Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πρόβατα επί σφαγή γιατί «έτσι αποφάσισε η Βουλή»!

Με μια δήλωση που ξεχειλίζει υποκρισία η κυβέρνηση τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση, εκμεταλλευόμενη τα πατήματα που της είχε δώσει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ

«Ναυάγησαν» χτες οι «συλλογικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ της κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ, για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας στο δημόσιο, ύστερα από την άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στη διακηρυγμένη πολιτική της, όπως αυτή έχει διατυπωθεί στο διαβόητο πρόγραμμα «Πολιτεία».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Τζανής, δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο παρανοήσεων για το ποιος έχει την ευθύνη της χθεσινής εξέλιξης. «Υπάρχει, είπε, το συγκεκριμένο πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" που η Βουλή το ψήφισε και το έκανε νόμο του κράτους. Η Βουλή είναι πάνω από εμάς και την ΑΔΕΔΥ και η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί αποφάσεις της Βουλής». Η θέση αυτή της κυβέρνησης, που είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό και στην ΑΔΕΔΥ, διατυπώθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση των δυο μερών, γεγονός που δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αναζήτησης προσχημάτων για συνέχιση του διαλόγου από την ΑΔΕΔΥ.

Αποχωρώντας από τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, δήλωσε πως «η απάντηση των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινάει από τις 13 του μήνα με σειρά κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί και που θα κλιμακωθούν μέσα στο καλοκαίρι για να ενταθούν από το φθινόπωρο». Ο Σ. Παπασπύρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και τακτική υπαναχωρήσεων που αδυνατίζει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μας οδηγεί δεκαετίες πίσω. «Για μας - είπε - δεν υπάρχει θέμα άλλης συνάντησης, δεδομένου ότι φάνηκε η πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις πάνω στα ζητήματα αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων».

Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, συμμετέχοντας στις δήθεν συλλογικές διαπραγματεύσεις, επέτρεψε στην κυβέρνηση να εμφανιστεί διαλλακτική και ότι αναζητεί λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, τη στιγμή που η τελευταία είχε ξεκαθαρίσει ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα την πολιτική της, η οποία, σημειωτέον, έχει γίνει νόμος του κράτους μέσα από το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», το οποίο η ΑΔΕΔΥ δεν απορρίπτει. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η συγκεκριμένη πλειοψηφία, απέρριπτε τις προτάσεις της ΕΣΑΚ Δημοσίου για απεμπλοκή από τη στημένη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ιστορικό της χτεσινής εξέλιξης, που οδήγησε στο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων, έχει ως εξής: Οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει να καταθέσουν στη χτεσινή συνάντηση τις προτάσεις τους, όσον αφορά το πλαίσιο αρχών που πρέπει να διέπει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα αποτελούσαν στη συνέχεια βάση συζήτησης επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Η κυβέρνηση επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της για σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και το βαθμό, για εφαρμογή «δειχτών» αποδοτικότητας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά και για προσαρμογή του μισθολογίου στους κανόνες της αγοράς.

Από τη μεριά της η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε πλαίσιο αρχών στην παρακάτω βάση: Αύξηση του βασικού μισθού, κατάργηση της τριχοτόμησης των βασικών αποδοχών, αύξηση των χαμηλών αποδοχών για την αντιμετώπιση των μισθολογικών ανισοτήτων, κάλυψη του ανοίγματος μεταξύ μισθών και συντάξεων και μεταξύ του πρώτου και του καταληκτικού μισθολογικού κλιμακίου, μη σύνδεση μισθού με βαθμό και αναπροσαρμογή επιδομάτων.

Ο συμβιβασμός των δυο πλευρών επιχειρήθηκε με το συγκερασμό των δυο προτάσεων, κάτι που κατέστη αδύνατο, με συνέπεια την αποχώρηση της ΑΔΕΔΥ από τις διαπραγματεύσεις.

Σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο θα εξετάσει την παραπέρα στάση της οργάνωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξέχασε» πολλά (2005-09-08 00:00:00.0)
Σε απόλυτη σύμπνοια (2004-07-08 00:00:00.0)
Καλεί σε απεργία για διάλογο! (2003-10-30 00:00:00.0)
Σκληρή γλώσσα, αλλά λίγες απαιτήσεις (2002-09-04 00:00:00.0)
Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα (2002-07-12 00:00:00.0)
Με ζητούμενο τη συναίνεση! (2000-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ