Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Κερκόπορτα» για την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας

Η επιστράτευση είναι αντισυνταγματική, τονίστηκε χτες το πρωί στη σύσκεψη φορέων, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στη χτεσινή συγκέντρωση
Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στη χτεσινή συγκέντρωση
Απέναντι στην ένταση του αυταρχισμού, της βίας και της τρομοκρατίας, που έχει επιδοθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα την επιβολή του φασιστικού μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των ναυτεργατών, προκειμένου να εφαρμόσει την αντιλαϊκή - αντεργατική της πολιτική, οι εργαζόμενοι υψώνουν το δικό τους ανάστημα. Απαντούν, προτάσσοντας το όπλο της αλληλεγγύης, με την ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος, με την ένταση της πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αυτό έγινε σαφές από τη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα συνελεύσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Μία αίθουσα που αποδείχθηκε πολύ μικρή για να υποδεχτεί το πλήθος των συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο αγωνιστικό κάλεσμα.

Από όλους τους παρευρισκόμενους, χαρακτηρίστηκε η πολιτική επιστράτευση ως «πρόβα τζενεράλε», προκειμένου αυτού του είδους το μέτρο να επιβληθεί και σε άλλους κλάδους εργαζομένων που θα απεργήσουν, ενώ από τους νομικούς που παραβρέθηκαν αποδείχτηκε ότι το μέτρο αυτό είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.

Τη σύσκεψη «άνοιξε», εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος επισήμανε ότι οι δυναμικοί αγώνες, που αναπτύχθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων, θορύβησαν την κυβέρνηση, «η οποία απάντησε με ένταση του αυταρχισμού και της βίας και της τρομοκρατίας». Επισήμανε ότι η βία και ο αυταρχισμός θα «αγριεύουν», όσο θα εντείνεται η αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου, που υπηρετούν κυβέρνηση και ΝΔ και υπογράμμισε ότι απέναντι σ' αυτά οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την αντίστασή τους, παλεύοντας, ταυτόχρονα, για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. «Θέλουμε να κάνουμε γνωστό - τόνισε - στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στους ιμπεριαλιστές, στο κεφάλαιο ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποτάσσεται, δεν υποκύπτει, δε συναινεί. Αντίθετα, εντείνει τη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δίνει τη μάχη μαζί με τους ΕΒΕ, την αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα, όλους που δέχονται τις συνέπειες από την πολιτική του κεφαλαίου». Επισήμανε ακόμα ότι, ταυτόχρονα με τους αγώνες που θα αναπτυχθούν, μια καλή ευκαιρία για να σταλεί το μήνυμα αποτελεί η υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Το λόγο πήρε ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) και συνταγματολόγος Η. Νικολακόπουλος, ο οποίος απέδειξε με βάση συγκεκριμένους νόμους ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την πολιτική επιστράτευση είναι αντισυνταγματική. «Είναι πρωτοφανές - επισήμανε - η κυβέρνηση δε σέβεται ούτε το Σύνταγμα» και ανέφερε ότι παραβιάζεται, ταυτόχρονα, και η «διεθνής σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου», ενώ χαρακτήρισε την επιβολή της επιστράτευσης ως «κερκόπορτα για να καταργηθεί το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας».

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας, ανεβαίνοντας στο βήμα, επισήμανε: «Η άγρια καταστολή των εργατικών αγώνων, η κατάφωρη παραβίαση του θεμελιώδους και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας και των δημοκρατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών, δείχνουν την αδυναμία τους, τον άκρως επικίνδυνο αντιδραστικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής και τα όρια της αστικής δημοκρατίας» και τόνισε ότι η απάντηση σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης που συνυπογράφει και η ΝΔ θα δοθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους «με την παλλαϊκή συσπείρωση στους δρόμους του αγώνα, για να μην περάσει η τρομοκρατία, η καταστολή ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του εργαζόμενου λαού».

Σύντομες παρεμβάσεις στη διάρκεια της σύσκεψης έκαναν ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Τ. Παπαθεοδωρόπουλος, ο οποίος μετέφερε την απόφαση του συλλόγου να στηρίξει αυτόν τον αγώνα. Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος, ο Θ. Σταματόπουλος, επί 19 χρόνια πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ι. Πουντίδης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κερατσινίου και Κορυδαλλού Δ. Μουρίκης και Α. Συρίγος, η υποψήφια νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ Ε. Παντελάκη και άλλοι. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πειραιά, Δραπετσώνας και Σαλαμίνας Κ. Τζατζάνης, Ν. Μπεάζογλου και κ. Λεμπέσης, αντίστοιχα. Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και η Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοτικών Υπαλλήλων.

Παραβρέθηκαν ο γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Σ. Κωτσαντής, εκπρόσωποι από σωματεία συνταξιούχων Πειραιά, των Ομοσπονδιών Φαρμάκου, Καπνεργατών και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, εκπρόσωποι συνδικάτων, μαζικών φορέων, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ