Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Ποια μέτρα οφείλουν να λάβουν οι επιχειρήσεις για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

Τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτά καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, υπενθυμίζει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να συντάξουν σχέδιο αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με τη συνεργασία του εργοδότη, του τεχνικού Ασφαλείας, του γιατρού Εργασίας και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, εφόσον υπάρχει. Ειδική μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τις ομάδες εργαζομένων με ιδιαίτερα προβλήματα.

Τα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να προβλέπονται στα σχέδια και να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις είναι: «Δημιουργία διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Διαμόρφωση κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων, κυλικείων ή άλλων, για την ανάπαυση των εργαζομένων. Διάθεση στους εργαζομένους πόσιμου νερού (10 -15οC). Προγραμματισμός των εργασιών που καταπονούν θερμικά, εκτός θερμοκρασιακών αιχμών (μεσημέρι)».

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι, παράλληλα, να λάβουν και μια σειρά από τεχνικά μέτρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕ:

«Επαρκή γενικό εξαερισμό με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό ζωνών εργασίας με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες. Επαρκή ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα (μη κλιματιζόμενου) και σύγχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα στο πλησιέστερο δυνατό σημείο προς την πηγή τους. Επιθυμητή είναι η ύπαρξη και λειτουργία κλιματιστικών στους χώρους εργασίας, όταν αυτό είναι δυνατό. Θερμομόνωση, βάψιμο με λευκό, βρέξιμο της πλάκας ή στέγης. Κατασκευή σκιάστρων. Μόνωση των πηγών θερμότητας».

Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι σχετικές κατηγορίες είναι: «Καρδιοπαθείς με στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες. Πνευμονοπαθείς με αναπνευστική ανεπάρκεια, πνευμονικό εμφύσημα, άσθμα. Εργαζόμενοι με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας, του θυρεοειδούς και της αρτηριακής πίεσης, αναιμία, ψυχικά νοσήματα, δερματοπάθειες, παχυσαρκία. Εργαζόμενοι που παίρνουν φάρμακα διουρητικά, αναστολής ιόντων ασβεστίου, αντιχοληνεργικά, ψυχοφάρμακα, αντιεπιληπτικά, αντιδιαβητικά, ορμόνες. Εγκυμονούσες».

Για την πιστοποίηση ότι κάποιος εργαζόμενος ανήκει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, χρειάζεται γνωμάτευση του γιατρού Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες στον κλάδο της οικοδομής και τα συναφή επαγγέλματα διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιά στον τόπο εργασίας. Το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμιά περικοπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ