0)
Σπονδές στον «κοινωνικό διάλογο» (2000-07-26 00:00:00.0)
Κύμα αντίστασης στο διάλογο - "μαϊμού" (1997-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ