Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανθυγιεινή «σκούπα» στη Βουλή

Κατατέθηκε χτες το βράδυ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας

Αργά χτες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «σκούπα» για την «τροποποίηση και συμπλήρωση της νομοθεσίας για το ΕΣΥ και ρυθμίσεις άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας».

Με το σχέδιο νόμου επιχειρούνται διορθωτικές κινήσεις στο σχέδιο της παραπέρα εμπορευματοποίησης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ετσι, μεταξύ των ρυθμίσεων που εισάγονται είναι:

  • Τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) και το ΕΚΑΒ θα μπορούν «να αναθέτουν με σύμβαση έργου, χωρίς την έγκριση σκοπιμότητας από άλλο όργανο, τη φύλαξη των χώρων τους και την καθαριότητα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων και των παραρτημάτων τους, σε ειδικά συνεργεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ή καθαρισμού, ανεξάρτητα αν η αμοιβή του αναδόχου υπερβαίνει την απαιτούμενη δαπάνη για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων».
  • Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας επιτρέπεται να επεκτείνεται η πληρωμή μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού σε προμήθειες φαρμάκων, καθώς και προϊόντων που διενεργούνται χωρίς διαγωνισμό.

Η διάταξη αυτή, με απλά λόγια, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη χρέωση των νοσοκομείων όσον αφορά απέναντι στους προμηθευτές.

Στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται η επίκυψη της κυβέρνησης στις επιταγές των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της... τρομοκρατίας, η οποία οδηγεί σε παραπέρα ακόμα εκχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι προβλέπει:

  • Ορίζεται ότι σε περιπτώσεις κάθε έκτακτης ανάγκης, που δημιουργεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) επεμβαίνει άμεσα με κινητές μονάδες, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και κάθε πρόσφορο μέσο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στις επείγουσες αυτές περιπτώσεις, μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, που καθορίζει τον αριθμό και τη διάρκεια των συμβάσεων, επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων έργου με τρίτους χωρίς τη διαδικασία έγκρισης παλιότερων περιορισμών (ΠΥΣ 55/11-11-1998).
Κατάργηση της αυτοτέλειας
του ΚΕΘΕΑ

Με έναν ακατανόητο τρόπο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί τη διάταξη, με την οποία καταργείται η αυτοτέλεια του Κέντρου Θεραπεία Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Η διάταξη προβλέπει: «Στη Γενική Συνέλευση αυτή συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, τα μέλη των θεραπευτικών του προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και τα επίτιμα μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Τα υπόλοιπα δύο μέλη είναι ο πρόεδρος ή μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) που προτείνεται από το ΕΣΥΔΥ και ο πρόεδρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ