Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Καλεί σε απεργία για διάλογο!

Στα χνάρια του Πολυζωγόπουλου, ο έτερος ηγέτης του κυβερνητικού συνδικαλισμού εμπαίζει εν ψυχρώ 400.000 δημόσιους υπαλλήλους

Εν ψυχρώ εμπαιγμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι θέσεις που διατύπωσε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και ειδικά ο πρόεδρός της Σπ. Παπασπύρου, πέντε μέρες πριν από την 24ωρη απεργία του χώρου που έχει αναγγελθεί για τις 4 Νοέμβρη. Το πλαίσιο της απεργίας (αν δηλαδή θα εμπεριέχει ή όχι αιτήματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες), αλλά και ο γενικότερος προσανατολισμός του αγώνα τελικά εξαρτιούνται μόνο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ κινείται στην κατεύθυνση της συναίνεσης και της υποταγής στην αντεργατική πολιτική.

Αυτό επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ, με τον πρόεδρό της, Σπ. Παπασπύρου, να λέει: «Καλούμε την κυβέρνηση μπροστά στην απεργία να ανοίξει σοβαρό διάλογο». Μια φράση που επανέλαβε αρκετές φορές, κάνοντας σαφές ότι επιθυμία της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ δεν είναι η οργάνωση και η κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων, αλλά να συμμετέχει σε ένα νέο τραπέζι στημένου «κοινωνικού διαλόγου». Ενας διάλογος που δεν έχει κανένα νόημα, από τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταθέσει την πρότασή της, αλλά έχει διαμορφώσει και το σχετικό νομοσχέδιο. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό της στάσης που κρατά η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ είναι ότι στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου δεν πήρε συγκεκριμένη θέση για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις επιχειρούμενες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Αντίθετα ο Σπ. Παπασπύρου θέλησε να προσανατολίσει τη συζήτηση στο θεσμικό μέρος του μισθολογίου σαν να έχουν λυθεί τα οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», χωρίς να διαφοροποιηθεί από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, αρκέστηκε σε μια επιμέρους κριτική του νέου μισθολογίου της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι όπως και στο παρελθόν, ο Σπ. Παπασπύρου δήλωσε ότι η ΑΔΕΔΥ δε διεκδικεί την ολοκλήρωση του μισθολογίου με ένα βήμα. Εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθαρίζει ότι η πρόταση της ΑΔΕΔΥ είναι για ένα μισθολόγιο χωρισμένο σε χρονικές περιόδους που θα ολοκληρωθεί σε κάποια χρόνια. Ετσι, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βαφτίσει την πρότασή της για τους μισθούς όχι νέο μισθολόγιο, αλλά μέρος αυτού και με αυτή την έννοια η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να το αποδεχτεί.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ αντί να απολογηθεί που η ΑΔΕΔΥ δεν κάλυψε την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ισχυρίστηκε ότι η πρωτοβουλία που είχε πάρει η ΑΔΕΔΥ και η ΚΕΔΚΕ, για διάλογο της ΠΟΕ ΟΤΑ με την κυβέρνηση, θα είχε συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων, αν δεν είχε πυροδοτηθεί το κλίμα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ