Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζουν αποφασιστικά

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε σύσκεψη που συγκάλεσε το ΠΑΜΕ για την οργάνωση της συνέχειας των αγώνων

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, διεκδικώντας αυτά που μας ανήκουν, δεν κάνουμε βήμα πίσω, απορρίπτουμε την απάτη του κοινωνικού διαλόγου, προσανατολιζόμαστε σε ανυποχώρητο ταξικό αγώνα από εδώ και μπρος. Τα παραπάνω αποτελούν την κεντρική διαπίστωση της ανοιχτής σύσκεψης που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Τετάρτης.

Η αθρόα προσέλευση στη σύσκεψη εργαζόμενων, συνταξιούχων, συνδικαλιστών από διάφορους πολιτικούς χώρους, που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ δημιούργησαν από την αρχή την αίσθηση της αυξημένης εκτίμησης και επιρροής του ΠΑΜΕ και αναγνώρισης του καθοριστικού ρόλου που έπαιξε στις εξελίξεις συσπείρωσης των εργαζόμενων και στην επιτυχία των συγκλονιστικών πρόσφατων κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε τόσο από τη γενική αποδοχή της εισήγησης όσο και από τη συζήτηση που ακολούθησε, που έδειξε ότι το ΠΑΜΕ δεν έπαιξε μόνο καταλυτικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα των πρόσφατων μεγάλων παλλαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά έδωσε αισιοδοξία, πίστη και όραμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμβάλλοντας στην αγωνιστική του ανάταση.

Στην εισήγησή του ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ιδιαίτερα ότι οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και η συγκλονιστική συμμετοχή χιλιάδων εργαζόμενων στις συγκεντρώσεις επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την άποψη ότι η «εργατική τάξη εξακολουθεί στο μεγάλο της μέρος να πιστεύει στις μεγάλες αξίες της συλλογικής δράσης, της ισότητας, της δικαιοσύνης, παρά την προσπάθεια της άρχουσας τάξης να καλλιεργήσει τον ατομικισμό, την αδράνεια και τον εφησυχασμό».

Η εισήγηση αντέκρουσε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΕΒ και των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ασφάλιση είναι έλλειψη πόρων, δηλαδή οικονομικό. «Πρόκειται», τόνισε, «για μια βαθιά λαθεμένη, συνειδητά, προσέγγιση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και η επίθεση που δέχεται είναι βαθιά πολιτικά, ιδεολογικά. Αποτελούν έκφραση - συνέχεια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της ανεργίας, της λιτότητας, του χτυπήματος βασικών, θεμελιακών μας κατακτήσεων, όπως το δικαίωμα στη σταθερή απασχόληση, την Υγεία, την Παιδεία...».

Βασικό στοιχείο της εισήγησης ήταν η επισήμανση ότι η τελευταία απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ «περιφρονεί το μήνυμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και επανέρχεται στον επικίνδυνο για τα εργατικά συμφέροντα δρόμο των στημένων διαλόγων και παζαριών. Με την πρακτική και το πλαίσιό της καθηλώνει το κίνημα, δε δίνει προοπτική, νομιμοποιεί τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Εκφράστηκε όμως από όλους τους ομιλητές στη σύσκεψη ότι την αγωνιστική προοπτική και το όραμα στο εργατικό κίνημα θα τα δώσουν με παραπέρα ένταση των προσπαθειών τους το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι τίμιοι συνδικαλισμένοι εργάτες και οι άλλες λαϊκές δυνάμεις που αντιπαλεύουν την επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλίων - ΕΕ.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος, Κώστας Αρτεμίου και Σπύρος Ράλλης, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΘ Μιχάλης Σπυριδάκης, πολλοί πρόεδροι και γραμματείς πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδικαλιστικά στελέχη του ΔΗΚΚΙ και πλήθος άλλοι συνδικαλιστές και συνδικαλισμένοι εργάτες από όλους τους χώρους. Επίσης χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης Αρ. Ποζρικίδης.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε ότι παρά τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχει η μέχρι σήμερα δράση του ΠΑΜΕ, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι κρίσιμη και να «μη νομίζουμε ότι έχουμε καβαλήσει το άλογο». Επισήμανε τα σοβαρά και σύνθετα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στο ΠΑΜΕ την περίοδο αυτή και κατέληξε: «Μπορούμε να ανταποκριθούμε σ' αυτά. Είμαστε το πιο γνήσιο, μαχητικό, τίμιο, ζωντανό κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος... Το ζητούμενο είναι να πάμε με πιο ανοιχτή καρδιά στους εργαζόμενους...».

Η σύσκεψη ενέκρινε πρόγραμμα άμεσων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που περιλαμβάνουν ενεργό υποστήριξη της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των οικοδόμων στις 14 Ιούνη και την πικετοφορία των συνταξιούχων που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, καθώς και στο συλλαλητήριο που θα διοργανώσει η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης στις 28 Ιούνη. Καθόρισε ακόμα πως όλο αυτό το διάστημα πρέπει να ενταθεί η ιδεολογική -πολιτική παρέμβαση μέσα από περιοδείες, συγκεντρώσεις, συσκέψεις με τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής, συγκεντρώσεις και πικετοφορίες στις συνοικίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ