Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα

Νέο μισθολόγιο τώρα ή λίγο πιο μετά; Περίπου αυτό ήταν το ...μέγα δίλημμα που απασχόλησε τις παρατάξεις της πλειοψηφίας χθες, στην «εκδήλωση διαλόγου» της ΑΔΕΔΥ, με αντικείμενο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, με επιμονή, η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» επιμένει στο ουσιαστικό θέμα που απασχολεί τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο: Στην ανάγκη για άμεση αύξηση των βασικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ανεξάρτητα από το «νέο μισθολόγιο», που χρησιμοποιείται με τρόπο που υπονομεύει και υποβαθμίζει το αίτημα για άμεσες αυξήσεις στις αποδοχές.

Συχνές ήταν οι αναφορές χθες, τόσο από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρο, όσο και από τα στελέχη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» στην «πολιτική ενότητα» που έχει επιτευχθεί τελευταία στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά και στην ανάγκη οι Ομοσπονδίες να παλέψουν από κοινού με την ΑΔΕΔΥ για το μισθολόγιο και τα άλλα ζητήματα που συζητούνται. Ωστόσο, οι θέσεις της ΑΔΕΔΥ και η τακτική των παρατάξεων της πλειοψηφίας δοκιμάζονται στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει και το βασικό κριτήριο είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Το ίδιο ισχύει και στο ζήτημα των προτεινόμενων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες σήμερα αποτελούν μια καρικατούρα με βάση το νόμο που ισχύει. Στο «τραπέζι» έχουν μπει τα θέματα της διεύρυνσης των διαπραγματεύσεων και σε άλλους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων, η δυνατότητα να υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις και για τους μισθούς, η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων σε μεγάλους χώρους κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ