Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αναβρασμός για το «ξεπούλημα»

Κριτική συγκατάβαση της ΝΔ στα σχέδια της κυβέρνησης

Εντονη ανησυχία ανάμεσα στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για την εκχώρηση του «φιλέτου» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο επιχειρηματικό κεφάλαιο καθώς πρόκειται να τους επιτρέψει, με ειδική αδειοδότηση, να προχωρήσουν στην ίδρυση ιδιωτικών Κέντρων Υγείας (ΚΥ). Η απόφαση της κυβέρνησης προκαλεί αναστάτωση και οργή και στους γιατρούς του ΙΚΑ, χωρίς όμως αντίκρισμα στην προοπτική των διεκδικήσεών τους, που ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια, όταν έγιναν γνωστά τα πρώτα σχέδια της κυβέρνησης για την ΠΦΥ.

Σύμμαχος της κυβέρνησης στα σχέδια της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Υγείας εμφανίζεται η ΝΔ, η οποία στην κριτική της την καταγγέλλει για έλλειψη «προσαρμογής με τις σύγχρονες απαιτήσεις για διαχωρισμό των ρόλων» μεταξύ του αγοραστή - βασικά του ΙΚΑ - και του «παρόχου υπηρεσιών Υγείας» - δηλαδή των επιχειρηματιών, που θα πωλούν τις υπηρεσίες τους.

Την ίδια ώρα κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις υγειονομικών, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), δεν πήραν θέση, παρότι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και στα λόγια υπερασπίζονται το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ στο Γενικό Συμβούλιο που έγινε στις 24.10.2003 αρνήθηκε την πρόταση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να συζητηθεί το θέμα.

Οι γιατροί του ΙΚΑ

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) καταγγέλλει ότι οι «εξαγγελίες της κυβέρνησης τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν σύγχυση, αναστάτωση και οργή στους γιατρούς, στο υγειονομικό προσωπικό και στους ασφαλισμένους». Παραμένουν όμως εκεί καθώς αρνούνται να δεχτούν ότι ο ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός υπό καθεστώς πλήρους εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας «εξεμέτρησε το ζην». Οτι δηλαδή ή θα ενταχθεί σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για τους κατοίκους ή υπό το καθεστώς της εμπορευματοποίησης θα είναι μισθωτοί με άθλιες συνθήκες στους επιχειρηματίες, στους οποίους η κυβέρνηση εκχωρεί το «φιλέτο» της ΠΦΥ.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ σημειώνει:

  • Η θεσμοθέτηση της συνταγογράφησης φαρμάκων μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών, και θα αυξήσει τα προβλήματα στην ΠΦΥ
  • Οι συμβάσεις των ασφαλιστικών οργανισμών και ταμείων με ιδιωτικές εταιρίες Υγείας, πέραν του «ξεπουλήματος» του δημόσιου αγαθού της υγείας, θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων και τους γιατρούς στην ανεργία ή μισθωτούς υπάλληλους ιδιωτικών συμφερόντων
  • Η ενοποίηση πολυιατρείων ΙΚΑ, Κέντρων Υγείας ΕΣΥ και εξωτερικών ιατρείων νοσοκομείων, χωρίς θεσμοθέτηση σωστών όρων, προϋποθέσεων και κανόνων λειτουργίας θα «βαλτώσει» αντί να βελτιώσει την περίθαλψη
  • Η ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ χωρίς τη συναίνεση των ασφαλισμένων του και του προσωπικού του (που αποτελεί δική τους περιουσία) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ομοθυμία της ΝΔ

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτής Α΄ Αθηνών, Ν. Κακλαμάνης, αναφέρεται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ΠΦΥ και αντί για αντιπολίτευση απλώς πιστοποιεί τον ίδιο πολιτικό προσανατολισμό.

Ετσι δείχνει να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί εγκατέλειψε το σχέδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) στην ΠΦΥ, που περιείχε το αρχικό σχέδιο του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, ενώ κάνει κριτική στις νέες εξαγγελίες από εντελώς νεοφιλελεύθερες απόψεις, προσπαθώντας να υπερκεράσει τον υπουργό Εργασίας, Δ. Ρέππα, ο οποίος στην παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης είχε επιδώσει τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα: «Προχωρούμε, είπε, σε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση των υπηρεσιών Υγείας, δημιουργώντας μια εσωτερική αγορά, η οποία ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη».

Και ο ...αντίλογος της ΝΔ είναι: «Το ΙΚΑ αν και καθοδηγούμενο από μιαν "εκσυγχρονιστική" ηγεσία δε δείχνει σημεία προσαρμογής με τις σύγχρονες απαιτήσεις για διαχωρισμό των ρόλων του ως αγοραστή από τη μια (που επαυξάνεται με τη δημιουργία ιδιωτικών Κέντρων Υγείας) και παρόχου υπηρεσιών Υγείας από την άλλη (που διατηρείται καθώς κρατά τον ουσιαστικό έλεγχο των Πολυιατρείων του, τα οποία απλώς μετονομάζονται σε "Κέντρα Υγείας")».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σήμερα και αύριο στην προγραμματισμένη 48ωρη απεργία με βάση την απόφαση της ΟΕΝΓΕ.

Σήμερα θα γίνει ΓΣ της ΟΕΝΓΕ ενώ στη 1 μ.μ. θα γίνει Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία» με θέμα την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων.

  • Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ